DEN KREATIVE GLÆDE VED AT SKABE ET MÅLTID
af SMAG | 17. juli 2022
|På denne tid af året, hvor naturen springer ud og de fine spæde sommergrønsager viser sig, er det en fornøjelse at transformere dem til dejlige farverige friske salater og skønne sommerretter, med masser af tekstur, bid og smag. Det er ofte i denne tid vi taler om yndlingsretter, eller retter som vi fik i barndommen, som skal ‘genskabes’ ind i voksenlivet fordi de har været værdifulde med en særlig smag, kant, tilberedning eller blev nydt et særligt sted, ved en sammenkomst og ved et bord hvor der var et fællesskab af stor betydning.
Én af mine arbejdsopgaver er at tilberede sund, nærende og grøn frokost til en gruppe unge ledere der arbejder efter principper udviklet af indianerstammer. Det foregår i Esrum, hvor energien er meget fin, levende og ofte inviterer og inspirerer mig kreativt.
Indianerne arbejder i en tipi i en meget smuk have, og jeg står i køkkenet med udsigt til flot natur, vinden, solen og fuglene og kan i ro stå og tilberede frokosten – uden forstyrrelser, og det føles som en lang proces og meditation.
Alt imens måltidet bliver skabt, er jeg helt inde i grønsagernes verden, og mange spørgsmål dukker op: Hvordan skal de skæres ud, hvilken smag skal de tilføres, skal de måske blancheres eller sauteres og hvordan skal de serveres, og på hvilket fad og med hvilken farve?
At have denne mulighed, er en stor glæde, og jeg nyder hver en gang jeg skal til Esrum. Også busturen gennem det smukke landskab på vej hjem er en nydelse hvor jeg oplever en følelse af tilfredshed over det måltid jeg har skabt, og serveret for mennesker som er i gang med en transformation og proces i deres liv.
Jeg holder særligt af denne årstid i køkkenet fordi den har alle farvepalettens nuancer fra majsens dybe gule farve til smukke mørkegrønne asparges med dybe, og meget friske knæk og smage der kan nydes rå eller let tilberedt. For eksempel bare dampet nogle minutter i en gryde hvor de kan ligge i deres fulde længde i letsaltet vand, og derefter tages op og spises og nydes til aftensmåltidet eller til kartoffelmadden. Som er en af mine favoritter frokostbordet.
Den lange grønne asparges og den lille tykke runde danske kartoffel har et særligt venskab i sommermånederne. Hvor de kan følges ad og nyde hinandens selskab både i salater, til frisk fisk eller blot de to sammen med lidt godt brød, citron og en god klat smør.
Kartoffelmadden vækker tit glæde ved bordet, og er som en kejserinde der kan pyntes og serveres med alverdens tilbehør – og kan nydes hele året. En inspirerende dame, der elsker farver, tekstur og alverdens pynt på toppen.
Med et godt groft stykke rugbrød, lidt kogte kartofler, god mayonnaise, lidt fintsnittet rødløg, vendt med hakket mynte eller persille og fine små tern af rabarber, har jeg oplevet at der hurtigt er glæde ved bordet og sommeren dufter gennem smagene, under måltidet
Selv bliver jeg ofte inspireret ved blot at tage en vandring i naturen, gå ind i Irmas grøntafdeling og bruge tid på at dufte, se og sanse de grøntsager der er på hylderne og nyde farverne. Det kan give anledning til at købe lidt godt med hjem, og skabe et måltid, der kan nydes og huskes – selv på en helt almindelig sommeraften sammen med andre eller alene – så har både glæden ved samvær, kreativiteten og skabelsen af et måltid været i spil på érn og samme tid.
Velbekomme.
Vibeke Schellerup
er udannet kok og professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Hun underviser børn og unge i madkundskab i folkeskolen og afholder kurser i madlavning.
Vibeke har gennem flere år deltaget på Kontemplations kurser og retreats og har en nysgerrighed, interesse og passion for arbejdet med kreativitet og relationskompetence.
Se flere indlæg af Vibeke her ⋙