Kære alle
Herunder følger, stikordsagtigt, nogle af de hovedpunkter fra første moduls undervisning som vi havde oppe på tavlen. Endvidere skriver vi lidt om det første kommende læsegruppemøde torsdag den 28. november og om det første projektværksted tirsdag den 9. januar i det nye år. Vi skriver også kort om de forskellige muligheder for retreat som forløbet tilbyder. Lasse har klippet lydfilerne ud og inkluderet dem her på siden i rå, unplugged, lydkvalitet. Kirsten har, som lovet, lagt to af sine spillelister ind. De finder du nederst på siden.
Hjertelige hilsner fra alle os i teamet
Hovedpunkter fra undervisningen
Nedenstående er afskrift fra tavlen.
Det drejer sig om at gøre sig klart at vi alle allerede er i fuld gang med både vores spirituelle og faglige fordybelse. Da vi i meditative og kreative processer arbejder med vores menneskelige helhed, er vækstprocesserne langsomme, og de kan ikke sammenlignes med andre læringsprocesser som ofte har sigte på ét fag eller ét emne. For at tage højde for denne langsomhed, anbefales det at man, når man skal danne sig et overblik over sin spirituelle og kreative vækst, ser tilbage i hvert fald fem år. Og særligt ser på nedenstående tre punkter.
1. Din spirituelle fordybelse.
Gå fem år tilbage.
- Dødsbevidsthed.
- Irrationel meningsfylde.
- Nærvær, medfølelse, glimt af glæde.
Når man vil undersøge om der i ens faglighed eller/og virke ud i verden er en forbindelse til ens indre praksis, kan man se på de fire punkter som følger herunder.
2. Spiritualisering af dit virke ud i verden.
Gå fem år tilbage.
- Relationer, faglige og andre – empati, intensitet, konfliktniveau.
- Lystaspektet.
- Forhold til helhed.
- Selvudfoldelse og videregivelse.
- Hvad ønsker du at fordybe spirituelt? Fagligt?
STØTTENDE ASPEKTER
Herunder følger en opsummering af hvad mange andre praktiserende har erfaret kan være en støtte i et projekt som forener indre praksis og arbejdsliv:
- At projektet tager udgangspunkt i det du allerede er i gang med.
- Glæden ved regelmæssighed.
- Glæden ved klarhed.
- Publikum – Supervision – Venner
- Intention og proces i stedet for løfte og resultat.
- Praksis og virke.
- Selvudfoldelse og videregivelse.
GRAFISK FREMSTILLING AF MULIGE GUNSTIGE EFFEKTER AF PRAKSIS
Ovenstående tegninger er en intuitiv grafisk fremstilling af to mulige gunstige effekter af praksis:
Den første todelte figur viser hvordan stærke følelser, når vi ikke har en praksis (første figur), ofte vil fylde hele vores bevidsthedrum og ikke levne plads til at manøvrere. Fordi følelserne – som for så vidt både kan være positive og negative og kombinationer af disse to – fylder alt. Det er det som kaldes ‘at være identificeret med følelsen.’ Har man en praksis vil man, over tid, kunne udvikle en mere omfattende bevidsthed. Når følelserne da skyller ind over os, er de muligvis lige så stærke og ubehagelige som før. Men fordi vores rummende kapacitet er større, vil de ikke på samme måde kunne få magt over os. Vi vil have et frirum af valgmuligheder. Denne frihed er en afgørende og realistisk frugt af en regelmæssig praksis.
Den anden figur, den takkede graf, viser igen forskellen på den ikke-praktiserende og den der har en regelmæssig meditativ praksis:
Hvis man ikke praktiserer, er det vanskeligt at undgå at der i en travl hverdag, hen over eksempelvis en arbejdsuge, bygges spændinger op i vores personlighed. Spændinger som vi måske kun får den fornødne tid og ro til at dæmpe i ferier. Eller måske slet ikke. Dette vises i den første graf hvor den gennemsnitlige spænding ikke dæmpes, men bygger op hen over tid. I den anden graf – og vi minder igen om at dette ikke er matematiske, men intuitive afbildninger, når man, ikke sjældent dagligt (hvis man har en daglig praksis) frem til at kunne slippe dagens spændinger og nå ned til den ro og balance vi alle har som mulighed i vores fundament. Det fundament som femkanten udpeger.
