
I BOB MOORE’S FODSPOR #3
Underviser: Martin Guldberg
Vært: Morten Winkler
Referenter: Hanne Linde og Anne Rosenvold
Mailansvarlig: Kirsten Rotbøll Lassen
Referat fra tredje kursusgang, torsdag den 17.oktober 2024
Velkommen til online forløbet I Bob Moores Fodsspor.
Guidning 1:
Lydfil med Martin der guider en landingsmeditation
Spørgsmål fra deltagerne samt information om øvelserne fra sidst:
Jeg har modtaget et spørgsmål om, hvad der forstås ved, at hjertet spejler både opad og nedad i energisystemet. Lad os prøve at eksemplificere det. Når der er lukninger i vores energisystem, er de ofte kommet på grund af behov vi ikke har fået opfyldt, for eksempel i vores opvækst. De kan også skyldes chokerende oplevelser både i barndommen eller senere hen – herunder også fysiske traumer.
Der kan være områder af vores personlighed, der ikke er blevet næret. De områder er blokerede, frosset fast i et chok eller de kan være helt fortrængt. Her har vi brug for først at opdage, at der er noget, der ikke er frit, hvilket vi jo blandt andet forsøger at skabe mulighed for med rombeøvelserne og rigtig mange andre øvelser. Derefter skal det, som ikke er frit, mødes og accepteres for at det kan frisættes, forvandles og integreres i vores personlighed og i vores energisystem, så vi bliver mere hele. Accept kræver, at vi har kærlighed til os selv. Det er her hjertet kommer ind på to måder:
Det ene er, at det højere kan strømme ned til hjertet f.eks. i oplevelser af en form for nåde. En følelse af kontakt med noget højere eller noget guddommeligt. Måske oplever man for eksempel, at kærlighed, taknemmelighed eller medfølelse strømmer ned og ind i hjertet. Man oplever at man bliver berørt. Hjertechakraet har kontakt til det spirituelle og muliggør, at vores kvalitetsaspekter og de spirituelle aspekter af os selv kan strømme ind fra det højere.
Det andet er, at det er fra hjertet, at accept og kærlighed kan strømme til de dele af os selv, der er gået i stå eller er frosset fast, så de er mindre udviklede. De har ikke fået lov til at udfolde sig, fordi der ikke var plads til dem eller fordi de ikke har fået den næring, de skulle have. Det er ofte forbundet med skam og noget vi ikke kan acceptere i os selv. Vejen til frisættelse går gennem accept.
Bob Moore sagde ofte: ”Of course everything starts with acceptance.” Accepten er første skridt, og som et dybere aspekt af accept: en hjertelighed og en kærlighed til os selv. Man kan sige, at hæmninger eller blokeringer ofte betyder, at dele af vores mere instinktive, dyriske natur er blevet låst i nogle udviklingsstadier, hvor de så er fastholdt. Det kan være selviske sider, det kan have at gøre med vores forståelse af seksualitet eller måden hvorpå vi bruger eller forholder os til forskellige emotioner som f.eks. aggression etc. Eller vi kan f.eks. forfalde til selvmedlidenhed, misundelse og jalousi. Hvis vi skal løsne op for sådanne begrænsede eller fastlåste strukturer i os selv, forudsætter det, at vi accepterer, at vi er som vi er – uden at dømme de begrænsninger, der er i os. Vi må møde begrænsningerne med omsorg og accept. Der er ingen vej udenom. Det er fra hjertet, den forvandlende kraft kommer. Herfra kan vi give de mere ubearbejdede sider af os selv accept, varme og kærlighed.
Et andet spørgsmål fra forrige gang drejer sig om, om vi er ved at opbygge en samlet tredelt rombeøvelse? Det er vi. Vi er ved at opbygge en samlet øvelse. Men de her rombeøvelser fungerer også som selvstændige fordybende øvelser, og fordybelsen eller selverkendelsesprocessen kan styrkes af, at man indimellem også bruger undersøgelsesspørgsmålene.
