At ændre vaner er en længerevarende proces

Christian og GullMaja

Gull-Maja og Christian har deltaget i Kontemplations 8 ugers forløb i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) i København, og deler sine erfaringer. Her er de ved 7. og 8. session.

Om selviagttagelse og selvdisciplin
Christian deler tanker og erfaringer efter 7. session

Christian Addington: Psykologistuderende med samtaleterapi som hovedinteresse. Jeg er desuden meget optaget af de psykologiske aspekter af den bæredygtige omstilling. I min fritid kaster jeg mig ud i alt fra videnskabelig brødbagning til kampsport, og jeg prøver at vide en lille smule om alting.

Christian Addington:
Psykologistuderende med samtaleterapi som hovedinteresse. Jeg er desuden meget optaget af de psykologiske aspekter af den bæredygtige omstilling. I min fritid kaster jeg mig ud i alt fra videnskabelig brødbagning til kampsport, og jeg prøver at vide en lille smule om alting.

Jeg har fundet det svært at lave mit hjemmearbejde den sidste uges tid: Jeg synes efterhånden at mit nærvær i det daglige er ret solidt, og jeg tager mig ofte tid til at være ekstra nærværende, f.eks. når jeg cykler, eller vasker op. Men at få lavet reelle nærværsøvelser hver dag er imidlertid en daglig kamp. Mærkeligt nok, for når jeg først er i gang med en af øvelserne så går det fint, og jeg føler mig oftest godt tilpas. Jeg har altså prøvet at observere mig selv lidt i de her situationer – at være lidt mindful omkring hvad jeg tænker og føler her – og det virker som om at det er ’forventningen’ om at skulle i gang med en nærværsøvelse som gør mig utilpas, og ikke selve øvelsen.

Dette er blot en af mange små facts omkring mig selv som jeg har afluret i forbindelse med det her kursus. Jeg kender altså tilsyneladende ikke mig selv så godt som jeg troede – endnu en grund til at træne mindfulness.

Om pusterum og hjerterum
Gull-Maja om 8 session, ved MBSR-forløbets slut

Gull-Maja la Cour: Psykologistuderende med en udpræget interesse for eksistentiel psykoterapi og mindfulnessinspireret terapi. Jeg er dybt fascineret af hvordan mennesker skaber mening i deres tilværelse og hvorvidt der findes universelle etiske, moralske, psykologiske samt religiøse ideer eller forestillinger. Når jeg ikke er begravet i bøgerne holder jeg meget af at løbe ture i naturen, dyrke yoga, drikke kaffe, vinterbade og klatre i træer med min kæreste. 

Gull-Maja la Cour: Psykologistuderende med en udpræget interesse for eksistentiel psykoterapi og mindfulnessinspireret terapi. Jeg er dybt fascineret af hvordan mennesker skaber mening i deres tilværelse og hvorvidt der findes universelle etiske, moralske, psykologiske samt religiøse ideer eller forestillinger. Når jeg ikke er begravet i bøgerne holder jeg meget af at løbe ture i naturen, dyrke yoga, drikke kaffe, vinterbade og klatre i træer med min kæreste.

Jeg kan slet ikke begribe at vores forløb allerede er forbi. På mange måde føler jeg egentlig at vi blot lige er gået i gang med processen – lige gået i gang med at blive opmærksomme på vores små ubevidstheder i hverdagen, i gang med venligt og roligt at insistere på mere nærvær og bevidsthed i løbet af dagen, i gang med at opdage hvor, hvornår og hvordan vi presser os selv ud over grænsen. Vores aftener sammen, og den efterfølgende proces det har sat i gang, har ikke kun været et let og rar proces, men bestemt også udfordrende, provokerende og øjenåbnere. Jeg kan i den grad relatere til det Christian beskriver efter hans 3. session om ”stadier af kompetence”. Det har ikke været rart at opdage alle de områder og aspekter af mit liv hvor jeg er ubevidst, fraværende og inkompetent. I det mindste er jeg mere bevidst inkompetent nu og føler jeg er blevet givet redskaberne til at både at udvikle mig, men også blot acceptere at jeg heller ikke kan ændre alt. For eksempel ift. at lave om på min vane om ikke at være bevidst under alle måltider, har jeg efterhånden måtte sande at det er en længere og mere udfordrende proces. Nogle dage har jeg stadig brug for blot at falde hen til en dokumentar, facebook eller mails mens jeg spiser, men i stedet at blive irriteret og skælde ud på mig selv er jeg langt mere accepterende og rummelig overfor mig selv. Jeg tillader mig selv at være mindre nærværende i nogle situationer, men jeg ved af det samtidig, og træffer et aktivt valg. På den måde føles det som om at nærværet og bevidstheden alligevel kommer ind i måltidet. Det gode er, at jeg har langt mindre behov for at skulle underholdes mens jeg spiser. Faktisk er jeg virkelig begyndt at sætte pris på blot at være med mit måltid – mærke hvordan maden smager, dufter, føles og lyder når jeg langsomt spiser den i stilhed. Det føles så godt, og ikke mindst er mine måltider nu også et frit ”pusterum” hvor jeg ikke hele tiden behøver at skynde mig videre til det næste.

Jeg har sådan en lyst til at sige tak. Takke de mennesker som har været med til at facilitere forløbet –ikke kun de fine mennesker som har undervist os, men også alle de smukke deltagere som trofast er mødt op hver mandag, som har delt personlige ting fra deres liv, skabt en blød og afspænd atmosfære og været fantastiske lyttere. Fra hjertet TAK.

Læs Gull-Majas og Christians beskrivelse af tidligere sessioner her:

Session 4 og 5: En træning i at være med vrede, irritation, udmattelse og andre udfordrende og intense tilstande

Session 3 og 4: En rejse i MBSR – om mindfulness ved måltider og nærvær som en bevidst kompetence

Session 1 og 2: Hverdagens Underfundighed – en rejse i MBSR, 1. og 2. session