DANS ROD

af Kirsten Rotbøll Lassen | | 25. maj 2023

Print

 

Mærker muskler.

Sanser rummet.

Gulvet.

Mine fødders kontakt til gulvet.

Stamper.

Seje bevægelser.

Fysik.

 

Vi har i Kontemplation netop afsluttet et forløb for en lille gruppe ledet af Hanneli hvor vi har fordybet os i én af Bob Moores chakrafarveøvelser.
Forløbet bevægede sig gennem chakraerne ét ad gangen. Jeg har til hver farve sammensat en spilleliste der inviterer til at man danser sig ind i det pågældende chakras område og kvaliteter og ad den vej får støtte en kropslig funderet bevidstgørelse af chakraerne. Forklaring på hvad et chakra er, finder du nedenfor.

Som en invitation til at danse hvert af disse energicentre til live, deler jeg spillelisterne med jer her på bloggen, i dag og de kommende fem torsdage.

 

Herunder følger enkelte elementer fra undervisningen:

Ordet ’chakra’ betyder ’hvirvel’, chakraerne tilhører den menneskelige energikrop som ligger i en (lidt) anden dimension end den fysiske krop.
Chakraerne har ikke en så entydig anatomisk placering som vores fysiske kropsdele, de er mere plastiske, mere umiddelbart påvirkelige af bevidstheden og deres placering i forhold til vores fysiske krop er mere flydende.

Det er derfor at foretrække at vi forsøger at undgå at danne os et for anatomisk billede af chakraerne – og et for dogmatiske sprog for deres funktioner.

Chakraerne er både kilder til energimanifestationer, og de er steder hvor energi hentes ind.
I det følgende, og de kommende torsdage, vil vi forsøge at give korte og antydningsvise beskrivelser af chakraerne ét ad gangen, og i det vi bevæger os nedefra og op.

I dag er temaet rodcenteret eller muladhara som på sanskrit betyder ROD, ja selve eksistensens rod.

Rodcenterets kropslige referencepunkt – som man altså ikke må tage for bogstaveligt – er rygradens nederste del, halebenet. Med refleksion i hele bunden af kroppen.

Rodchakraet har at gøre med alt det faste og fysiske, den grund vi står på, den måde vi indretter vores materielle virkelighed på.
Omkring og fra dette center dannes og udgår bevidsthed om hvad vi kunne kalde den basale overlevelse, det vil sige vores krop som basalt liv, som levende kød.

Erfaringer og i det hele taget bevidsthed vedrørende bolig, økonomi, vores basale netværk, vores føde og beklædning og i det hele taget de aspekter som er mest nødvendige for at holde vores organisme i live, har med rodcenteret at gøre.

Chakraerne har vibrative kvaliteter, ja chakraerne er i en vis forstand vibrationer, og rodcenteret er det chakra som svinger langsomst – i overenstemmelse med at de materielle og stoflige aspekter af vores liv er dem der har mest tyngde.

Farven RØD er knyttet til dette chakra.

God dansepraksislyst!

 

Spilleliste til DANS ROD:

(Herunder er spillelisten. Den er sammensat via Spotify, en musiktjeneste som mange af jer allerede bruger. Er I logget ind kan I høre det hele, har I ikke en profil der inde, kan man høre et uddrag af numrene. Har man en anden musikleverandør, er man velkommen til at notere sig titlerne og finde dem der hvor man ellers henter sin musik fra.)

 

Næste uge deler jeg spillelisten til Dans Hara. 🧡

 

Layout: Mikkel Strandbygaard og Kirsten Rotbøll Lassen


Cand.pæd i didaktik, billedkunstner, underviser og projektleder.

Kirsten er udøvende billedkunstner og har dans og vandring som bevægelsespraksis. Hun arbejder med projekter og undervisning der inddrager kroppen og en kreativ kunstnerisk praksis. Fokus er på udtryk, og på hvordan det er muligt at italesætte, kropsliggøre og i billedskabende processer at arbejde med vores indre verden. Hun er del af Kontemplations faste team.

2 Comments

 1. Joakim den 28. maj 2023 kl. 09:08

  Hej Kirsten. Jeg var lige inde og høre de små klip af rod. ( Har ikke Spotify ) Mange tak for morgenrodmusik. Det gik lige ned i maven. Og fik mig også til at græde. Så, mange mange tak. Fra Joakim Høg berg

  • Avatar photo Kirsten Rotbøll Lassen den 28. maj 2023 kl. 09:12

   Kære Joakim
   Tak for at skrive til os, det er dejligt at høre.
   At det bevæger dig.
   Kærlig hilsen
   Kirsten

Efterlad en kommentar