Jeg har siden sidst undersøgt, hvad rombestrukturen indeholder af symbolik, og hvad den tilfører som struktur. Dels har den en styrkestruktur, som kan øge vores balance i det pågældende område. I mange traditioner er trekanten beskrevet som en struktur, der styrker balance. Romben er jo sammensat af 2 trekanter. Den trekantsdel af romben, der peger nedad, er et symbol på det kvindelige (i både mænd og kvinder), og den trekantsdel, der peger opad, er symbol på det maskuline (i både mænd og kvinder). Når den opadpegende og den nedadpegende trekant sættes sammen til en ruder eller en rombe, supplerer de hinanden og skaber en styrkestruktur. Der bliver i den sammensætning en balance mellem det feminine og det maskuline eller mellem materie og ånd. Ifølge traditionerne har rombestrukturen derfor også en helende effekt, fordi de to strukturer supplerer hinanden og derved skaber en helhed.
Hvor stammer de såkaldte grundøvelser fra?
Det er ikke jer alle, der har arbejdet med grundøvelserne*). Vi talte første gang om den øvelse, vi kalder krone-rod. Den blev nævnt, fordi der var et spørgsmål omkring rodchakraet. (Rodchakraet befinder sig på korsbenet, men når vi laver nogle af de her grundøvelser, så bruger vi ofte mellemkødspunktet som reference til rodcenteret.)
Øvelserne kommer fra Bob. Det er dog ikke ham der har fundet på dem. De findes i mange af de store traditioner. De findes i Taoismen, hvor man koordinerer åndedræt og bevægelser af opmærksomheden med forskellige chakraer. De findes i yoga-traditionen, og de findes i anuttara-yogaen i den tibetansk-buddhistiske tradition. Så det er velkendte øvelser, men Bob har også introduceret dem. Mange kender dem nu om stunder fra Jes Bertelsens undervisning og det, vi kalder Vækstcenterpædagogikken.
*) De fem grundøvelser (fra https://vaekstcenteret.dk):
Fem grundøvelser indgår i Vækstcenterpædagogikken. De bevæger eller cirkulerer energi fra åndedrættet i særlige baner i kroppen. Øvelserne er i de sidste mere end 35 år blevet brugt af bogstaveligt talt tusindvis af mennesker i Vækstcenterets undervisning. Det fulde øvelsesprogram udføres normalt i denne rækkefølge: 1) Pineal – hara, 2) Krone – rod, 3) Det dobbelte C, 4) Yin – yang kredsløbet og 5) Essens – hjerte. For begyndere er det muligt i en periode at arbejde med blot to af øvelserne: 1) Pineal – hara og 2) Essens – hjerte. Ønsker man en enkelt øvelse mere, kan man arbejde med 1) Pineal – hara, 2) Yin – yang kredsløbet og 3) Essens – hjerte.
Må man dele referaterne og øvelserne fra dette kursus?
Det er et vigtigt spørgsmål. Hvis jeg nu skulle svare enkelt på det, så vil jeg sige, at det bør man ikke gøre. I denne tradition siger man, at øvelser og andet energiarbejde primært skal formidles mellem mennesker, som har en form for kontakt med hinanden. Og at det skal sikres, at den, der giver en øvelse videre, har en dyberegående erfaring med øvelsen og med sig selv og denne måde at arbejde på.
Man skal have lavet en øvelse hver dag i minimum et halvt år, før man kan give den videre. Så har man en erfaring med den og en indsigt i hvad det er, den gør og kan. Det kræver også at man oplever, at man selv er i balance. Hvis man arbejder med en øvelse hver anden dag, så skal man have gjort det i hvert fald i et år før man kan give den videre osv.
Det er ikke fordi, jeg vil holde på de her ting. Det er for at sikre, at de mennesker som får og laver en øvelse, kan gå til det menneske, der har givet øvelsen, hvis der kommer nogle kraftige reaktioner. Det er vigtigt, at vedkommende har noget erfaring og kan hjælpe den, der nu pludselig står i en uventet og måske udfordrende situation. Derfor vil jeg bede jer om ikke at dele referaterne, og kun give øvelserne videre når I selv har en erfaring svarende til minimum hver dag i et halvt år.
En kursist oplever under arbejde med rodchakraet billeder af blomster i knop eller frøkapsler, der er ved at åbnes og ligesom vokser ud af chakraet. Hvad kan dette betyde?
