Kære alle

Herunder følger, stikordsagtigt, nogle af de hovedpunkter fra første moduls undervisning som vi havde oppe på tavlen. Endvidere sender vi jer datoer for vores kommende sessioner, heriblandt vores første online session med Hanneli og Peter den 26. november. Vi skriver også lidt om hvad vi vil læse frem mod vores første online læsegruppe tirsdag den 7. januar i det nye år. Vi skriver også kort om de forskellige muligheder for retreat som forløbet tilbyder. Kirsten har, som lovet, lagt sine spillelister ind. Dem finder du nederst på siden.

Hjertelige hilsner fra alle os i teamet

 


Hovedpunkter fra undervisningen

Gennem de fire dage vekslede vi mellem indadvente formiddagsstræk – med indre praksis som meditation, nærværsyoga, gående meditation og skrivemeditationer – og mere udadvendte og af og til informationsrige eftermiddage med udvekslinger og overblik over det forløb vi sammen påbegyndte disse dage.

Præsentation af de forskellige elementer i programmet:

På de fire moduler vil vi være et gennemgående underviserteam: Hanneli og Peter med Kirsten og Jeanette som assistenter. Derudover vil vi være et hjælperteam bestående af Maria, Heidi og Nora. (Nora var syg denne første gang, men vil være med fra næste gang vi ses.)

Modulerne har følgende temaer:

1. modul: Fordybelse og formidling 2. modul: Indre og ydre bæredygtighed 3. modul: Kreativitet og nervesystemet 4. modul. Formidling indefra og projektfremlæggelse

På modul to vil Steen Hildebrandt være gæsteunderviser.

På modul tre vil Jeppe Hein og Michael Stubberup være gæsteundervisere.

Ud over de fysiske moduler består forløbet af 12 online sessioner som er opdelt under temaerne:

    · Online meditation, projekt og supervision med Hanneli og Peter
    · Online projektværksteder med Kirsten og Jeanette
    · Online læsegrupper med Jeanette og Kirsten

 

Nedenstående er afskrift fra tavlen.

Det drejer sig om at gøre sig klart at vi alle allerede er i fuld gang med både vores spirituelle og faglige fordybelse. Da vi i meditative og kreative processer arbejder med vores menneskelige helhed, er vækstprocesserne langsomme, og de kan ikke sammenlignes med andre læringsprocesser som ofte har sigte på ét fag eller ét emne. For at tage højde for denne langsomhed, anbefales det at man, når man skal danne sig et overblik over sin spirituelle og kreative vækst, ser tilbage i hvert fald fem år. Og særligt ser på nedenstående punkter.

 

1. Din spirituelle fordybelse.

Gå fem år tilbage.

  • Praksis, undervisning, fællesskab
  • Dødsbevidsthed, eksistentielle prioriteringer
  • Meningsfylde

2. Spiritualisering af dit virke ud i verden.

Gå fem år tilbage.

  • Relationer, empati, udfordrende situationer
  • Hjerte og lyst
  • Del og helhed
  • Meningsfylde

 

PROJEKT

Det er vores erfaring fra første modul at projekterne kan skabe udfordringer hvis vi bliver for ambitiøse. Det kan være en fordel at tage udgangspunkt i:

  • Det som allerede findes
  • Proces i stedet for resultat
  • Praksis: Indre – Ydre
  • Opmærksomhed – dokumentation

Og så et par ord om vores individuelle projekter som allerede nu måske vil begynde at tage form. Vi gentager her en række af de ting vi sammen vendte på første modul:

Et projekt kan for os at se med fordel tage udgangspunkt i hvad man allerede arbejder med. Det er vores erfaring at det øjeblik man til sin dagligdag eller sit daglige arbejde tilføjer to ting:

1) en opmærksomhed på hvordan ens meditative praksis spiller sammen med arbejdet, og

2) finder en eller anden form for løbende dokumentation af dette, det være sig en slags journal eller dagbog eller andet.