Lydfiler fra første modul – UNPLUGGED
Nærværsyoga, kropsskanning og guidet meditation med Hanneli – med fokus på grundøvelser der adresserer centrering, kontakt til solar plexus og gennemslagskraft og balance (pineal-hara, Bobs dobbelte C og yin yang):
Nærværsyoga, kropsskanning og guidet meditation med Hanneli. Meditationen tager udgangspunkt i femkanten:
Om projektet samt guidet skrivemeditation med Peter:
Guidet meditation med Jeanette med fokus på det globale vandkretsløb:
Meditation med Peter:
Femkantsmeditation med Peter:
Kommende datoer og forberedelse
Online læsegruppe 28. november 2023:
Vi glæder os til at se jer næste gang til online læsegruppe tirsdag den 28. november kl. 19 med Jeanette.
Vi vil, som nævnt, på dette første læsegruppemøde beskæftige os med Dejlig er Jorden – et essay om global verdensanskuelse
Hvordan global og lokal empati trænes og får plads beskriver Jes Bertelsen i Dejlig er jorden.
Bogen tager udgangspunkt i at FN specifikt har indført ordet spiritualitet i verdensmålene. I erkendelse af at oplevelsen af global samhørighed og medfølelse i sig selv er spirituel, det vil sige en del af hvad det dybest set vil sige at være menneske.
Eller rettere: Denne samhørighed, altså udogmatisk spirituel medfølelse, har vi mulighed for at udvikle og lægge til grund for ledelsen af den globale proces mod bæredygtighed.
I Dejlig er jorden beskrives en række af enkle øvelser og holdninger der bygger ikke på religiøse forestillinger, men på moderne videnskabelige erkendelser.
Øvelser som at dvæle ved billedet af kloden udefra, som at træne bevidsthed om åndedrættet samtidigt med at man forestiller sig biosfæren og gør sig klart at man gennem blandt andet fotosyntesen hænger sammen med alt levende. Som at drikke vand mens man véd af at man i denne selvfølgelige handling sammenkobler sig med klodens meteorologiske processer, regnens, fordampningens og skydannelsernes kredsløb.
Bogen kan købes her: Indblik bøger: Dejlig er jorden, samt flere andre steder. Ligesom den findes som e-bog på Mofibo.
Det vil være godt, som forberedelse til dette møde, at have læst de første fire kapitler af bogen. Vi vil sammen, og i mindre grupper, undersøge om og hvordan bogen kan støtte og inspirere de individuelle processer.
Herunder finder du link til Vækstcenterets ressourceside hvor du finder klip fra Jes Bertelsens undervisningsforløb Dejlig er Jorden.
Online projektværksted 9. januar 2024
Vi glæder os også til at se jer på denne workshop som især handler om at skrive. Vi kan alle have udbytte af at træne vores evne til at udtrykke os sprogligt om det som ligger os på hjerte og sinde. Også hvis ens arbejdsopgave på dette forløb fokuserer på et område som ikke først og fremmest er sprogligt, som for eksempel musik eller billedkunst – eller arbejde med ler – er det vigtigt at kunne tale med andre om det. Om at tale med sig selv om det. Skriftsproget er, som vi talte om på vores første modul, den mest præcise – og krævende – måde at træne sin sproglighed på. På dette projektværksted, og på de kommende, vil vi sammen finde en åben, ofte legende og ikke-præsterende måde at eksperimentere med det at skrive på. Denne første gang får vi som sagt besøg af Peter. Som, netop fordi det er første gang, vil undervise i hvordan man på en mere legende og uforpligtende måde får åbnet for det at skrive kreativt.