Det er et godt eksempel på en måde at få oplevelser på, når man laver øvelser. Det er slet ikke alle, der har den her billeddannende måde at opleve på, men nogen har. Nogle gange kommer det som billeder, nogle gange som viden, og nogle gange som en sætning man hører og andre gange på andre måder. Men for mange er det ikke nødvendigvis så tydeligt. For mange kommer det i mere vage former, følelser eller anelser eller måske ind imellem som billedsymboler. Og så er man nødt til at tolke det der sker. Lidt ligesom man ville tolke drømmebilleder, dvs. natlige drømme. Reaktioner og oplevelser er ofte energisystemet, der giver information tilbage – og ofte må denne information tolkes.
I dette tilfælde er det ved kontakt med rodchakraet, at der kommer blomster i knop eller frøkapsler, der er ved at åbnes. Umiddelbart er det jo et symbol på, at noget er ved at springe ud og har muligheden for at blomstre. Hvad er det mon, der er ved at blomstre? Kunne det være et symbol på at noget af det, personen arbejder med i rodchakraet, er ved at springe ud? Det kan have en betydning, om det er den nedre eller den mellemste rombe, man arbejder med, når oplevelsen kommer – eller en helt tredje øvelse. Man må prøve at gå ind og mærke efter: hvad er det, der kan springe ud? Hvad er det for nogle nye muligheder, der tilbyder sig? Hvilken øvelse lavede man, da symbolet kom? Andre symboler for nye muligheder kunne være, at man ser et barn blive født eller ser et spædbarn. Det er positive symboler, der viser nye muligheder i livet eller i ens udvikling.
Jeg oplever ubehag ved arbejdet med halschakraet. Hvordan finder jeg ud, af hvor blokeringen, der skaber ubehaget, er? Og hvordan arbejder man målrettet med blokeringer?
Der er et andet spørgsmål om en reaktion på en øvelse. Én kursist har lavet øvelsen som vi arbejdede med sidst. Rod-hals. Som er en udtrykscirkulation. Vedkommende får en klump i halsen efter at have lavet øvelsen. En anden oplever en form for mentalt eller emotionelt ubehag, som kommer nærmest på forhånd, når vedkommende arbejder med samme øvelse – et ubehag, der næsten er der bare ved tanken om at skulle kontakte halschakraet, altså allerede inden personen kontakter halschakraet.
Vi har jo talt om, at halschakraet – dvs. udtrykket – i sig selv kan være blokeret, men det relaterer også ofte til blokeringer, der ligger længere nede i energisystemet. Hvis områder under halschakraet er blokeret og de ikke kan komme frit til udtryk, vil dette spejle sig i halschakraet.
Hvordan finder man ud af hvor de blokeringer er? En måde at gøre det på er, at når man arbejder med halschakraet og f.eks. laver rod-hals cirkulationen. Hvis der kommer ubehag når man er ved halschakraet, så dvæler man ved ubehaget – tillader at det er der. Man kan prøve at have den nænsomme varme kvalitet, som vi arbejdede med i dag til at begynde med. Man kan indimellem prøve at scanne ned igennem kroppen. Hvor er der en reference? Nogle gange behøver man ikke engang at scanne. Hvis man tør at dvæle ved ubehaget, så vil der ofte komme en reaktion. Hvis reaktionen f.eks. har forbindelse til harachakraet eller området omkring kønsbenet eller til selve kønnet, så kunne den have at gøre med vores seksualitet, med lyst og det legende aspekt i os – eller med vores selvfølelse. Andre gange er det måske en reaktion i for eksempel solarplexusområdet. Der må man prøve at mærke hvad det så er, der bevæger sig her og afgiver en reaktion? Man kan prøve at gå ind og mærke i det chakra eller i det kropsområde, der måtte reagere eller åbne sig. Man kan så favne området med et varm, accepterende nærvær og dvæle ved det, for at give plads til yderligere feedback omkring, hvad der er på færde.
