Empati er modgift mod skam

af Hanneli Ågotsdatter | | 4. november 2018

Photo: Felix Sanchez Felix Sanchez/PR

Dr. Brené Brown er professor ved Houston University og forsker i skam og skyld. Hendes engagement er inderligt og inspirerende og vækker derfor også opmærksomhed. Brown mener at skam har bredt sig epidemisk, at vi i vesten har skabt en jeg-er-ikke-god-nok-kultur. Hendes studier og forskningsresultater peger på mulighederne for at kunne bryde med denne kollektive vane ved at vi vedkender os vores sårbarhed.

I denne TED-talk fortæller hun åbenhjertigt og med humor om hvordan det først var forsøget på at blive usårlig der gjorde hende til forsker. Og hvordan det siden viste sig at være modet til at fejle og til at rejse sig efter sammenbrud der viste sig at føre videre. Modet til at træde andre i møde uden beskyttelse.

Brené Brown: At lytte til skam

 

Den bedste modgift mod skam, fortæller hun, er empati: Modet til at åbne til sin egen og derfra til andres sårbarhed. Hun giver følgende billede: Hvis vi forestiller os et laboratorium hvor vi putter skam i en petriskål, så ville skamfølelsen have brug for tre ting for at vokse eksponentielt: hemmeligholdelse, tavshed og fordømmelse. Hvis vi derimod tilsætter en tilsvarende dosis empati til skålen, vil skammen ikke kunne overleve.

Se mere af Brené Browns arbejde her.