EN NY LIVSVERDEN ÅBNER SIG

af Jeanette Lykkegård | | 5. november 2022

Jeanette i Sibir

Da jeg første gang hørte Rumi-citatet ”Sælg din dygtighed og køb kaotisk åbenhed”, blev jeg sendt fluks tilbage til min første ankomst til en lille landsby i det nordøstlige Sibirien. Til mit første møde med en tjuktjisk kvinde.

For at komme dertil, havde jeg først rejst 11 tidszoner østpå via Moskva til byen Petropavlovsk-Kamchatka, og derfra med et lille fly nordpå til landsbyen Tilichiki.
De sidste cirka 300 kilometer af rejsen foregik med helikopter, langs Beringshavet og ind over bjerge og tundralandskab. Et af målene med rejsen var at lære nok om livet blandt tjuktjerne til, i første omgang, at kunne skrive mit kanditatspeciale i antropologi.

Helikopter på airport Achaivayam

Da helikopteren landede ved landsbyen, kaldte en lille ældre kvinde blandt en forsamling af mennesker mig til sig. Jeg anede ikke hvorfra hun kendte mit navn, og jeg forstod kun lidt af hvad hun sagde. Mine sprogkundskaber svarede til seks dobbeltlektioner på aftenskole. Men det var tydeligt at hun ønskede at jeg fulgte efter hende. Hun førte mig til sit hus.
Da vi kom til hendes hoveddør bad hun mig stå stille. Så samlede hun lidt brænde og tændte et lille bål. Hun tog lidt uld fra mit halstørklæde og spidsen af et hårstrå fra mit hoved. Hun kastede begge dele på bålet. Så bad hun mig træde hen over bålet og ind i huset. Mine tanker snurrede.
Og fra det øjeblik vidste jeg, at meget af det jeg ville komme til at opleve hér var udenfor min normale forståelsesramme.
Det var på den ene side skræmmende, men samtidig også befriende.
For fra dette første møde stod det klart at jeg var eleven.
Og jeg vidste at min største chance for rigtigt at lære livet hér at kende, var at sætte parentes om alt jeg troede jeg vidste. At blive et barn igen. At tillade det faktum at jeg var helt og aldeles afhængig af de mennesker jeg skulle møde henover de kommende måneder.
Min bedste mulighed var at give slip.
At give mig hen.
Og at åbne øjnene forfra. Igen og igen og igen.

Fotos: Jeanette Lykkegård


 

Denne tekst er blevet til på Kontemplations interne skriveworkshop.

Deltagerne blev bedt om, på basis af Rumicitatet Sell your cleverness, buy bewilderment, indenfor 15 minutter, at skrive et blogindlæg på højst en A4-side.

Enkelte ting blev så siden rettet eller tilføjet. Men som helhed er teksten identisk med hvad der blev skrevet indenfor tidsrammen.

 


er antropolog og har skrevet ph.d.-afhandling om livs- og dødsprocesser blandt den shamanistiske befolkningsgruppe tjuktjerne som lever i det østlige Sibirien. For tiden undersøger hun betydningen af hjem for ukrainske flygtninge i Danmark.

Jeanette er en del af teamet bag Kontemplation, hvor hun har medvirket på en række kurser og retreats. Hun modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg.

Efterlad en kommentar