Jeg håber, det giver et billede af og nogle eksempler på, hvordan man kan arbejde, når man har reaktioner på en øvelse og noget kommer op. Det er jo ikke alle, der har stærke reaktioner. Reaktioner på øvelser kan være meget subtile. Men selve øvelserne i energisystemet vil have en effekt alligevel – f.eks. en afbalancerende effekt.
Introduktion til den øvre Rombe-/Ruder-øvelse – ”ÅND” (spiritualitet):
Den øvre rombe har vi givet navnet ”ÅND”, fordi den bl.a. har med ånd eller spiritualitet at gøre. Den nedre rombe ”JORD” har vi kaldt sådan, fordi den er groundende eller jordforbindende. Og den midterste rombe har vi kaldt ”MENNESKE”, da den har med vores menneskelighed at gøre. Titlerne viser, at vi som mennesker befinder os imellem eller omfatter hele spektret mellem den jordiske dimension og den spirituelle dimension.
Først kontakter vi hjertechakraet. Midt på brystbenet. Nogen kan mærke en lille knop der. Man kan finde hjertechakraet ved at sætte en finger i armhulens underkant fortil i begge sider og så trække en imaginær linje mellem de to armhulers underkanter. Der, hvor den imaginære linje krydser brystbenet, er hjertechakraet.
Dernæst skal vi arbejde med skulderpunkterne. Skulderpunktet er midt på det yderste horn af skulderbladet, der hvor skulderbladets horn og kravebenet møder hinanden. Skulderbladets horn kaldes akromion. (Se illustrationer.) Skulderpunktet er midt på akromion. Lige inden faldet ned mod overarmsknoglen.
Videoklip samt illustrationer
Video:
Vi skal arbejde med hjertet, de to skulderpunkter, og fokuspositionen. Fokusposition er ca. 20 cm over issen. Det er ikke et punkt, men et område, derfor bruger vi begrebet position.
Guidning 2:
Undersøgelsesspørgsmål
- Hvordan er dit forhold til spiritualitet eller det højere? Hvordan spejler det spirituelle eller det højere sig i dit faktiske, fysiske liv?
- Tager du intuitive eller ”følte” indsigter alvorligt?
- Hvad kan du støtte dig til – hvad kan du læne dig ind i – når livet er udfordrende? Hvad er dine dybere kvaliteter?
- Er du sandfærdig?
Nu har vi tre rombeøvelser.
Denne rombe har en afbalancerende effekt på det mentale. Men også en beroligende effekt. Man kan godt lave den i længere tid, end vi gjorde nu. Hvis man har tankemylder, kan man bruge den nedre rombeøvelse til at forankre sig og få jordforbindelse og denne øvre rombe til yderligere at prøve at berolige det mentale.
Hvis man laver den øvre og bliver lidt svimmel eller omtåget, så er det en god ide at lave den nedre rombeøvelse for at sikre sig at man er forankret nedadtil mod jordkloden – at man forbliver realistisk og forankret i den fysiske virkelighed og ikke ”stiger oven ud af hatten”.
Vi vil introducere en praksis i aften. Vi kalder den ”praksis for balance mellem intuition og tænkning”. Det er en lille praksis, som arbejder med øjnene, med fokusposition og så med enten hjertechakraet eller halschakraet. Det vil sige, at når man laver øvelsen, så laver man den med enten hjertechakraet eller halschakraet. Man kan den ene dag lave øvelsen med det ene chakra og dagen efter kan man vælge det samme eller det andet chakra, men altså kun et chakra ad gangen. I aften prøver jeg at guide øvelsen med hjertechakraet. Men det kunne lige så godt være halschakraet.
Vi bruger de fysiske øjne. Bob Moore sagde, at det venstre øje primært relaterer sig til hypofysen, og det højre i højere grad til pinealen. Når vi kontakter øjnene, kontakter vi måden vi ser på verden på, måden vi ser på ting på, og måden vi ser på livet. Men via forbindelsen til pinealen, så kontakter vi også et mere intuitivt sted. Man siger jo at pinealen er det tredje øje, så øjnene og pinealen relaterer sig til hinanden.
Fokuspositionen har vi lige berørt. Det er et område cirka 20 cm over hovedet. Et område hvor flere forskellige energistrømme mødes ifølge Bob Moore. Hjertechakraet, som vi skal arbejde med i aften, og halschakraet, som man kunne bruge i stedet for, har vi også arbejdet med tidligere.
