DET GODE BRØD

af Britta Karlshøj | | 9. februar 2020

IMG_5008

Chad Robertson er en mand, der har gjort det til sit livsværk at skabe et godt brød. Noget, jeg ofte har undret mig over, når jeg spiser sammen med andre mennesker, er, at når talen går på den mad, vi spiser, er det ofte brødet, der løber med den længste taletid. For hvordan skaber vi egentlig et godt brød?

Chad Robertson lykkes med i sin bog ”Det gode brød” at formidle det at bage sit eget brød. Dels ved ret enkelt at minde os om, at det grundlæggende handler om mel, vand og salt og dels ved at han på en måde formår, at skitsere den form for kunstneriske proces, det også er at bage det gode brød. At det er et håndværk, hvor bagerens hænder er afgørende for det endelige resultat. Et kunsthåndværk.

Han giver læseren klare retningslinjer og samtidig inviterer han til at sanse, mærke og føle, hvad surdejen, dejen, brødet måtte have brug for lige nu. En invitation til en fordybelsesmulighed i det helt enkle. Det at skabe sit eget gode brød. Jeg oplever, at han peger på noget helt elementært. Han peger på, at mennesket langt tilbage har været i dialog med den mad, vi spiser. Og jeg fornemmer vigtigheden af den dialog. Hvert brød sin egen proces. En fintfølende proces, der blandt andet afhænger af temperatur, vejret, melets kvalitet og menneskets sansemulighed. En skabelsesproces.

Bogen er illustreret med nærmest elegante billeder af det gode brøds tilblivelsesproces. Billederne stimulerer min lyst til at dufte, iagttage og bruge mine hænder til at sanse dejen. Samtidig oplever jeg, at billederne også er med til at kalde på min fornemmelse for det, Robertson kalder brødets sjæl.

Når jeg sidder med bogen i mine hænder, sidder jeg med en smuk og illustrativ bog. Når jeg forsigtigt bevæger mine hænder over omslaget, vækkes mine fingerspidsers sanser. Det er som om, hver en enkelt detalje ved bogen er fremkommet ved en særlig form for omhu. En invitation til læseren. En invitation til den kommende bager.

Robertson viser i bogen en vej til at lære at bage det, han kalder ”basisbrødet”, og samtidig kommer han med forslag til, at du selv begynder at lege med det at skabe andre brød ud fra basisbrødet. Jeg kan godt lide konceptet. Her er en vej, som Chad Robertson har opdaget. Den viser han dig. Derefter skal du finde din egen vej.

God bagelyst!

 


 

Britta Karlshøj
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF.
Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.
Britta er med i teamet bag Kontemplations og er køkkenchef ved vores retreats.