DET TREDELTE ÅNDEDRÆT – FEMTE STUDIE

Væren og vejrtrækningen, studie #5 af 7

med Hanneli Ågotsdatter

LYDFIL · Varighed: 10 min

simon-wilkes-unsplash

Femte studie i denne uges serie bygger videre på tredje og fjerde studie som eksperimenterede med at lade vejrtrækningen begynde i forskellige områder.
Dagens guidning følger det naturlige åndedræts tredeling som den spontant finder sted når vi ikke griber ind: Da aktiveres både maven, brystkassen og den øverste del af brystet.

Et fænomen som vejrtrækningen er i virkeligheden ekstremt komplekst: Anatomiske, fysiologiske, psykologiske og spirituelle faktorer griber ved hver åndedrag ind i hinanden i et næsten ufatteligt præcist og indviklet samspil af forskellige dimensioner.

For at bringe bevidsthed ind i denne indviklethed, forenkler vi den først - for at kunne overskue den. Den årtusinder gamle indiske åndedrætsvisdom, pranayama, deler således hver vejrtrækningcyklus ind i indånding, puraka, udånding, rechaka og kumbhaka som både dækker den naturlige pause efter udånding og indånding og de forskellige yogiske teknikker til at holde vejret i forbindelse med 'muskellåse'.

I denne uges femte studie deles hver ind- og udånding ind i tre dele svarende til de kropsområder og muskelgrupper de involverer og aktiverer: maven, den midterste del af brystet og den øverste del af brystet.

Denne inddeling er et naturligt pædagogisk valg. Man kunne også dele anderledes. Men denne tredeling muliggør at vi, følgende Hannelis guidning, kan detaljesanse vores vejrtrækning. Ved at give hver af de tre led fuld opmærksomhed ét af gangen kan vi derefter syntetisere, sætte de tre dele sammen, slippe detaljesansningen og nu måske opleve en lidt mere fuld, lidt mere vågen helhed.

Ramana Maharshi, én af det 20. århundredes helt store spirituelle oplyste, fortalte engang, til, den engelsk forfatter Paul Brunton, som et billede på vejrtrækningens mirakel: 'Efter jeg kom til Tiruvannamalai (det sted hvor Ramana Maharshi, efter han som 17årig havde sin afgørende opvågning, levede resten af mit liv)har jeg ikke oplevet to af mine åndedrag som fuldstændig ens.´

LYT TIL MEDITATIONEN HER:
Hanneli

Hanneli Ågotsdatter

er cand.arch., psykoterapeut og meditationslærer.
Hanneli etablerede Kontemplation i 2010 og er platformens daglige leder.
Hun er tilknyttet Center for Systems Awareness i Boston og leder den kontemplative del af centerets uddannelsesprogram.
Sammen med Martijn van Beek er hun ansvarlig for Mind&Life Europes internationale retreats for unge forskere.
Hun er en del af Foreningen Børns Livskundskab.
Hanneli er fast underviser på Vækstcenteret og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.