FATTIGKÆR

af Lasse Dümke | | 23. november 2021

I Kontemplation er vi et team på omkring ti personer. Alle med hver sine ansvarsområder. En af opgaverne er at formidle lødig inspiration og information om meditation og nærværspraksis på de sociale medier. I denne video møder I Lasse Dümke, et af vores yngste teammedlemmer. Han er biologistuderende og har på vores instagramside i den seneste uge formidlet billeder, tekst og videoer der indholdsmæssig kombinerer hans nysgerrighed for naturen og hans kontemplative praksis.

Til dette lille klip skriver Lasse:
 

Fattigkæret.
Gennem min tid på universitet har jeg fået en del viden om botanik. Det er derfor nu svært ikke at gå og sætte navne på planter. Nærmest ubevidst sker det af sig selv. Jeg kan nogle gange føle at mine gåture bliver meget mentale og endda indskrænkede – jeg går med en forventning til hvad jeg vil finde, og en rangering af hvor godt eller sjældent eller spændende det er.
På en arbejdsrelateret tur i Vestjylland gik jeg på en hede. I et hjørne, bag nogle birketræer nede i en lavning, så jeg noget fantastisk. Et område der var helt orange af afblomstrede blomsterstande fra planten Benbræk. De voksede i høje tuer i vand til knæene. Måske har de fået deres navn da de vokser i sådanne tuede terræner. De tilbyder fodfæste, men er vakkelvorne og nemme at dratte ned af.
Naturtypen kaldes et fattigkær – det er fattigt på både arter og næringsstoffer. Og så er jordforholdene meget sure. En naturtype der er mindre almindelig i Danmark.
Det var en meget særlig oplevelse for mig at se det sted.
Først efter en samtale med en veninde gik det op for mig at oplevelsen var født af den viden jeg har om naturen. Den samme viden som nogle gange besværer en simpel gåtur.
Så måske er viden ok.

Har du erfaringer omkring forholdet mellem det at vide noget sagligt og det at opleve? Danser viden og oplevelse bare for dig som dansepartnere – eller er det mere indviklet?

 


 

Lasse Dümke
læser biologi på Aarhus Universitet. Han har gennem en årrække været med som hjælper på Kontemplations kurser og retreats, sidst også som assisterende underviser.

Han har været optaget af meditation og nærværstræning siden teenageårene.

På vandreture i blandt andet Norge, Nepal og sidst på Azorerne har han eksperimenteret med at forene kærligheden til naturen, glæden ved bevægelse og meditativ praksis. Og han er optaget af både spændingen mellem naturvidenskab og bevidsthedstræning og de to områders mulighed for at befrugte hinanden.