Daisy Johnson og Screaming Books

af Redaktionen | | 27. september 2022

IMG_3528

I mandags udkom den britiske forfatter Daisy Johnsons seneste bog Under overfladen på dansk på forlaget Screaming Books. Og man behøver kun at skrabe en lille smule i overfladen for at forstå at disse to fænomener, altså både forfatteren og forlaget, er noget helt særlig.

Daisy Johnson blev, for sin debutroman Søstre, som den yngste forfatter nogensinde indstillet til den prestigetunge Man Booker prisen, og hendes danske forlæggere, Screaming Books, der hurtig spottet hende og fik sikret sig de danske rettigheder, består af en flok passionerede og kompromisløse kolleger og venner der, med deres egne ord, stiler efter “tekster, der kan og vil noget andet og mere end de fleste andre.” Når de udgiver bøger går de efter sproglig opfindsomhed, ekvilibrisme, efter de fængslende historier med overraskende perspektiver og fascinerende personer.
Ikke kommerciel mainstream med andre ord.
Og det er Daisy så heller ikke.
Hendes bøger bliver alligevel læst både vidt og bredt, men hendes sproglige intensitet er sjælden vare.

Screaming Books havde arrangeret et møde mellem Daisy Johnson og Peter Høeg i Århus Musikhus i går. Daisy havde nemlig fortalt at siden hun var tretten år og fandt Frøken Smilla fornemmelse for sne i forældrenes boghylde, har Peters forfatterskab inspireret hendes egen skriveproces.

I løbet af gårsdagens litterære aften talte de to om kreativitet og hvor den kommer fra, om den helt særlige stilhed der kan opstå når man vover at holde en pause efter ordene, om det at være mor, om det at være far, om at slippe idealerne og dykke ned i virkeligheden bag facaderne, hinsides ethvert ideal, og måske nærme sig noget sandere og mere autentisk.
Samtalen bevægede sig ind på spørgsmålet om hvordan man som forfatter udvider sit repertoire og ikke kun finder sig til rette med at skrive ud fra sit eget biologiske køn, men tillader sig mere frit at mærke efter hvor hovedpersonernes stemme kommer fra.

Som mediator mellem Daisy og Peter sad Rasmus Hastrup som er Daisys danske oversætter – og i øvrigt forfatter til en hel række egne bøger. Sømløst og kunstnerisk har han gendigtet Daisys Søstre og Under overfladen så man som læser får følelsen af være meget tæt på bogens essens som den er på originalsproget.
Det appetitlige bogomslag er designet af Sofie Alsbo.

Aftenen, samtalerne og oplæsningerne blev optaget og i videoen over kan du se og høre et lille uddrag. Var du ikke i Musikhuset igår, kan vi røbe så meget at den er værd at se. Og lade sig inspirere af.
Screaming Books vil på et tidspunkt dele en video af hele seancen på sine sider. Så følg med på deres instagram og facebookside. I mellemtiden deler vi her nogle billedindtryk af de fine mennesker vi delte denne aften med.

Teamet bag Screaming Books; Sofie, Jesper, Anders og Rasmus

 

Daisy Johnson, Rasmus Hastrup og Peter Høeg

På Musikhusets Lille Scene, Daisy Johnson læser fra ‘Sisters’.

 

 

 

 

Glade mennesker efter en skøn og inspirerende aften.

 

 

 

Efterlad en kommentar