ENKEL ÆBLE-MAGI
af Britta Karlshøj | SMAG | 30. november 2024
Æblet er en frugt, som er meget tilgængelig på vores breddegrader og som har en lang sæson og en lang holdbarhed. Noget af det, der fascinerer mig ved æblet, er den store vifte af sorter. Jeg har ladet mig fortælle, at der skulle findes 300 danske sorter.
På Frilandsmuseet ved Lyngby har de en virkelig stor samling af oprindelige danske æbletræer, som jeg har været heldig at blive rundvist i.
Det er en fuldstændig forrygende rigdom.
Og ikke nok med det. Det er muligt at dyrke æblet i din egen have, hvis du er heldig at være i besiddelse af en sådan. Eller finde æbler i skovbryn og krat rundt omkring. Det er som om, de er over det hele i efteråret.
Jeg er sådan en, der oplever, at æblet først virkeligt kommer rigtigt til sin ret, når det har været tilberedt. Det er jeg helt klar over, at ikke alle er enige i og alligevel kan du, der elsker at bide i et friskt knasende æble måske lade dig friste af denne dessert, som består af tre elementer.
· Æblegrød.
· Flødeskum.
· Kandiserede nødder.
Til fire personer skal du bruge:
Æblegrød
800 g danske æbler, uden kernehus, skrællet og skåret i mindre tern.
½ dl vand
½ vanillestang, jeg putter både vanillekornene og stangen i.
Agavesirup, lige præcis den mængde du synes, der skal til før din æblegrød har den perfekte smag. Det er ofte meget mindre end, man skulle tro.
De fire elementer puttes i en gryde og koges med låg på.
Lad æblerne koge helt ud og køl af grøden af.
Flødeskum
2 ½ dl fløde – piskes til skum
Kandiserede nødder
150 nødder og/eller mandler, vælg din favorit
140 g rørsukker
0,3 dl vand
Sæt en pande på 7 ud af 9.
Hæld vand og rørsukker på en pande og lad sukkeret smelte.
Tilsæt nødder.
Rør rundt og nyd den kemiske proces, som nu kommer til at foregå for dine øjne.
Vandet fordamper. Nu ser det helt forkert ud – men vent om et øjeblik er sukkeret karamelliseret og vil sidde fast på nødderne.
Når du synes, at det ser helt rigtigt ud, bredes nødderne ud på en bradepande beklædt med bagepapir. Når de er kolde, kan jeg godt lide at hakke dem groft. Du kan dog sagtens lade dem være som de er.
Der bliver flere end, du kan spise til denne dessert, men den perfekte størrelse at lave. Spis resten som drys på is eller måske som et frækt indslag på din morgengrød.
Anretning og servering:
Portionsanrettes i passende glasskåle, hvor du fordeler den kolde æblegrød, flødeskum og pynter med de knasende karamelliserede nødder.
Det er helt enkelt.
Enkelt og lækkert.
Foto: Charlotte Toft
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF fra Vedfelt Instituttet.Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en særlig interesse for drømmearbejde i den terapeutiske proces.
Britta har desuden en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.
Britta er med i teamet bag Kontemplation og er underviser på Kontemplations platform. Desuden er Britta køkkenchef ved vores retreats.
Hun sidder årligt i retreat og modtager praksisvejledning af Peter Høeg.
Læs mere om Britta HER.