Kære alle
Når vi i teamet ser tilbage på vores jo mindre end et halvt år sammen, må vi knibe os i armen for at forstå hvor meget vi sammen har nået. Vi har fra begyndelsen talt om at dette er et pilotprojekt. Det ord betyder at IPA er en slags flyvende maskine – og at vi alle sammen tilsammen er piloter. Vi har, for nu at være helt ærlige, ikke kunnet føle os helt sikre på at vi kunne få maskinen – eller ballonen – op at flyve. Men nu synes vi den svæver. Vi havde efter andet modul en oplevelse af at vores fælles projekt/arbejdsopgave, det vil sige forløbet i sin helhed, på én gang svæver og er solidt jordforbundet. Så mange forskelligartede udtryk. Vi synes godt at vi, uden at være indiskrete, kan hilse fra Jeppe, som jo oplevede hele gruppen fysisk for første gang, og fortælle at han har sagt at ‘der er godt nok tryk på de mennesker!’ Og det var ment som en kompliment. Herunder følger en oversigt over indhold fra vores andet modul på Sol15.
Hjertelige hilsner fra alle os i teamet
Herunder finder du lydfiler og en opsummering af hvad vi gennemgik på modul 2:
Hannelis gennemgang af femkanten:
Peters gennemgang af forholdet mellem praksis og projekt, samt forslag til struktur for familiegruppernes zoommøder:
Kirsten har herunder samlet hovedpunkterne fra Steens oplæg:
- Peter præsenterer og byder Steen velkommen.
- Arbejdspladser set i et fremtidsperspektiv og i forhold til de udfordringer vi står overfor. Med udgangspunkt i Steens og Michael Stubberups bog Bæredygtig ledelse/ledelse med hjertet 2010
- Pressekonference med Mette Fredriksen hvor der tales om krig og oprustning og militær budgetter der eksploderer.
- Vi lever i spændingsfelter som også er mulighedsfelter.
- Det du gør nu, gør en forskel. Gretha Thunberg. ”Ingen er for små”
- Se de 17 verdensmål som en helhed. De forskellige mål hænger sammen.
- Verden er karakteriseret ved forbundethed.
- Velfærdssamfundet som det er blevet udviklet efter 2.verdenskrig. Krags velfærdsstat, som tegnede konturerne af et samfund ingen havde set før. Det blev en epoke der byggede på økonomi og (kortsigtet) vækst.
- I 72 blev det klart (for Krag) at det var en tvivlsom kurs. Bogen Grænser for vækst udkommer i 72. Initieret af Rom klubben. Forskere advarer for første gang.
- I 22 udkommer rapporten Earth for all. Forord af Christiane Figeres, leder af FN´s organisation UNFCC.
- Det økonomiske system er designet af mennesker og det minder os om at vi derfor også kan lave det om. Hvis der vel at mærke er reversibilitet.
- Vi har målt i bruttonationalprodukt, men inddraget parametre som indre bæredygtighed og natur, luft og vand.
- Tipping points. Konsekvenser kommer ikke nødvendigvis lige efter et tipping point, men kan vise sig langt ude i fremtiden.
- Vi lever i en tid med flere kriser. De har karakter af noget langvarigt. Vi kan ikke fikse tingene eller vækste os igennem som vi er vant til at tro det muligt.
- Vi lever i et opsplitningsparadigme.
- Hvordan skaber vi helhed? Hvordan bygger vi bro?
- Helhed. Systemisk tænkning.
- Klodens grænser, Johan Rockstrom og Owen Gaffney. Se omtale på Kontemplations blog https://kontemplation.dk/klodens-graenser/
- Stockholms resilienscenter. De ni planetære grænser.
- Økosystemydelser.
- Vi lærte (1960érne) at vand og luft var frie ubegrænsede gode.
- Klimabogen af Greta Thunberg.
- At studere økonomi i 60érne. Teknologi som løsning på problemer.
- Mennesket var fattigt repræsenteret i teknologiske, matematiske, statistiske modeller.
- Steen forlod sin karriere og søgte over til et område hvor mennesket var med og det var ledelse. Møder hollandsk antroposof Bernard Lievegoed. Interesseret i virksomheder set fra et helhedssyn på mennesket og kloden som han havde fra Steiner. Virksomheder som social- økologiske systemer. Skrev organisationsteori bog.
- Steen mødte Bob Moore.
- Steen og Michael. Bogen Bæredygtig ledelse/ledelse med hjertet.
- Verdensmålene kom 2015. En gave.
- Steens tidlige og søgende bøger som intro til helhedssyn og ledelse. Systemer og systemtænkning. Meget glæde over at verdensmålene kom.
- En forudsætning for at opfylde verdensmålene er dog at der er fred i verden.
- Bob Moore sagde for mange år siden at vi må arbejde med det indre sådan at vi er parate til at klare de meget store udfordringer verden kommer til at stå overfor.
- Hans Roslings Factfulness. Der er også sket meget godt. Fx lavere børnedødelighed.
- Den store acceleration. Befolkningstilvækst. (eksplosion de sidste 70 år) Historisk set er det et splitsekund. Edderkoppen kom for 400 millioner år siden.
- De fem masseudslettelses perioder.
- Vi er i den sjette udryddelsesperiode.
- Brundtland rapporten. Tænke på de næste generationer.