Undervejs skal du inddrage et symbol. Det skal være noget, du føler for. Det er lige meget hvad det er i det her tilfælde. Det kunne være en blomst du føler noget for. Det kan være et geometrisk symbol, som f.eks. en femtakket stjerne (”Davidsstjernen”), og det kan selvfølgelig også være et religiøst symbol (Jomfru Maria, Jesus, Buddha, et kors etc.).
Vi arbejdede i vores landingsmeditation i dag med kontakten til hjertet, til hjertefølelsen og det som hjertet føler for, eller i hvert fald hjertets sarthed. Så vælg et symbol, som du føler for fra hjertet. Et symbol, som hjertet synes om. Vi vil bruge symbolet undervejs i øvelsen.
Guidning 3:
Lydfil med Martin der guider praksis for balance mellem intuition og tænkning
Session i breakout-rooms
Om breakout-rooms
I breakout-rummene prøver man at udtrykke sig og sætte ord på noget af det, man måtte være i kontakt med. Man forsøger at udtrykke sig åbent og ærligt. Det sætter bevægelse i energien. Alle de indsigter og erfaringer, vi har, de skal på en eller anden måde udtrykkes for virkelig at have værdi. Ellers forbliver de uudtrykte, dvs. vi risikerer, at de blot bliver oplevelser i øvelser eller praktikker eller meditationer, som ikke har noget relation til vores faktiske liv. Så breakout-rummene er en mulighed for at udtrykke sig. Det er helt okay, hvis man ikke har så meget at sige, og også helt okay at holde pause indimellem. For så at sige noget igen, når man synes man mærker noget eller har noget, man gerne vil dele eller udtrykke. Der er cirka 6 minutter til hver. Man kan bruge det som en måde at mærke ind i sig selv, og man kan tage en pause og mærke efter: er der egentlig mere, jeg gerne vil sige eller er der noget jeg gerne vil undersøge for mig selv? De andre er ”et lyttende nærvær”. Den der taler, får lov til at tale. Vi prøver altid at opfordre til, at man ikke giver uopfordrede råd til andre. Der er selvfølgelig også plads til erfaringsdeling og udveksling, hvis man nu er sammen med nogen, hvor man synes at det vil man gerne. Men prøv altid at spørge først, så kan den anden jo sige ja eller nej. Eller: ”Jeg tror bare, jeg nøjes med at lade det, jeg har sagt, hænge i rummet, uden kommentarer.” Det er helt fint.
Spørgerunde
Spørgerunde
Martin: I den øvelse vi lavede sidste gang – “Midterste Rombe” – arbejder vi primært ind i det seksuelt/ emotionelle område. Det vil ikke være overraskende, hvis nogle skulle få reaktioner, når de arbejder med den øvelse. Enten i drømme, at der kommer drømme op, som bliver kraftige eller tydeligere omkring nogle af de aspekter, der knytter sig til emotionalitet og seksualitet. Det kan også være andre ting.
Hele det område, som vi har talt om nogle gange, altså det centrale område omkring solar plexus, er et transformationsområde. At det er et transformationsområde, vil sige, at i dette område kan energi fra de mere instinktive sider af os transformeres og forvandles i en bevægelse op mod hjertechakraet, hvor det kan udtrykkes som f.eks. glæde. Det er et område, der ofte er blokeret. Når vi har blokeringer der, kan energien, der distribueres fra miltpunktet ud gennem det æteriske og til chakraerne ikke komme igennem på optimal vis. Det er, som om vi deler kroppen i to dele. Så vi er adskilt på midten, eller så de mere instinktive sider er adskilt fra intellektet og det spirituelle. Det er et problem, fordi pinealchakraet, hvor vi har den højere intuition og indsigt, får sin energi via halschakraet, og halschakraet får ikke den energi, det har brug for, hvis der er blokeret i det centrale område. Blokeringer i dette område har vi desværre næsten alle – naturligvis i større eller mindre grad. Derfor er det en værdifuld øvelse at arbejde med den midterste rombe, som så kaster lys på og bevidstgør eventuelle blokeringer og kan hjælpe med en proces i retning af, at det, der er hæmmet, kan accepteres og mødes og derigennem måske transformeres.
