KOM HJEM · LÆNGEREVARENDE UDÅNDING

Guidet meditation med

Lydfil · 9 min

Denne øvelse kan praktiseres enkeltstående, som den er, eller den kan udføres som en fortsættelse til, eller fordybelse af, Martins ‘Kom hjem · Det ligelige åndedræt’.

I denne guidning er fokus i første omgang på den måske lidt mere avancerede forlængelse af udåndingen.
Avanceret fordi denne vejrtrækning er længere fra vores vanemæssige åndedræt – men derfor også mulighedsrig.
Udåndingen varetages – delvist – af den parasympatiske del af nervesystemet. Det vil sige at vi har, når vi ånder ud, mulighed for at hvile eller synke ind i den afspændende del af os selv.

Den omsorg som Martin i begge disse åndedrætsstudier giver vejrtrækningen, er blandt andet inspireret af lægen og psykoterapeuten Alexander Lowens dybdegående beskrivelse af kroppens stemme, hvis arbejde har haft stor betydning for den moderne forståelse af åndedrættets indflydelse på vores velbefindende.

I The Voice of The Body siger han:

‘Det er en almindelig forestilling af vi trækker vejret alene med vores lunger, men i virkeligheden udføres vejrtrækningen af hele kroppen. Lungerne spiller en passiv rolle i respirationsprocessen. (…).
Dyb vejrtrækning (proper breathing, kalder Lowen det)  involverer hovedets muskler, nakken, brystet og maven. Det kan eftervises at kroniske spændinger et hvilket som helst sted i kroppen påvirker den naturlige vejrtrækning. (…)
At trække vejret ubesværet og helt er en af de grundlæggende former for nydelse ved at være i live. Denne nydelse erfares klart ved afslutningen på en udånding når udåndingens nedadgående bølge fylder hofteområdet med et udsøgt velbehag.’

Med bevidstheden om dette mulighedsfelt følger vi Martins hjælp til at forlænge vores udånding.

 

Foto: Ulrich Hald 

 

Martin Guldberg

Martin er cand.phil., sanger, manuskriptforfatter, komponist og studielektor ved Aarhus Universitets Institut for Kultur og Kommunikation.

Han har været chef på Den Ny Opera, og han underviser i mindfulness, sang, stemmetræning, kommunikation og arbejde med chakra- og energisystemet.

Martin er certificeret yogalærer fra Kripalu Yoga and Health Center i Massachusetts, USA, og underviser i meditation, mindfulness og yogafilosofi på flere danske yogalæreruddannelser.

Under vejledning og med anvisninger fra Bob Moore og Jes Bertelsen har Martin praktiseret meditation og mindfulness i mere end 30 år. Han tager jævnligt på retreats.

6 Comments

  1. Sulajma den 27. januar 2025 kl. 11:35

    Kære Martin. Tak for åndedrætsøvelsen. Jeg har et spørgsmål. Jeg kan forlænge udåndingen ved at økonomisere med luften, hvor jeg muskulært “holder om” udåndingen som v tonedannelse, men på den måde er der ikke tale om et slip som ved hvileåndedrættet. Er ideen mere at blive i en slip-udånding og så vente roligt/afspændt i bunden på at det blir tid at ånde ind igen?

    • Redaktionen den 27. januar 2025 kl. 20:49

      Kære Sulajma.

      Tak for dit spørgsmål. Ideen med denne åndedrætsøvelse er via blød kontrol af åndedrættet at skabe større bevidsthed om åndedrætsfunktionen. Ifølge yogatraditionen vil den længerevarende udånding herudover berolige nervesystemet.

      I forhold til dit spørgsmål betyder det, at udåndingsbevægelsen kontrolleres, så timingen passer med tælletiden. Med andre ord forlænges udåndingen ved at økonomisere med luften, som du skriver. For de fleste betyder det, at man holder blidt igen på udåndingsluften, så udåndingen passer med tælletiden. Du har helt ret i, at det er det samme, vi gør, når vi synger. I yogatraditionen opfattes sang derfor også som en åndedrætsøvelse.

      Den kontrollerede udånding kræver større kontrol over den store udåndingsmuskel, mellemgulvet (diaphragma). Mellemgulvet er tæt forbundet med følelser, så ud over at berolige nervesystemet, bevidstgør øvelsen også det emotionelle. Samtidig trænes også nærværet, fordi man skal holde fokus på både åndedræts-timingen og den muskulære kontrol over åndedrætsfunktionen.

      Hjertelig hilsen,
      Martin

  2. Anna Ploug Isaksen den 24. januar 2025 kl. 07:32

    God fornemmelse 🌸
    Har kun prøvet 4 ind 4 hold 6 ud (hold 2) fra et andet sted

    • Redaktionen den 24. januar 2025 kl. 19:22

      Kære Anna, det glæder os at høre – også at øvelsen måske kan bidrage til at fordybe de metoder du allerede kender ❤️

  3. Linda den 16. januar 2025 kl. 09:26

    Tak kære Martin
    Godt at blive mindet om

    • Redaktionen den 24. januar 2025 kl. 19:20

      Kære Linda – dine ord givet videre til Martin ❤️ Rigtig god fredagaften fra os til dig.

Efterlad en kommentar