CITRON-BIRKES KAGE PÅ MANDELMEL
af Retreatkøkkenet | SMAG | 16. april 2023
Dette er den lækreste citron-birkes kage man kan tænke sig. Ja, det er lidt ubeskedent sagt. Men det er sandt. Og vi føler vi kan tillade os at sige det fordi det ikke kun er vores opskrift. Den er baseret på mange recepter og en hel række forsøgsbagninger.
Grundopskriften kommer fra vores yndlingsbager, Ove på Vækstcenteret, som desværre ikke er blandt os mere. Han kunne bage de bedste rugbrød – og den bedste citron-birkes-kage.
Alle elskede den. Alle elskede Ove. Det var svært at lade være.
Men så skete det en dag at vi fik gæster der ikke tålte gluten – og de skulle jo også få smage citronkage. Dette ledte os i retreatkøkkenet ind i en længervarende eksperimenterende fase – hvor vi besøgte flere kogebøger – Meyers blandt andet. Og det var her det hele kom sammen i en højere enhed, i en kombination af Ove og Meyer, citronens friske vågenhed og marcipanens hjertelige sødme. Og tro os, vi har smagt os frem. Det bliver ikke bedre.
Her har du opskriften, en invitation fra os til dig.
Prøv den.
Giv dig god tid.
Den er svær ikke at nyde.
Her er de ingredienser du behøver til en kage som skulle kunne tilfredsstille omkring ti personer (Vi er mange til bords når vi spiser kage i Kontemplations team, så dette giver en stor kage. Du kan uden videre halvere målene og få en mindre kage):
En teske vaniljepulver / korn fra en vaniljestang
300 gram blødt smør
200 gram revet marcipan
300 gram rørsukker
10 æg
260 gram mandelmel
16 gram bagepulver
Revet skal af 2 økologiske citroner
5 spiseskeer citronsaft
80 gram blå birkes
Fremgangsmåde:
Riv marcipanen og bland den med det bløde smør og sukkeret. Pisk det hele sammen.
Tilsæt æggene, et æg ad gangen.
Bland mandelmelet i massen.
Vend blidt ind i kagedejen revet citronskal, citronsaft, blå birkes, vanilje og bagepulver.
Kagen bages i en springform på 26 eller 28 cm på 190 grader i 35 minutter.
Når kernetemperaturen er 98 grader, er kagen færdigbagt.
Server citron-birkes kagen med en kugle vaniljeis eller creme fraiche.
Eller med denne syrlige-søde frosting som prikken over i’et:
150 gram smør i stuetemperatur
150 gram flormelis
Skal fra 2 citroner, fintrevet
2 spiseskeer citronsaft
200 gram økologisk kremflødeost
1 spiseske birkes
Pisk smør, flormelis og fintrevet citronskal og citronsaft sammen så det bliver luftig.
Bland derefter nænsomt i flødeost og birkes.
Smag til om frostingen skal have lidt mere sødme eller syrlighed.
Kom frostingen på kagen, og pynt med birkes på toppen.