MEDITATION PÅ ÅNDEDRÆTTET

med Hanneli Ågotsdatter

LYDFIL · Varighed: 20 min

Bilde til meditation på åndedrættet

KONCENTRATIV OPMÆRKSOMHED – at samle sig om én ting, altså at koncentrere sig helhjertet, kaldes på sanskrit shamatha.

I denne guidede meditation af 20 minutters varighed er åndedrættet i fokus.

At træne fuld opmærksomhed på vejrtrækningen er at give sig selv lejlighed til at komme helt til stede i ét vigtigt aspekt af nuet.

Dette sker her ved at der instrueres i hvordan vi kan synke helt ind i vores vejrtrækning ved så at sige at lægge hvert åndedrag under mikroskop: Følge en indånding fra dens begyndelse til den spontant går over i en udånding. Lytte til åndedraget. Mærke den måde det reflekteres på i forskellige kropsdele. Registrere luftens temperatur ved næseborene. Blive opmærksomme på hvordan hver indånding kan give lidt mere plads i kroppen, og hvordan hver udånding rummer muligheden for at spænde lidt dybere af.

Og vigtigst af alt: Vi opfordres til, med venlig opmærksomhed og overbærenhed, at iagttage hvordan vi igen og igen distraheres bort fra det vi prøver at fokusere på. Fordi, forklarer Hanneli, distraktionen er, hvis den opdages og mødes med overbærenhed, en mulighed. I det øjeblik vi opdager vi er ført bort fra vores fokus, i netop det øjeblik ligge en mikroskopisk, men på sigt vigtig, opvågning.

Anskuet på denne måde kan shamatha, træningen af onepointedness, få en legende karakter, af at være en opdagelsesrejse ind et fænomen der på én gang er dagligdags, livsvigtigt og let overset: Vores mirakuløse vejrtrækning.

Hanneli_Agotsdatter_dejerhøj_bw

Hanneli Ågotsdatter

cand.arch., meditationslærer og psykoterapeut.
Hun er Kontemplations daglige leder og underviser på retreats i Danmark og udlandet. Hun lever selv i en vekselvirkning mellem et udadrettet arbejdsliv og tilbagetrækning i længere retreats.

Hun er en del af Vækstcenterets faste undervisergruppe, og hun modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.