ÆBLE CRUMBLE

af Anne Rosenvold | | 2. december 2023

Anne_apple_opskrift

 

Æblerne ligger i det bløde mos under træet. Grenene gibber næsten, når endnu ét slipper sit tag. Det er et godt æble år. De grønne runde frugter med den røde dækfarve og den let syrlige smag, Belle de Boskoop, madæblet.

Træet som stod dér med sit fine hvide blomsterflor i foråret. Mit meditationstræ, under vis krone jeg hver sommer går ind i en summende væren.

I høsten, når løvfaldet spreder sine gyldne farver, samler vi æblerne. Slår græsset for sidste gang og sætter redskaberne i skuret. I en bunke ligger æbler med orm allerede ved at kompostere og afgive næring. Fuglene og insekterne hjælper til.

Længere nede ad vejen har naboer stillet æblekasser ud. Den smukke gestus af videregivelse af det, de har i overskud. Det er som kommer der et særligt æble-fællesskab. Forskellige sorter. Vi deler opskrifter og ideer. Alle de klassiske former for æblekager. Kreativiteten blomstrer som æbletræet gjorde i foråret. Udveksling af både kontakt, opskrifter, glæde ved høsten inden vi igen går inden døre.

I år skal æblekassen med mig til Nørre Snede. Her skal den omsættes til en lun Æble Crumble til glæde for en gruppe af Kontemplations kursister.

 

Hvis du har lyst til at prøve den af selv, så får du her opskriften.

Du skal bruge følgende til en crumble til 6 personer:

Fyld:

700 g. æbler i tern

2 spsk. sukker eller 1 spsk. kokossukker, som påvirker blodsukkerbalancen mindre

1 spsk. kanel

1 tsk stødt kardemomme

0.5 vaniljestang – kun kornene

 

Crumble:

150 g. grove glutenfri havregryn

100 g. mel – eller mandelmel hvis kagen skal være glutenfri

50 g. mandler

75 g. sukker eller 50 g. kokossukker

1 tsk. kanel

0.5 vaniljestang – kun kornene

150 g. vegansk smør i tern eller almindeligt smør

 

apple_anne

 

Til servering:

Cremefraiche, yoghurt, flødeskum – almindelig eller vegansk.

 

Sådan gør du:

  1. Bland alle ingredienser til fyldet og fordel det i en smurt form eller ovnfast fad på 24-26 diameter.

 

  1. Bland derefter havregryn, mandelmel, hakkede mandler, sukker, vaniljekorn og kanel sammen og smuldr smørret i, til du har en let smuldret blanding. Fordel den over æblerne.

 

  1. Bag æblecrumblen i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft i 30-45 minutter til den er sprød og gylden.

 

  1. Nyd den lun – og hvis du er heldig at have rester tilbage, kan den også nydes kold.

 

 

Foto: Charlotte Toft


er sociolog og psykoterapeut. Optaget af mødet mellem mennesker, naturen, bevægelse og kreativitet.
Hun har haft nærværs- og bevægelsespraksis gennem mange år og modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg. Deltager årlig i retreats.

Efterlad en kommentar