AL LIDELSE STAMMER FRA SELV-CENTRERING – AL LYKKE FRA ALTRUISME

af Redaktionen | | 13. juni 2021

Dalai Lama om sit venskab med biologen Francisco Varela, om hjertepraksis og om at arbejde for verdensfred.

I denne samtale, organiseret af Mind&Life Europe, er Dalai lama i dialog med en lille gruppe videnskabskvinder og -mænd og lægpraktiserende.

Hans Hellighed fortæller, i anledning af 20-året for forskerens død, om sit venskab med Varela som han mødte i 1983:

”Da jeg mødte Varela, mødte jeg en person, der var videnskabsmand, men som også var dybt interesseret i buddhismen. Når han talte fra et buddhistisk synspunkt, sagde han: “Jeg siger dette iført min buddhistiske hat” og senere, da han kom med en videnskabelig mening, “Nu bærer jeg min videnskabshat.” Jeg indså, at jeg havde brug for en som ham, der forstod buddhismen, men som også var professionel videnskabsmand. Han imponerede mig, og jeg vil altid huske ham. Den dag i dag står hans billede fremme på mit værelse.”  

Lidt senere i samtalen fortæller Dalai Lama at han håber at han vil møde Fransisco Varela igen. – ”Måske som et barn i mine nære omgivelser”.
”It is karma”, siger han og ler.

Varela var forsker, forfatter og praktiserende. Hans måske vigtigste værk er Autopoiesis and Cognition: The Realization of the Living som han skrev sammen med sin videnskabelige mentor, den chilenske biolog Humberto Maturana.

Varelas spirituelle rødder var i buddhismen, hans lærer var den tibetanske dzogchenmester Tulku Urgyen Rinpoche.

I 1983 mødte han Dalai Lama, og dette møde dannede grobund for Mind&Life Dialogues, en banebrydende samtaleserie som går ud på at Dalai Lama årligt mødes med vestlige frontforskere i Dharamsala for at diskutere en mulig videnskab om bevidsthedens væsen. Disse dialoger er gennem årene filmet, og det er virkelig spændende stof for den der er interesseret i det felt der kaldes kontemplativ videnskab.

I denne dialog er Dalai Lamas samtalepartnere Amy Cohen Varela, forkvinde for Mind&Life Europe, Dr. Pier Luigi Luisi, Professor Emeritus ved ETH, Zurich, og lektor Elena Antonova, fra Brunel University, London.

På et tidspunkt i denne samtale sammenfatter HHDL hvad der vel kan siges at have været en hovedoverskrift for hans liv og virke: All suffering comes from self-centeredness – all happiness from altruism.