Spørger 1: Øvelserne fra sidste gang satte gang i en masse reaktioner i åndedrættet og i halschakraet, meget udrensende. Øvelsen i dag med symbol ned til hjertet, den var meget åbnende og gav en stærk kropslig følelse. Jeg kunne mærke i kroppen, at der åbnede sig et rum i hjertet og i symbolet og en bevægelse som var meget mere fysisk end tænkt. Det er et symbol, som har ligget her i 14 år og ventet på at få lidt plads, så det er bare meget fint.
Martin: Må jeg spørge dig, om du har haft noget med åndedrættet? Astma eller lignende?
Spørger 1: De sidste 4-6 år har jeg oplevet øget sensibilitet overfor pollen. Det kan skyldes, at jeg bor i en storby med forurening af luften, og det sætter sig på bronkierne. Det er irriterende og anstrengende. Jeg har fået undersøgt lungerne. Det er en proces, der har stået på i flere år, og jeg ved, det har noget med hjertet at gøre også, at åbne op for hjertet.
Martin: Den reaktion du beskriver, når du laver øvelserne, vil jeg gætte på er linket til pollenfølsomheden. Så du kan prøve at undersøge eller mærke, hvad er det, reaktionen relaterer sig til. Følelsesmæssigt eller i energisystemet om du vil. Den form for påvirkning af åndedrættet har ofte at gøre med forstyrrelser i det, vi kalder den negative strøm. Ikke værdiladet negativ strøm, men plus/minus, som i elektricitet – en strøm der går op på indersiden af benene og op på forsiden af kroppen. Vi har ikke arbejdet med den strøm og det fører lidt for vidt at gå længere ind i det nu, men prøv at lægge mærke til, om der kunne ligge noget følelsesmæssigt bag, når du har reaktionen. Hvis der gør det, kunne en dybere forståelse af, hvad der er i spil, måske føre til en lettelse i pollenfølsomheden.
Spørger 2: Jeg har to spørgsmål. Først – hvad betyder pineal?
Martin: Det henviser i vores sammenhæng til pinealchakraet. Det er det, vi kalder det tredje øje, og det har med intuition at gøre. Vi arbejder ikke specifikt med det chakra lige nu, men jeg nævnte det, fordi vi arbejder med øjnene, og de relaterer blandt andet til pinealchakraet, der har med intuition og intuitiv indsigt og gøre – eller med klarhedsaspektet. Det vil sige klarhedslyset/indsigtslyset. Den praksis vi lavede her, den betoner det intuitive aspekt gennem kontakten til øjnene, og vi har symbolet og hjertefølelsen, som hænger sammen med det. Vi tillader tænkning, så der har vi en leg med balancen, hvor tænkningen langsomt tuner sig ind i kontakt med intuitionen, så de to kan komme til at supplere hinanden bedre. Så det ikke er enten eller. Så vi ikke kun bruger den rationelle forståelse, men også den mere intuitive. Det er ideen med den praksis.
Spørger 2: De symboler, man placerer i fokuspositionen og også senere i hjertet. Jeg bøvler med at fastholde et symbol. Jeg kan også blive i tvivl, om det er det symbol, jeg skal vælge, og så kan der være et andet, der skubber sig ind foran. Det er vanskeligt at fastholde symbolet?
Martin: Når du skal vælge symbolet, er det helt i orden at bruge 1-2 uger på at eksperimentere med forskellige symboler. Når du har valgt et, som du føler for, så prøv at arbejde med det i stykke tid. Jeg vil sige i hvert fald i 3 måneder, så du ikke skifter symbol hele tiden. Der er andre øvelser, hvor man holder fast i symbolet i længere tid. Nu har du været med på retreat tidligere, og det symbol du valgte der i en anden meditationspraktik, som vi arbejdede med på retreatet, det holder man fast ved i længere tid, for det var en anden type symbol og en anden praksis. Men i denne øvelse kan symbolet være hvad som helst, du føler for. Når du laver denne praksis, placerer du symbolet der, hvor det nu skal placeres i praksissen, og hvis det forandrer sig af sig selv, så lader du det bare gøre det. Men hver gang du laver øvelsen, så starter du med det oprindelige symbol. I dag placerede vi det på hjertechakraet, men den samme øvelse kan laves, hvor man placerer symbolet på halschakraet – så jeg vil bare minde jer om at prøve begge versioner og skifte mellem dem, for det er to forskellige aspekter, vi knytter an til. Med hjertet knytter vi an til det vi føler for og bringer det ud i en mere klar forbindelse til f.eks. tanker og handling – og med halschakraet knytter vi mere an til at udtrykke det, som vi føler for. Man skal gøre begge dele for at få godt udbytte af øvelsen.