Vi beder jer sende en arbejdstitel til jeres mulige arbejdsopgave/projekt til ko*****@***********on.dk inden den 6. januar.
Online supervision 6. februar 2024
Vi beder jer sende en projektbeskrivelse eller synopsis på max en halv A4 side til ko*****@***********on.dk inden 1. februar.
Andet modul finder sted på Sol15 i Nørre Snede 22. – 25. februar 2024
Her får vi besøg af Steen Hildebrandt. I post-ressourcerne fra det kommende projektværksted i januar, vil vi sende jer en tekst af Steen som vi læser frem mod andet modul.
OM RETREAT
Læs om retreatmuligheder under billedet:
Tilvalgsmodul: Retreat på Øster Løkke eller vejledning til selvorganiseret retreat
Vi arrangerer et separat retreat for deltagere på dette supervisionsforløb på Øster Løkke i 9. – 14. juli 2024.
Dette vil være et frivillig tilvalg og er ikke inkluderet i kursusprisen. Man tilmelder sig dette separat og deltagerne vil få en mail om dette når holdet er sat.
Vi støtter ligeledes op omkring selvorganiserede retreats hvor man vælger at sidde alene eller i mindre grupper.
Tilvalg I: Retreat på Øster Løkke
Tilvalgsmodulet, syv dages retreat på Øster Løkke, er ikke inkluderet i prisen.
Retreatet er ment som en invitation til den individuelle og fælles fordybelsesproces i gruppen.
Prisen for et syv dages retreat på Øster Løkke tilsvarer vores faste sommerretreat og ligger, afhængig af overnatningsform.
Tilvalg II: Vejledning i forbindelse med selvorganiseret retreat
Hvis ikke et organiseret grupperetreat er ønsket eller mulig i denne periode, støtter vi også gerne retreatfordybelsen i selvorganiserede retreats, alene eller i en mindre gruppe.
Til dette vil det være muligt at få vejledning både før og efter det selvorganiserede retreat. Vejledningen vil berøre den enkeltes personlige proces, retreatets struktur og fokus samt drømmeforståelse og samtaler om praksis. Sådanne vejledningssamtaler er med erfarne medlemmer af Kontemplations team.
Retreatvejledning vil rumme en kortere samtale inden retreatet (30-45 min) og samtale efter retreatets afslutning (60 – 90 min), til en samlet pris på 1.500 kroner for begge samtaler.
Hvis du ønsker at gå videre med denne model, kan du skrive til Jeanette på ko*****@***********on.dk.
Tilvalg III: Et andet retreat på Øster Løkke
Deltagere på supervisionsforløbet har prioriteret plads på de øvrige retreats i 2024. Hvis retreatet som er tilegnet forløbet af en eller anden grund ikke passer, så vil det være mulig at tilmelde sig et af de andre retreats du kan se i vores kursuskalender. Herunder kan du se udvalget:
Nytårsretreatet | Hovedunderviser: Peter | Medunderviser: Hanneli | 27. december – 2. januar
Påskeretreat: Stilhedens yoga | Hanneli og Martin Guldberg | 25. – 31. marts
Sommerretreatet: Syv dages stilhedsretreat på Øster Løkke | Hanneli og Peter | 1. – 7. juli
Dedikation: ti dages retreat | Hanneli og Peter | 23. juli – 2. august
Skriveretreat | Peter Høeg | 2. – 9. september
Spillelister fra Kirsten:
Forslag til guidede meditationer som støtte til at etablere en regelmæssig praksis
Herunder finder du titler og links til meditationer og kropspraksis du kan finde i praksisbiblioteket.
Bevægelsespraksis: Skeletdans | Kirsten | 11 min
Kreativitet og meditation: Breathe with me | Jeppe Hein | 20 min
Kropsskanning: At lade hjertekroppen ånde | Hanneli | 14 min
Meditation: Øjeblikkets kostbarhed | Peter | 20 min
Meditation: Vinterens langsomhed | Jeanette | 17 min