ANDALUSISK GAZPACHO
af Mikkel Strandbygaard | SMAG | 11. juni 2023
Gazpacho kom muligvis til den iberiske halvø med romerne. Men spanierne har i den grad taget denne kølige suppe til deres varme hjerter.
Jeg kan umuligt servere den uden at tænke på, og for mig selv og gæsterne at citere, nogle gange synge, Lorcas hyldest til Cordoba, gazpachoens by:
Rytterens sang
Córdoba
Fjern og ensom
Sort hest, stigende måne
og olivener i min saddeltaske
Selv om jeg kender vejene
Vil jeg aldrig nå frem til Córdoba
Over sletten, mod blæsten
Sort hest, rød måne
Døden stirrer på mig
Fra Córdobas tårne.
Oh, hvor vejen er lang!
Oh min tapre hest!
Oh, døden venter mig
før jeg når Córdoba
Her får I opskriften på Lorcas andalusiske gazpacho for 4 personer:
100 g gammelt brød
1 kg modne tomater eller god tomat passata
2 agurker
2 stk rød/grøn peberfrugt
3 fed hvidløg
2 små rødløg
6-8 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike
1/2 tsk sukker
1 tsk tabasco – eller efter smag og styrkebehov
1 tsk salt
1 tsk peber
Tilbehør:
Agurk, tomat, peberfrugt, frisk koriander og olivenolie.
Lad brødet opbløde i en skål vand i nogle minutter, pres derefter vandet ud og kom brødet i en blender/foodprocessor.
Hak agurker og tomater groft, drys let med salt og lad det trække i 15-20 minutter.
Hak peberfrugt, rødløg og hvidløg og kom derefter alt ned i blenderen sammen med brødet.
Tilføj nu de hakkede agurker og tomater, samt æblecidereddike, tabasco, olivenolie, sukker, salt og peber og blend det hele i et par minutter.
Smag og tilsæt eventuelt mere salt og peber efter behov, blend i yderligere 2-3 minutter til suppen er glat.
Lad suppen stå på køl i mindst 30 minutter, men gerne i 2-3 timer eller natten over for større smagsdybde.
Før servering kommes suppen i skåle og toppes af med en god spiseskefuld finthakket agurk, tomat og peberfrugt – gerne tilført frisk koriander og et skvulp olivenolie.
Velbekomme.
er køkkenchef og kok på mange af Kontemplations arrangementer og retreats. Han er også vores aktiv i kulisserne bag hjemmesiden. I sin hverdag uden for Kontemplation er han arkitekt og møbeldesigner.
Mikkel er optaget af bæredygtig grøn madlavning med inspiration fra det italienske køkken og dyrker sine egne grønsager, svampe og mikrogrønt på Grønjordgård på Djursland.