Supervisionsaften tirsdag den 6. februar.
Om de tilsendte synopser:
Synopserne fordeler sig tilsyneladende naturligt i fem grupper.
- Projekter som sigter på at opgradere ens egen praksis
Denne opgradering sigter hos nogen på at øge livskvaliteten og skabe eksempelvis mere glæde eller meningsfylde.
Hos andre handler det om at gøre praksis mere kreativ.
Hos atter andre om at finde ind til en naturlig disciplin.
- Projekter som sigter på undervisning, forskning og ledelse
Her er der nogle af jer som direkte formidler meditation, mindfulness eller lignende og ønsker at fordybe og præcisere denne undervisning.
Andre er optaget af at øge deres nærvær og/eller evne til at håndtere udfordrende situationer og/eller fange og fastholde elevernes interesse og at motivere dem på langt sigt. Eller vil arbejde på at håndtere og måske opbløde kollektive vaner omkring præstation og konkurrence.
I denne gruppe er der også adskillige som har kurs mod, eller er i gang med, at udvikle nye og kreative former for undervisning/forskning.
- Kreative projekter
Også i denne gruppe er der adskillige som både rummer elementer af kreativitet og forskning (der er vel heldigvis ingen klar grænse mellem disse to områder?).
I denne gruppe er der så mange slags formidling og kreativitet/kunstnerisk virksomhed repræsenteret at det er svært at sammenfatte dem på en enkel måde.
- Projekter/arbejdsopgaver som er undervejs
Her er to kategorier: Idéer som endnu er så åbne at de kan gå mange veje.
Og idéer/projekter som har en to-tre mulige og ret forskellige retninger.
- Projekter som ligger indenfor området terapi i videste forstand, herunder projekter som arbejder med også det fysiske helbred
Generelt
Som sagt er alle projekter/arbejdsopgaver for os at se ikke bare spændende, de er vildt spændende!
Som I vil se når vi om en uge udsender dem, udgør de tilsammen et meget omfattende udsagn om holdets samlede kreativitet, empati og bevidsthedsmæssige dybde.
De følgende syv punkter er ikke en obligatorisk huskeliste hvis dele alle skal kunne findes i ethvert projekt. De er tænkt som inspiration, de er bygget på vores erfaring med hvad det kan være konstruktivt at overveje at give plads til i en arbejdsopgave/projekt.
- Dokumentation
Det er vores erfaring at det er en stor hjælp at foretage en løbende dokumentation af sin proces.
For mange af jer vil jeres projekt i sig selv rumme en dokumentation. Men ikke nødvendigvis af hvad der sker med og indeni jer.
Hvis man eksempelvis skriver, en bog, en artikel eller sin egen historie, kan det være en rigtig god idé ved siden af dette kreative arbejde at føre en, måske helt kortfattet, dag- eller logbog over hvad der sker med en selv under dette kreative skrivearbejde.
De indre processer, spirituelle, udviklingsmæsige og kreative, er, som vi har talt om, svære at fastholde, de er forbigående, efemeriske, af græsk ephemerios, som betyder ’flygtig’ eller noget som kun findes ’på dagen’, altså i nuet.
For at grounde denne flygtighed og for at kunne udveksle med andre om den og selv kunne følge sin udvikling over tid, er det rigtig nyttigt med dokumentation.
Den kan have mange former: At skrive er en god ting (det græske ephemerios har faktisk også bibetydningen ’dagbog’). Men det kan også fint være fotografier hvis ens projekt egner sig til det. Eller videoer. Eller tegninger, lerfigurer, mandalaer af naturmaterialer, musikstykker, ja stort set hvad som helst. Det vigtige er at vi er opmærksomme på at dokumentationen skal rumme et løbende udsagn om hvad der foregår i dig og i din proces med dit projekt/din opgave, at den skal fastholde hvad der sker med dig på en måde så du kan vende tilbage til den og huske.
- Betydningen af et publikum
Som vi har talt om, og er i fuld gang med at udforske, er det afgørende at have et publikum. Tilhørere. Spirituelle, kreative og faglige legekammerater.
Hvad mange af jer allerede har. Og hvad vi vil gå videre med at udvikle på vores snarligt kommende andet modul.
Når et eller flere mennesker lytter empatisk og ikke intervenerende til os, får vi lov at låne den eller de andres bevidsthed.
- Betydningen af at din egen indre praksis ikke drukner i udtrykket
Alle jeres projekter forudsætter og kan udvikle jeres egen meditative praksis. Hvis I husker og prioriterer den. Kreativitet er også en stærk og fristende strøm udad der kan få os til at glemme bevægelsen ind mod kreativitetens kilde.
Så husk jeres egen praksis, bevægelsen ind mod bevidsthedens ikke-formsatte åbenhed.
- Husk jævnligt at spørge hjertet
Hjertets viden er let overset. Den er irrationel, delvist ikke-sproglig. Men dyb og kostbar.
- Det er godt at starte småt
Ikke at sætte barren for højt. Står man foran et stort projekt, en bog eller anden kæmpeopgave, så begynd med små prototyper. Et enkelt kapitel eller måske bare et forord eller en efterskrift. Kreativitet findes ikke uden videre til at begynde med, men opdages ofte først efterhånden i løbet af processen.
Et godt dansk udtryk er ’begrænsningens kunst.’ Det er præcist, det er netop en værdifuld kunst at begrænse sig.
- Have no expectations!
Det er en vending fra Zen. En god vending. Jo færre forventninger til os selv og til resultatet, des mere kan vi arbejde i nuet uden at forestillingen om en given fremtid presser os.
- Balance mellem krop, hjerte og bevidsthed
Vi kan med fordel når vi mærker ind i vores projekt/arbejdsopgave – ja i vores liv i det hele taget – jævnligt spørge os selv om der er nogenlunde balance mellem kroppen (og dens lyst og vitalitet), hjertet (og dets sårbarhed, empati og meningsfylde) og bevidstheden (og dens klarhed og overblik).
Vi håber dette kan være til inspiration.