MEDITATION PÅ ÅNDEDRÆTTET

Guidet meditation med

Lydfil · 20 min

Bilde til meditation på åndedrættet

KONCENTRATIV OPMÆRKSOMHED – at samle sig om én ting, altså at koncentrere sig helhjertet, kaldes på sanskrit shamatha.

I denne guidede meditation af 20 minutters varighed er åndedrættet i fokus.

At træne fuld opmærksomhed på vejrtrækningen er at give sig selv lejlighed til at komme helt til stede i ét vigtigt aspekt af nuet.

Dette sker her ved at der instrueres i hvordan vi kan synke helt ind i vores vejrtrækning ved så at sige at lægge hvert åndedrag under mikroskop: Følge en indånding fra dens begyndelse til den spontant går over i en udånding. Lytte til åndedraget. Mærke den måde det reflekteres på i forskellige kropsdele. Registrere luftens temperatur ved næseborene. Blive opmærksomme på hvordan hver indånding kan give lidt mere plads i kroppen, og hvordan hver udånding rummer muligheden for at spænde lidt dybere af.

Og vigtigst af alt: Vi opfordres til, med venlig opmærksomhed og overbærenhed, at iagttage hvordan vi igen og igen distraheres bort fra det vi prøver at fokusere på. Fordi, forklarer Hanneli, distraktionen er, hvis den opdages og mødes med overbærenhed, en mulighed. I det øjeblik vi opdager vi er ført bort fra vores fokus, i netop det øjeblik ligge en mikroskopisk, men på sigt vigtig, opvågning.

Anskuet på denne måde kan shamatha, træningen af onepointedness, få en legende karakter, af at være en opdagelsesrejse ind et fænomen der på én gang er dagligdags, livsvigtigt og let overset: Vores mirakuløse vejrtrækning.

 

Hanneli Ågotsdatter

er cand.arch., psykoterapeut og meditationslærer.

Hun er tilknyttet Center for Systems Awareness i Boston og leder den kontemplative del af centerets uddannelsesprogram.

Sammen med Martijn van Beek er hun ansvarlig for Mind&Life Europes internationale retreats for unge forskere.

Hun er en del af Foreningen Børns Livskundskab.

Hun er fast underviser på Vækstcenteret og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.

Hanneli etablerede platformen Kontemplation i 2010.

Efterlad en kommentar