Spørger 3: Hvordan skulle vejrtrækningen være i den øverste rombeøvelse, du præsenterede i dag?
Martin: Øvelsesforløbet er uafhængigt af åndedrættet. Det er det i alle disse tre rombeøvelserne. Vi koordinerer ikke med åndedrættet.
Spørger 3: I den anden øvelse, hvor vi starter med at fokusere på øjnene, blev jeg usikker på, om jeg skulle fortsætte med at have fokus på øjnene og om de skulle være åbne eller lukkede? Kommer man tilbage til øjnene?
Martin: Opmærksomhedens fokus kommer ikke tilbage til øjnene i den praktik. Man kan have lukkede eller åbne øjne, alt efter hvad man synes er mest behageligt. Man kan have det i hele praktikken eller veksle, hvis man vil. Øjnene kan sagtens være lukkede, når vi kontakter dem. Man mærker bare selve de fysiske øjne. Man lader nærværet dvæle der omkring øjnene, derfra går man så til fokusposition og placerer et symbol, man føler for. Når man har en god kontakt med symbolet i fokusposition, så bringer man det symbol ned til det chakra, man ønsker at arbejde med. Hals eller hjerte. Når man har kontakten med chakraet og symbolet, så slipper man det helt og lader bare tankerne kredse om det, man har lyst til at lade dem kredse om. Derefter kan man gå tilbage og genetablere kontakten til det chakra man arbejder med den dag og symbolet, og så gå frem og tilbage, og man slutter så i chakraet med symbolet. Øjnene lader man bare være efter den første kontakt.
Spørger 4: Nu hvor vi har lavet øvelser, der arbejder omkring den mentale aura, så har jeg et spørgsmål til de helende aspekter. Ved man noget om, om disse øvelser kan have en effekt på den kognitive funktion?
Martin: Rombeøvelserne; den nedre, den midterste og den øverste, de har en bevidstgørende og en afbalancerende funktion. Og de kan gennem den bevidstgørende og afbalancerende funktion have en healende effekt. Hvad er en healende effekt, kan man spørge. Det er bl.a., at vi bliver mere hele, og at flere aspekter kan integreres. Det er nogle forskellige aspekter, der fokuseres på i hver af rombeøvelserne, men disse aspekter kan gennem arbejde med dem integreres mere. Hvis det sker, bliver vi vitaliseret, så vi har et større energioverskud. Når der ikke er noget, der skal holdes nede eller holdes væk længere, hvis jeg kunne bruge det billede, så bruger vi ikke energi på at holde disse aspekter nede, og det giver os et energioverskud. Det, der før var fraspaltet, er blevet integreret. Den øvre rombe har en afbalancerende og beroligende effekt på det mentale. Så arbejdet med den kan i sig selv give mere klarhed i det mentale. Det kræver tid og tålmodighed, det kræver at man arbejder med øvelsen, men den kan have den effekt. Jeg vil tro, det kan give en større mental klarhed og kognitiv klarhed. Det jeg ikke tør sige noget om, det er den form for nedsættelse af kognitiv klarhed der kommer af, at kroppen ældes – altså vores fysiske svækkelse. Der vil være nogle neurologer, der ved meget mere om det. Men energetisk, så støtter vi en større ro og en større mental klarhed.
