BLOMKÅL À LA OTTOLENGHI
af SMAG | 3. august 2019
|
For nogle kan den inderlighed hvormed de laver mad, sidestilles med en spirituel praksis.
Har man det held at møde en sådan person, kan man ofte mærke det umiddelbart. Man kan smage det.
En af vore veninder er et sådant fænomen. Når hun serverer et måltid får man, selv i de mest hverdagsagtige situationer, en følelse af højtid. Man befinder sig som ved med et trylleslag i et smagsunivers af forfinet balance mellem passion, kreativitet og kærlighed.
Forleden aften serverede hun en salat med ristede blomkålsbuketter, grønne urter og friske bær baseret på en opskrift af den israelske kok Yotam Ottolenghi. Her får I hendes version af salaten som er tilpasset det skandinaviske køkkens ingredienser. Opskriften passer til fire personer og er så rich at man kan overveje at servere den som hovedret. Måske som her understøttet af nye kartofler.
Ingredienser til salaten:
1 blomkål, i buketter
Kokosolie eller olivenolie
Sommersalat
4 forårsløg, finthakket
Friske bær: Hindbær, Solbær. Blåbær, brombær og rips kan også anvendes
Granatæblesirup evt. solbær- eller blåbærsirup
Ingredienser til tahindressing:
2 spsk tahin, lys
2 fed hvidløg, presset
1 citron, saften herfra
8 spsk vand
salt
sort peber, friskkværnet
1 knivspids spidskommen
The magic touch til anretningen:
1 håndfuld bredbladet persille
1 håndfuld frisk koriander
1 håndfuld frisk mynte
En lille håndfuld skovsyre (som kan plukkes i de fleste løvskove og lige nu sælges I de fleste supermarkeder)
Fremgangsmåden er således:
Ristet blomkål
Varm en pande op med olie, og rist blomkålsbuketterne til de er let gyldne.
Tahindressing
Rør ingrediensene til tahindressingen sammen til en lind blanding. Tilfør vand i små mængder til konsistensen er tyktflydende.
Smag til med salt.
Anretning
Anret blomkålsbuketterne på et fad med forårsløg (som kan være kogt et øjeblik I saltvand, men som I denne ret næsten er bedre rå og skåret I helt tynde ringe), dryp med tahindressing og drys med friske bær og finthakkede krydderurter. Til sidt sprinkles nogle dråber granatæblesirup over retten.
Et voilá: Smagfuld blomkålssalat med et mellemøstligt touch!