AT SPISE MED NÆRVÆR
af Katrine Annesdatter-Madsen | SANS | 28. december 2014
Hvornår var den sidste gang, du gav dig tid til at nyde et måltid mad i stilhed med opmærksomheden rettet mod, hvad du spiste, og hvor du gav dig god tid til at smage på de forskellige nuancer fra maden?
Eller gav plads til refleksion over madens oprindelse, eller dine grunde til at spise den?
Måske har du prøvet at skulle til at drikke en kop god nyskænket kaffe, og så – lige idet du fører kaffen op til munden – opdager du, at koppen er tom. Du indser, at du allerede har drukket kaffen, men at du ikke lagde mærke til det, fordi opmærksomheden vandrede væk fra her og nu og måske var i gang med at planlægge dagens aktiviteter, tjekke mobilen eller svare på en mail. Livet kan være præget af travlhed og aktiviteter, der kan gøre det udfordrende at være til stede i det nu, der altid udspiller sig, lige her.
Måske indtager du nogle gange dine måltider i en fart, uden du rigtigt har tid til at nyde maden eller sågar smage på den. Spisning med opmærksomt nærvær, på engelsk – og nogle gange på dansk – kaldet ”mindful eating”, kan hjælpe dig til at bringe mere nærvær og bevidsthed ind i situationen omkring måltidet.
Spisning med bevidst og opmærksomt nærvær er rundet af mange aspekter, som for eksempel at forholde sig til, hvordan, og om, dine følelser påvirker det, du spiser; refleksioner om, hvor maden kommer fra og hvilken påvirkning det har for kloden, naturen og miljøet at producere den; at mærke efter, om du er sulten, før du spiser, og når trangen til at spise noget opstår. Men det har ligeså meget at gøre med de sanseoplevelser, der opstår, når du mærker tomatens glatte overflade, eller jordbærrets nubrede tekstur; eller de synsindtryk, der opstår fra spinatens grønne farve eller fra de orange appelsiner.
Når du smager på maden, oplever du måske avocadoens bløde og cremede konsistens, der ligesom bananen måske føles anderledes at tygge på, end mandelens hårde skal – og du lægger måske mærke til, at lydene også varierer fra madvare til madvare, at salatbladet lyder anderledes pastaen.
Tillad alle dine sanser at være åbne og skærpede og føl, se, smag og lyt som et barn, der oplever verden – og maden – med bevidsthed derom for første gang. Det er derfor en god idé at sætte tempoet ned for derved at give dig selv de bedste forudsætninger for, at du kan være opmærksom på alle de indtryk, der går dig i møde.
Disse guidelines kan måske hjælpe dig til at komme i gang med at spise mindful:
Start i det små. Det kan være svært at give slip på alle vaner på én gang, så start med for eksempel at spise en snack om dagen eller et måltid om ugen med opmærksomt nærvær.
Spis uden forstyrrende elementer. Det er en god idé, hvis du kan rette så meget af din opmærksomhed som muligt på maden. Det vil sige, at det ville være godt, hvis du ikke bliver forstyrret af telefon, avis eller iPad.
Vær opmærksom. Forsøg at smage med opmærksomheden rettet mod hver bid, du tager. Tyg langsomt. Læg mærke til duftene. Se på maden og føl på den, hvis du spiser med fingrene. Lyt til lydene fra maden i munden og udenfor munden – klem for eksempel på rosinen for at finde ud af, hvordan den lyder. Eksperimentér og kast dig ud i en fordomsfri udforskning af maden med skærpede sanser.
Husk at holde pauser. Det kan være en god idé at holde pauser undervejs. Læg gerne bestikket ned engang imellem, hvis du spiser med kniv, gaffel eller ske, og hold inde et øjeblik. Mærk, hvordan det føles med lidt mad i maven og stil dig selv spørgsmålene: hvordan føles min sult nu? hvordan er mit humør? hvor fuld er min mavesæk nu?
Reflektér over maden. Tillad opmærksomheden at dvæle reflekterende ved, hvor den mad, du spiser lige nu, kommer fra: hvordan produktionen af den har påvirket miljøet og klimaet. Hvem der høstede tomaterne eller kornene. Hvem der plejede og passede koen, æblerne og risene. Hvem der transporterede madvarerne til supermarkedet. Hvem der satte mælken på plads.
Vid af hvorfor du spiser. Er du sulten, fordi du har brug for næring, eller søger du nydelse i maden? Spiser du for at holde følelser på afstand? Spiser du som en distraktion eller for at tilfredsstille et ubehag? Igennem refleksion over disse spørgsmål, kan du træne dig selv i at gøre spisning til et bevidst og opmærksomt valg. Hvad end din motivation til at spise måtte være, så vid af det som den neutralt observerende iagttager uden at dømme dig selv.
Tag del i måltidet. Det kan måske være en hjælp til at bringe bevidsthed ind i spisesituationen, hvis du selv har taget del i processen op til den færdiglavede mad. Det kan være, at du selv handler ind, forbereder og tilbereder maden, eller måske har lyst til at dyrke, passe og pleje noget af maden selv med en basilikum i vindueskarmen for eksempel?
En meget afvigende og redigeret udgave af Neil Zevniks artikel Take Your Time: Mindful Eating i Huffington Post.
Foto: Mikkel Strandbygaard
er cand.mag. i nordisk og billedkunst og nu ph.d.-studerende i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, hvor hun er tilknyttet forskningsprojektet The Feminist Legacy in Art Museums. Hun skriver ph.d.-afhandling om den norske kunstner Sidsel Paaske (1937-1980), der var en del af de eksperimenterende kunstmiljøer i Oslo i 1960’erne og 1970’erne. Tidligere har hun undervist i dansk og billedkunst i gymnasiet.
Hun har interesseret sig for meditation og nærværspraksis i mange år og har i den forbindelse fulgt Kontemplations kurser og retreats samt skrevet en række blogindlæg på Kontemplations blog.