BJERGMEDITATION

Guidet meditation med

Lydfil · 20 min

 
Standardværket The Encyclopedia of Eastern Philosophy and Religion fortæller at meditationer hvori vi forestiller os at vi er naturen, for eksempel at vi er en sø, at vores bevidsthed er den åbne himmel, at vores hjerte er en sol, går tilbage til nogle af de tidligste nedskrevne praksisinstruktioner vi har fået overleveret.
 
Det gælder også den klassiske bjergmeditation som Martin her giver sin version af. En version som på én gang er tro mod traditionen og helt moderne.
 
Idéen er at forestille sig at til at begynde med kroppen og derefter hele os er et bjerg. Martin bygger denne kreative forestilling, det som kaldes en visualisering, op ved først at føre os gennem kontakten til jorden, til vores mulighed for at mærke tyngdekraft og derfra en fysisk afspændt fylde. For derefter at invitere den ene efter den anden af bjergets kvaliteter ind i praksisrummet og hjertet.
 
Bevidstheden vil altid til én eller anden grad tage form efter, og gå i kontakt med sine omgivelser. Det er derfor stort set alle spirituelle rum, kirker, katedraler, moskéer, zenpavillonner, gompaer, tilstræber stor loftshøjde. Herved støttes bevidstheden i sin mulighed for at opleve sig udvidet, rumlig, fri.
 
Da vi her og nu nok ikke har et bjerg foran os (hvis vi ikke er så heldige at være eksempelvis i Norge), kan vi forestille os det. Bevidstheden tager nemlig også form efter det vi forestiller os.
 
Guidningen støtter os nu – helt i tråd med mange østlige traditioner – i at lade bjergets stabilitet og balance præge vores kropsfølelse og bevidsthed.
 
Herfra tager Martin os videre og guider en visualisering af årstidernes skiften på bjergskråningerne, af plante- og dyrelivet, og guidningen bevæger sig fra årets gang til bjergets evighedsvæsen.
 
Forskellen på en drømmerejse og en meditation som denne, er at hvor drømmerejsen fører den praktiserende ned mod det emotionelt ubevidste, peger instruktionerne her mod et niveau der ligger dybere, som ligger bag både det bevidste sind og det ubevidste: Mod vores medfødte mulighed for at opdage den stabilitet – urokkelighed siger Martin – som ligger bag både det ubevidste og dagligdagens normalvirkelighed.

 

 

Foto: Sam Sommer, Unsplash

 

Martin Guldberg

Martin Guldberg er cand.phil., sanger, manuskriptforfatter, komponist og studielektor ved Aarhus Universitets Institut for Kultur og Kommunikation.

Han har været chef på Den Ny Opera, og han underviser i mindfulness, sang, stemmetræning, kommunikation og arbejde med chakra- og energisystemet.

Martin er certificeret yogalærer fra Kripalu Yoga and Health Center i Massachusetts, USA, og underviser i meditation, mindfulness og yogafilosofi på flere danske yogalæreruddannelser.

Under vejledning og med anvisninger fra Bob Moore og Jes Bertelsen har Martin praktiseret meditation og mindfulness i mere end 30 år. Han tager jævnligt på retreats.

4 Comments

  1. Karen Glistrup den 13. januar 2024 kl. 08:08

    Tak for en vidunderlig og kraftfuld guidning til væren i bjergets kvaliteter. Den vil jeg bestemt vende tilbage til.

    • Redaktionen den 13. januar 2024 kl. 08:49

      Kære Karen – det glæder os at høre. Tak fordi du skriver det.💚

  2. Linda Michaelsen den 5. januar 2024 kl. 14:20

    Dejligt med din guidede stemme Martin og intenst at synke ind i bjerget. Hjertelig tak.
    Kærlig hilsen Linda

    • Redaktionen den 5. januar 2024 kl. 14:54

      Tak for din kommentar, Linda. Vi giver dine ord videre til Martin. Dejligt at du mediterer med.

Efterlad en kommentar