Når man tilføjer disse to faktorer, så har man en særlig mulighed både for selv at følge dette samspil mellem praksis og arbejdsliv og for at fortælle andre om det. Det er videre vores erfaring at vi sammen må forsøge ikke at gøre dette med de individuelle projekter for kompliceret. Det var derfor vi som eksempler nævnte hvordan noget så enkelt som at tilføje en åndedrætsøvelse til én af de daglige gåture med en hund, forvandler denne aktivitet til en praksis. Dokumenterer man så yderligere det som vil ske over tid med denne praksis, ved for eksempel en gang om ugen at skrive en A4-siden om hvad denne praksis har tilføjet til hundeluftningen, hvad den har gjort for relationen til hunden, til andre hundeejere og til én selv, så har man et fuldgyldigt projekt. Eller hvis man er underviser så at have som intention fem minutter dagligt at blive i kontakt med sit hjerte mens man underviser. Og så en gang om ugen på sin telefon at indtale ti minutter om hvordan denne hjertestrategi har oplevedes og har bragt af erfaringer i ugen der gik. Så har man igen en fuldgyldig praksis. Naturligvis kan projekter være mere omfattende end dette. Flere af jer har allerede udtrykt at i har sådanne større foretagender i kikkerten. Hvad der naturligvis også er velkomment.

Her hvor vi er ved begyndelsen er det bare vigtigt for os at understrege at vores erfaring er at det er bedst ikke at slå større (surdejs) brød op end det er overkommeligt – og helst også sjovt og kreativt – at bage.

 


 

Femkanten

Vi arbejdede indgående med femkanten, som I også fik udleveret et hæfte fra Vækstcenteret om. Herunder ses femkanten som illustration. Vi vil gennem hele forløbet undersøge disse fem porte indad – og udad: Hjerte, Krop, Åndedræt, Bevidsthed og Grundkreativitet.

IMG_1412-768x607

 

Om at opbygge en regelmæssig praksis

Man får, til at etablere og vedligeholde en regelmæssig praksis, hjælp af en ret fast rytme. Det vil sige at man sidder hver dag på cirka det samme tidsrum og et vist minimum af tid. Vi vil anbefale at man mediterer mindst 20 minutter om dagen. Det er videre en hjælp at sidde på cirka samme tidspunkt af dagen – gerne hvor man ikke er for træt. Det kan også være en støtte at sidde samme sted, et hjørne eller værelse i sin bolig hvor man føler sig godt tilpas. En daglig praksis kan med held opbygges efter femkanten. På den måde vi fik flere eksempler på under vores første modul. Til hjælp for dette findes mange lydfiler på Kontemplations Praksisbibliotek. 

 


 

Kommende datoer og forberedelse

NB! Onlinesessionen til sommer med Hanneli, Peter og Steen Hildebrandt, er flyttet fra den 17. til den 18. juni. 

Online meditation og supervision 26. november med Hanneli og Peter

Online læsegruppe 7. januar 2025 med Jeanette Lykkegård:

Vi vil, som nævnt, på dette første læsegruppemøde beskæftige os med Dejlig er Jorden – et essay om global verdensanskuelse Hvordan global og lokal empati trænes og får plads, beskriver Jes Bertelsen i Dejlig er jorden.

Bogen tager udgangspunkt i at FN specifikt har indført ordet spiritualitet i verdensmålene. I erkendelse af at oplevelsen af global samhørighed og medfølelse i sig selv er spirituel, det vil sige en del af hvad det dybest set vil sige at være menneske. Eller rettere: Denne samhørighed, altså udogmatisk spirituel medfølelse, har vi mulighed for at udvikle og lægge til grund for ledelsen af den globale proces mod bæredygtighed. I Dejlig er jorden beskrives en række enkle øvelser og holdninger der bygger ikke på religiøse forestillinger, men på moderne videnskabelige erkendelser. Øvelser som at dvæle ved billedet af kloden udefra, som at træne bevidsthed om åndedrættet samtidigt med at man forestiller sig biosfæren, og gør sig klart at man gennem blandt andet fotosyntesen hænger sammen med alt levende. Som at drikke vand mens man véd af at man i denne selvfølgelige handling sammenkobler sig med klodens meteorologiske processer, regnens, fordampningens og skydannelsernes kredsløb.

