Glutenfri blommetærte med marcipan
af SMAG | 14. september 2024
|Efteråret er over os – og det er kagevejr.
Her i retreatkøkkenet har vi høstet Reine Claude blommer og bagt glutenfri blommetærte med marcipan.
Som, hvis vi må sige det selv, måske er én af de bedste blommetærter vi har smagt.
Glutenfri – fordi vi tit har kursister der ikke så godt svinger med gluten, eksperimenterer vi fortløbende med at dreje klassiske opskrifter i en smagfuld glutenfri retning.
Uden at det trækker ned på smagsoplevelsen eller madglæden. Ja, det er faktisk et kriterie at de glutenfrie opskrifter vi deler her på bloggen, skal være bedre end deres konventionelle søskendebørn – eller have noget andet særligt ved sig som gør dem værd at dele.
Og efter et stykke af denne blommetærte er selv den største hvedeelsker blandt os tilbøjelig til at mene at den overgår den traditionelle version.
Opskriften her er er bagt i en springform på 28 cm i diameter. Rigelig til 10-12 personer. Hvis du vil bage en mindre portion, kan du uden videre halvere målene.
Kagedejen indeholder:
4 økologiske æg
200 gram rørsukker
300 gram smør
250 gram marcipan (groftrevet)
150 gram mandelmel
150 gram havremel
2 tsk loppefrøskaller, også kaldet psyllium
2 tsk bagepulver
1 tsk salt
Blommefyldet:
10-12 blommer
10 spsk agavesirup
Vaniljestang eller rent vaniljepulver
Topping:
Mandelsplitter
Fremgangsmåde kagedej:
Pisk æg og rørsukker sammen til en luftig skummende masse.
Smelt smørret og pisk det i sukker-æggemassen.
Tilsæt den groftrevne marcipan.
Tips: Hvis den har ligget i køleskabet er den nemmere at rive.
Bland de resterende tørre ingredienser sammen for sig; Mandelmel, havremel, bagepulver, loppefrøskaller, salt.
Vend derefter melblandingen og den flydende masse sammen.
Smør en springform med kokosolie, smør eller andet fedtstof – eventuelt kan du fôre springformen med bagepapir, eller begge dele. Held dejen over i springformen.
Blommefyldet og topping:
Blommerne udstenes, halveres og kommes i en gryde sammen med agavesirup og vaniljekorn eller vaniljepulver.
Kog op i 10 minutter og lad det simre i 10 minutter uden låg
Fordel blommefyldet på kagedejen i springformen.
Smut 50 gram mandler og snit dem på den lange led.
Top blommetærten med mandelsplitterne.
Bag kagen på 175 grader i cirka 30 minutter.
Når dens kernetemperatur er 95-98 grader, er kagen færdig.
Servér med en ske creme fraiche for at toppe balancen mellem blommernes syrlighed og mandlernes sødme.
Et voilá, de regntunge efterårsaftener er reddet.
PS: Navnet Reine Claude, Dronning Claude, er en hyldest til den franske dronning Claude (1499–1524), som også var kendt som ‘Den gode dronning.’ En samtidig historiker skriver om hende: ‘Jeg bliver nødt til at fortælle om Dronning Claude af Frankrig som var en godhjertet og godgørende kvinde, hjertelig mod alle og et menneske som aldrig udtrykte utilfredshed mod nogen i sit hof eller på sine besiddelser. Hun var elsket af sin mand og sin svigermor’
Denne kaken serverte Kristin Koll oss på
retreat i Stavanger. Jeg glemmer ikke den gode smak 🙏
Det lyder virkelig dejligt kære Ruth 🥧
Lyder super lækker 🙂 Mit mundvand stiger 😉 Kan jeg erstatte eller undvære loppefrøskallerne? Hvad gør de der? Er der en funktion? Kh Anemone
Kære Anemone
Du kan sagtens undvære loppefrøskallerne.
Det de gør for kagen, er at de giver den et fibertilskud – og så hjælper de til at holde den glutenfrie dej fast og samlet. Fordi loppefrøskallerne binder væske, bidrager de til en saftigere krumme og forlænger kagens holdbarhed, holdbarhed forstået som saftighed.
Når det er sagt, så kan de godt undværes.
I øvrigt er de normalt ikke vanskelig at få fat i – Matas plejer at have loppefrøskaller. Det samme gør stort set alle helsekostbutikker da de indgår i mange glutenfrie opskrifter. Vi fandt änglamarks ‘loppefrøskaller til bagning’ i Superbrugsen.
God bagelyst, Anemone!
Varme hilsner fra os i teamet ❤️