Den anden øvelse vi lavede i dag; praksis omkring intuition og tænkning, den er designet til at hjælpe os til at kunne kombinere vores normale rationelle tænkeevne med en mere intuitiv indsigtsvej, så de to spiller sammen. Det er noget lidt andet end det du spørger til, og om det vil påvirke den kognitive klarhed som sådan, det tør jeg ikke sige. Min erfaring er, at mennesker, der arbejder vedvarende med energiarbejde, og er omhyggelige med det, der har det en foryngende virkning. Det er ingen vidunderkur, men en foryngende virkning på den måde, at vitaliteten i hele energisystemet stiger, og det gør mennesker mere vitale – også når vi bliver ældre. Men vi er forskellige og har forskellig genetik, så der er ingen garanti for noget.
Spørger 5: Øvelsen med øjnene var meget stærk. Vi talte i breakout-room om, hvor øvelsen kommer fra?
Martin: Øvelsen kommer fra Bob Moore. Det er egentlig en praksis og ikke en øvelse. En praksis for balance mellem intuition og tænkning. Han har givet andre øvelser, som også arbejder med de fysiske øjne. Øjnene er relateret til, hvordan vi ser verden, og hvordan vores verdensbillede er, men de er også relateret til vores mere intuitive side i kraft af det tredje øje, som de har en forbindelse til. Man kan gennem denne praksis komme i forbindelse med en evne til mere intuitiv indsigt. Det er i hvert fald det, vi prøver at invitere til med den sidste praksis, vi lavede.
Spørger 6: Jeg havde en oplevelse, da jeg flyttede symbolet fra fokusposition til hjertechakraet, at der var en kæmpe ekspansion, der nærmest fyldte mig med salighed.
Da du bad os om at lade tankerne flyde frit, var der ingen tanker, men derimod en oplevelse af, at jeg skulle flytte symbolet op til krone chakraet, hvor der også var en ekspansion af jordskælvs vulkanagtig karakter, tilbage i hjertechakraet med en tilsvarende fylde, og så en dragelse op mod pinealchakraet, hvor der også var en ekspansion.
Jeg kunne godt bruge lidt refleksioner om, hvad der mon kunne være på spil her?
Martin: Det lyder som om, du kommer i kontakt med det, vi kalder kvalitetsaspektet i dig selv. Vi talte den første gang om det, vi også nogle gange kalder kvalitetsauraen eller den spirituelle aura, som er det yderste lag i det auriske. Det er forbundet til hjertet. Når du laver øvelsen, skal reaktionerne have lov til at være der, også selvom øvelsen beskriver, at nu kan man tænke på noget, man har lyst til at tænke på. Hvis der ikke er nogen tanker på det tidspunkt, så accepter blot det. Dvæl ved det, der er, og gå med det, der sker af sig selv. Men vær opmærksom på forskellen på, om du selv får lyst til at placere symbolet i krone eller pinealchakraet – og på om ”det gør sig af sig selv”. Det er en hårfin balance. Hvis det gør sig af sig selv, så tillader du det blot, lader det udfolde sig og går tilbage til øvelsen, når det klinger af. Hvis du derimod blot får det som en idé og tænker, at ”det kunne være interessant at gøre det sådan”, så vil jeg anbefale, at du ikke går med det. Kronechakraet spejler balancen mellem de andre 6 chakraer. Ekspansionen i hjertet kan være en gunstig ting, og når hjertet ekspanderer, vil det ofte være forbundet med færre tanker, fordi det mentale spænder af og også ekspanderer. Hjertet er forbundet med det mentale og kan siges at være den nederste del eller bunden af det mentale. Hvad der end kommer af billeder, vil jeg foreslå, at du forsøger at tolke på. Under alle omstændigheder er det gunstigt med ekspansionen, fordi det er en afspænding, der kan åbne ud mod andre dimensioner, som Bob sagde. Du kan komme ind i dimensioner af dybere stilhed og dybere værensformer. Det er under alle omstændigheder en helende oplevelse, du beskriver, fordi den integrerer og bringer samling. Nu arbejder vi i denne praksis med kontakten til et symbol, vi føler for, og med hjertechakraet, så det kunne måske være interessant at undersøge, hvordan du relaterer til følelsesaspektet, hvilken plads det har i dit liv, og hvad reaktionen og billedsymbolerne forsøger at sige.
Tak for i aften og fordi I ville være med!