- Adam Smidt. Økonom.
- 1972 miljøkonference i Stokholm. Startede processen frem mod verdensmålenes tilblivelse i 2015.
- Jeffrey Sachs. Økonom. Har skrevet flere bøger om bæredygtighed. Mener at vi har 3 store transformationer i vores tid. En geopolitisk. En økologisk. En teknologisk. Og et antal kriser. Han betoner betydningen af fred hvis vi skal kunne arbejde målrettet og med held med verdensmålene.
- Steens bog Danmark og Verdensmålene fra 2019.
- Katherine Richardson, dansk biolog og vandforsker. De enkelte verdensmål er kendte. Det nye er at de hænger sammen. Vi kan ikke bruge det gamle adskillelsesparadigme og være tro mod målene. Det hele hænger sammen.
- Verdensmålene er globale. De handler om solidaritet. Ingen er i mål før alle er i mål. Ingen må lades tilbage. Do no harm.
- 2030-panelet. Udvikling af målepunkter for virksomheders opfyldelse af mål. Det er kompliceret. ESGérne tilbyder en forenkling hvor der arbejdes med 3 mål. Der er hjælp fra EU og det bliver lovpligtigt.
- Sachs afgrænser fire søjler som det hviler på hvis det skal lykkes. Teknisk viden/Videndeling. Styrkede globale institutioner under FN/global skatteopkrævning. Global etik/moralsk kompas. Øget påskønnelse af kulturer og kulturel mangfoldighed/kulturel forståelse.
- Vi når det ikke til 2030. Derfor må vi formulere et nyt kompas frem mod 2050. Det er håbet.
- Vi er ikke de eneste i verden der arbejde med det indre. Mange mange mennesker gør det i mange forskellige sammenhænge. Det tages seriøst. Fx SDU er verdensmåls universitet.
- Indre bæredygtighedsmål er det senest opståede i den proces vi er i.
- Vi kan være tilbøjelige til at undervurdere alle de initiativer og projekter millioner af mennesker arbejder med.
- Spørgsmålet om demokratiet kan holde.
- Afrunding med spørgsmål og kommentarer fra salen.
Lydoptagelser fra Steens oplæg:
Steens boganbefalinger:
Boganbefaling fra Anton:
Lydfiler fra første modul – UNPLUGGED
Musikken vi dansede til:
Musikken til aftenmeditationerne:
OM RETREAT
Som vi har talt om, er det en betydningsfuld del af vores forløb at alle får erfaring med at sidde i retreat: Et retreat er, som vi talte om på andet modul, på minimum fem dage. Der er tre muligheder for at få denne praksiserfaring.
- Man kan sidde i eneretreat.
- Man kan sidde med en lille gruppe af praksisvenner (højst fem talt).
- Man kan deltage på èt af Kontemplations retreats.
Der er for os ingen foretrukken løsning – enhver af disse tre former har sine egne særtræk og muligheder. Herunder lidt om hvad der karakteriserer de tre.
Eneretreat: Sidder man alene, på hvad der kaldes ‘ens egen energi’, får man lejlighed til at mærke sig selv på en helt særlig måde – uden input fra undervisere og andre deltagere. Man vil her normalt blive konfronteret med sig selv på en ofte både udfordrende, opsobrende og lærerig måde.
Sidde med praksisvenner: Sidder man med én eller flere praksisvenner/bekendte er man, da der ikke er en ansvarlig underviser til stede, også i denne form være på delvist egen hånd. Man vil, ved siden af sin egen praksis, skulle forholde sig til, og man vil få måske vigtige erfaringer af, hvad der sker relationelt når energi stiger og ikke afspændes i en lille gruppe. Og man vil kunne støtte sig til hinanden.
Retreat hvor rummet holdes af en eller flere undervisere: Vælger man at deltage på et organiseret retreat, vil man have den beskyttelse der ligger i den organiserede form, i den større gruppe og i at der er én eller flere undervisere og teammedlemmer til stede. I et sådant retreat vil energien, på grund af den større gruppe og på grund af undervisningssignalet, normalt kunne nå en højere intensitet end der er mulighed for hvis man sidder alene eller med en mindre gruppe. Og man vil løbende kunne blive spejlet i ens proces.
Vejledning til selvorganiseret retreat.
Vi gennemgik, ved siden af hvad der er sagt herover, på andet modul forskellige aspekter af selvorganiserede retreats.
Det vil være muligt, hvis man ønsker det, at få vejledning både før og efter det selvorganiserede retreat. Vejledningen vil berøre den enkeltes personlige proces, retreatets struktur og fokus samt drømmeforståelse og samtaler om praksis. Sådanne vejledningssamtaler er med erfarne medlemmer af Kontemplations team.
Retreatvejledning vil rumme en kortere samtale inden retreatet (30-45 min) og samtale efter retreatets afslutning (60 – 90 min), til en samlet pris på 1.500 kroner for begge samtaler.
Hvis du ønsker at gå videre med denne model, kan du skrive til Jeanette på ko*****@***********on.dk.
Kommende datoer og forberedelse
Online projektværksted 12. marts
Online læsegruppe 9. april
Online projektværksted 14. maj
Onlinesession med Steen, Hanneli og Peter 18. juni
Online læsegruppe 13. august
Tredje modul finder sted på Sol15 i Nørre Snede 12. – 15. september 2024