Bogen kan købes i Indblik bøger: Dejlig er jorden, samt flere andre steder. Ligesom den findes som e-bog på Mofibo.

Vi vil bede om at I, som forberedelse til dette møde, læser bogen og udfører et par af de beskrevne øvelser. Vi vil sammen, og i mindre grupper, undersøge om og hvordan bogen kan støtte og inspirere de individuelle processer og projekter videre frem.

Herunder finder du link til Vækstcenterets ressourceside hvor du finder klip fra Jes Bertelsens undervisningsforløb Dejlig er Jorden.

DEJLIG er JORDEN

 

Andet modul finder sted på Sol15 i Nørre Snede 6. – 9. marts 2025

Her får vi besøg af Steen Hildebrandt.

 


Om retreat

Læs om retreatmuligheder under billedet:

Øster Løkke

Retreatmodul:

I: IPA-retreat på Øster Løkke

Det er en del af ‘Indre praksis og arbejdsliv’-forløbet at deltagerne sidder et retreat af mindst fem dages varighed. Man kan afvikle denne del af forløbet enten ved at deltage i et af Kontemplations arrangerede retreats, eller ved at sidde på egen hånd – eller i små grupper. Kontemplation arrangerer 7. – 13. juli på strandgården Øster Løkke ved Vesterhavet et retreat som er forbeholdt deltagerne på ‘Indre praksis og arbejdsliv’ – forløbene. Dette retreat er et muligt tilvalg og er ikke inkluderet i kursusprisen. Man tilmelder sig det separat.

Læs om IPA-retreatet| Undervisere: Hanneli og Peter | 7. – 13. juli 2025

Vi støtter ligeledes op omkring selvorganiserede retreats hvor man vælger at sidde alene eller i mindre grupper. En tilsvarende retreaterfaring vil man kunne få ved at deltage på et hvilket som helst af Kontemplations øvrige retreats. 

 

II: Et andet retreat på Øster Løkke

Deltagere på Indre praksis og arbejdsliv har, hvis de ønsker det, førsteret til pladserne på Kontemplations øvrige retreats i 2024. De er:

Nytårsretreatet | Peter Høeg | 27. december – 2. januar 2025

Påskeretreat: I Bob Moore’s fodspor | Martin Guldberg | 14. – 20. april 2025

Sommerretreatet: Syv dages stilhedsretreat på Øster Løkke | Hanneli og Peter | 28.juni – 4. juli 2025

Dedikation: ti dages retreat | Hanneli og Peter | 22. juli – 1. august 2025

Skriveretreat | Peter Høeg | 29. september – 5. oktober 2025

 

III: Vejledning i forbindelse med selvorganiseret retreat

Hvis et organiseret grupperetreat ikke skulle være mulig at gennemføre i denne periode, anbefaler vi at I alligevel prioriterer retreatfordybelse i selvorganiserede retreats, alene eller i en mindre gruppe. Til dette vil det være muligt at få vejledning både før og efter det selvorganiserede retreat. Vejledningen vil berøre den enkeltes personlige proces, retreatets struktur og fokus samt drømmeforståelse og samtaler om praksis. Sådanne vejledningssamtaler er med erfarne medlemmer af Kontemplations team.

Retreatvejledning vil rumme en kortere samtale inden retreatet (30-45 min) og samtale efter retreatets afslutning (60 – 90 min), til en samlet pris på 1.500 kroner for begge samtaler.

Hvis du ønsker at gå videre med denne model, kan du skrive til Kirsten på ko*****@***********on.dk.

På andet modul vil vi tale mere om retreat og praksisfordybelse.

 


Spillelister fra Kirsten:

 

Forslag til guidede meditationer som støtte til praksis

SKELETDANS

 

 

Kropsskanning: AT LADE HJERTEKROPPEN ÅNDE

ØJEBLIKKETS KOSTBARHED

 

 

MEDITATION FØR ARBEJDSDAGEN

KREATIVITET OG VEJRTRÆKNINGEN

 

KRONE – ROD – JORD