LER

Meditation og kreativitet med

Video · 10 min

Det er en særlig og delikat følelse at bringe en kreativ guidning om ler i disse dage. Hvor hele Danmark er optaget af en truende miljøkatastrofe som netop implicerer ler. Men måske er det netop da meningsfuldt at pege på materialet, på lers helt særlige positive egenskaber.

De fleste af os bor i ler –
70 procent af verdens befolkning bebor bygninger hvori der indgår ler som bygningsmateriale.

Vi er omgivet af ler –
det bruges til cement- og papirproduktion, i kemiske filtre, til keramik, som medicin (som middel til at standse diarré og genoprette tarmens balance) og som ammunition til slangebøsser. Og det indgår i de fleste bjergarter. Og det ligger som lerlag i jorden under vores fødder.
De første eksempler på skriftsprog er mesopotamiske lertavler med kileskrift.

I denne guidning får vi mulighed for også at tale med leret.
Ler består af vandholdige aluminiumssilikater som er ekstremt plastiske når de fugtes. Ind i denne plastiske fugtighed foreslår Jeppe nu at vi ælter vores følelser. At vi lader leret opsuge og formes af vores vrede.

Det er en dyb og oldgammel spirituel praksis at man kan få hjælp af den fysiske verden, af jorden og himlen, til at håndtere stærke følelser.
Traditionelt begraver vi – som i mange kulturer – efter en fødsel moderkagen under et træ eller en busk. Som et billede på vækst. Og for at få jordens og planternes hjælp til at rumme fødslens bevægende voldsomhed.
I tibetansk buddhisme, i en variation af den såkaldte skygazing, meditation på himlens blå åbenhed, sender man sine tanker ud i rummet og lader dem opløse sig i vidden.
Det er vel dybest set også derfor vi kan stampe i jorden af vrede – for at få hjælp af væsenet under vores fødder, af Gaia til at mærke os selv – og måske tage imod noget af vreden så den ikke behøver at rettes mod os selv eller andre.

Denne gamle praksis får i Jeppes fortolkning en kreativ drejning – hvorved jorden, leret, din egen opfindsomhed og de kraftige følelser kan smelte sammen og blive til et udtryk som kan frisætte og løfte.

 

Jeppe Hein

er uddannet fra Kunstakademiet i København (1997) og Frankfurter Städelschule (1999) og er bosat i Berlin med sin familie - og hund.
Jeppe Hein har for alvor slået sit navn fast på den internationale kunstscene med soloudstillinger på prestigiøse museer og institutioner som Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Liverpool (Liverpool), Spregel Museum (Hannover), Schirn Kunsthalle (Frankfurt), Frac Île-de-France (Paris), Sculpture Centre (New York), Musée d’Art contemporain de Nîmes (Nîmes) og P.S. 1 Contemporary Art Center (MoMA, New York).

Han er intenst interesseret i, og praktiserende af, yoga og meditation.
Han udforsker i sin kunst mulighederne for, kreativt, meditativt og ofte legende, at fordybe menneskers kontakt med hinanden og med deres omgivelser.
Kunstprojektet Breathe with me blev lanceret i september 2020 i FN's hovedkvarter i New York

Læs mere om Jeppe her: jeppehein.net

6 Comments

 1. Stinne den 13. maj 2024 kl. 13:33

  Tak for inspiration til undervisning i formgivning.
  Og til egen praksis🤎

  • Redaktionen den 13. maj 2024 kl. 20:19

   Kære Stinne – det glæder os at høre. Vi i teamet bag Kontemplation er også så glade for Jeppes øvelser og inspiration til kreativitet og indre praksis. Vi giver dine ord videre til ham. Dejligt at du praktiserer med!♥️

 2. Helge Granum den 26. januar 2024 kl. 00:06

  Tak for ny, ret effektiv og sjov måde til at transformere f. eks. vrede. Det blev her første gang en uskyldig pude, der måtte lægge “krop” til mine voldelige hænder😮😏.
  Alligevel havde øvelsen forbløffende effekt.
  Mine hænder blev helt transformeret—summede til sidst af healende energi — og ville være ideelle til — f.eks. den Intuitive Massage, som Hanne Bertelsen (Kizach)
  lærte mig/os- i sin tid!
  Så: Tak🙏

  • Redaktionen den 30. januar 2024 kl. 05:37

   Kære Helge

   Så glædeligt for os med denne hilsen.
   Vi sender medfølelse til din maltrakterede pude – og glæder os over at høre om din forbindelse til Hanne Kizach.

   Varme hilsner

   Kontemplations team

 3. Ayten den 21. januar 2024 kl. 00:31

  Tak for nye inspiration til at forme vreden

  • Redaktionen den 21. januar 2024 kl. 01:46

   Kære Ayten – dejligt at du praktiserer med.

Efterlad en kommentar