AYURVEDISK KITCHARI

af Britta Karlshøj | | 18. november 2022

Britta ved buffet med ayurvedisk kitchari

Jeg har en nysgerrighed på mad fra forskellige kulturer. Jeg fascineres af kyndige hænder, der tilbereder mad på en måde, som viser, at de tydeligvis er fortrolige med processen, og hvor man aner kærligheden til råvarerne, der bearbejdes. Jeg er et menneske, der rejser med mine sanser. Jeg dufter til krydderier. Jeg smager mig frem.

I den ayurvediske tradition, som anses for at være verdens ældste sundhedssystem, er der en naturlighed ved at tilberede vegetariske måltider. Der er en viden, som jeg drages af, og som jeg til stadighed lærer af. Jeg aner en helhedsorienteret visdom, der ikke kun handler om mad, men om hele menneskelivet og alt, hvad dette måtte indebære. Ifølge ayurveda er alt på jorden sammensat af tre elementer; luft, ild og jord – dermed er mennesket også sammensat af disse. Det, der søges gennem disse principper, er at skabe en balance mellem disse tre elementer. Derfor siges det, at der ikke er en ‘sand’ livsstil for alle. Det tiltaler mig at møde dette nuancerede syn på mennesker og vores sundhed. Når jeg har nærmet mig mennesker, der viderebringer den kundskabsfyldte tradition, aner jeg hos dem en stolthed over at give noget af den visdom til nysgerrige mennesker som mig, der ønsker at studere den ayurvediske lærdom, og jeg mærker en dyb taknemmelighed for disse lærermestre.

Denne ret – kitchari – består først og fremmest af basmatiris og mungbønner, der tilsættes en vifte af vidunderlige krydderier. Det er en ret, der oftest serveres i sammenhænge, hvor mennesker mødes for at arbejde med nærværspraksis. Kitchari siges at give styrke og vitalitet og spiller en væsentlig rolle i ayurvedisk ernæringshelbredelse. Krydderier køber jeg altid hele. Jeg nyder at finde dem frem og langsomt gøre dem klar i en morter, hvor krydderierne frigiver deres duftende potentiale, mens ris og bønner koger. Det er – for mig – en duftende praksisstund i køkkenet.

Sammen med en fyldig grøn salat udgør kitchari i følge ayurveda et fuldgyldigt måltid.

 

Til 4 personer skal du bruge:

1,5 dl hele grønne mungbønner

3 dl hvide basmatiris

1/2 tsk. hel spidskommen, der stødes

1/2 tsk. hel fennikelfrø, der stødes

1/2 tsk. gurkemeje

1/4 tsk. cayennepeber

1 knivspids hel koriander, der stødes

1 knivspids hele kardemommefrø, der stødes

1 knivspids tørret oregano

1 knivspids friskkværnet sort peber

1 spsk. friskrevet ingefær

1 laurbærblad

2 spsk. smør eller kokosolie

1/2 tsk. salt

 

Sådan gør du:

Kog mungbønner og basmatiris hver for sig efter anvisningen på pakken.

Find dine krydderier frem og stød de hele krydderier i en morter.

Varm smør eller kokosolie i en stor gryde. Tilsæt ingefær, laurbærblad og krydderier. Rist i 1 minuts tid.

Bland de kogte bønner og ris ned til krydderierne og smag til med salt.

Server gerne kitchari i en dyb skål med en fyldig grøn salat til.

Enkel smagfuldhed.

Skal det være ud over det sædvanlige – nærmest festligt – kan du servere tamariristede cashewnødder og en god mangochutney til.

 


er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF fra Vedfelt Instituttet.Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en særlig interesse for drømmearbejde i den terapeutiske proces.

Britta har desuden en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.

Britta er med i teamet bag Kontemplation og er underviser på Kontemplations platform. Desuden er Britta køkkenchef ved vores retreats.

Hun sidder årligt i retreat og modtager praksisvejledning af Peter Høeg.

Læs mere om Britta HER.

Efterlad en kommentar