Hverdagens Underfundighed – en rejse i MBSR

Medirum3

Gull-Maja og Christian deltog i Kontemplations netop afsluttede 8 ugers forløb i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) i København. I det følgende giver de i dagbogsform øjebliksbilleder af deres oplevelse af forløbet.

Christian Addington: Psykologistuderende med samtaleterapi som hovedinteresse. Jeg er desuden meget optaget af de psykologiske aspekter af den bæredygtige omstilling. I min fritid kaster jeg mig ud i alt fra videnskabelig brødbagning til kampsport, og jeg prøver at vide en lille smule om alting.

Christian Addington:
Psykologistuderende med samtaleterapi som hovedinteresse. Jeg er desuden meget optaget af de psykologiske aspekter af den bæredygtige omstilling. I min fritid kaster jeg mig ud i alt fra videnskabelig brødbagning til kampsport, og jeg prøver at vide en lille smule om alting.

Christian skriver om sine erfaringer fra 1. session:
Det er nu snart en uge siden vores første session af det 8-uger lange MBSR-kursus løb af stablen. På den første kursusaften blev vi igennem meditationsøvelser og krops-opmærksomhedstræning udfordret i at være til stede i vores krop og hoved, uanset hvordan dette måtte føles. Jeg fornemmede at flere af deltagerne fandt især det kropslige nærvær udfordrende.

Vi har fået udleveret en CD med en guidet kropsopmærksomheds-øvelse, som vi skal lave dagligt. Det har knebet lidt med at få lavet øvelsen hver dag – jeg finder mig selv underprioritere det at blive opmærksom på hvordan min krop føles, til fordel for de mere ”højtråbende” aktiviteter som fylder min hverdag. Dog med beklagelse, for som jeg forstår mindfulness, så handler det i bund og grund om at være til stede og opmærksom på det som foregår omkring én. Og hvad kan være mere vigtigt end det som foregår lige nu?

Gull-Maja la Cour: Psykologistuderende med en udpræget interesse for eksistentiel psykoterapi og mindfulnessinspireret terapi. Jeg er dybt fascineret af hvordan mennesker skaber mening i deres tilværelse og hvorvidt der findes universelle etiske, moralske, psykologiske samt religiøse ideer eller forestillinger. Når jeg ikke er begravet i bøgerne holder jeg meget af at løbe ture i naturen, dyrke yoga, drikke kaffe, vinterbade og klatre i træer med min kæreste. 

Gull-Maja la Cour: Psykologistuderende med en udpræget interesse for eksistentiel psykoterapi og mindfulnessinspireret terapi. Jeg er dybt fascineret af hvordan mennesker skaber mening i deres tilværelse og hvorvidt der findes universelle etiske, moralske, psykologiske samt religiøse ideer eller forestillinger. Når jeg ikke er begravet i bøgerne holder jeg meget af at løbe ture i naturen, dyrke yoga, drikke kaffe, vinterbade og klatre i træer med min kæreste.

Gull-Maja fortæller om sine erfaringer efter 2. session:
Det er søndag aften, mørket har indhyllet byen i sit slør og jeg sidder endnu engang og tænker tilbage til den forgangne uge. Vi har kun været i gang i to uger, men allerede nu har møderne sat mange processer og refleksioner i gang i mig. Sidste gang vi mødtes havde vi meget fokus på opmærksomhed og nærvær i kroppen gennem kropsscanning og yoga. Det er udfordrende for mig at tempoet i øvelserne er så langsomt og jeg er i den grad blevet konfronteret med mine egne impulser til handling og ønsket om at der skal ske noget – jeg vil underholdes!

Jeg har dog også opdaget at jo mere jeg tillader at sætte tempoet ned, des dybere føles afspændingen i kroppen og på magisk vis formår mit sind at følge med og falde dybere til ro. Det er faktisk en befrielse det sekund jeg opgiver at kæmpe imod og i stedet hengiver mig til opmærksomhed på kroppen. Denne form for nærvær har vi alle haft til opgave at videreføre til én af vores daglige rutiner.

Så den sidste uge har jeg forsøgt at være yderligere opmærksom når jeg cykler. I stedet for at sætte autopiloten på, have musik i ørerne og blot lade tankerne vandre mens jeg cykler gennem København, har jeg i stedet forsøgt at droppe musikken og dagdrømmerierne og i stedet praktisere fuldt opmærksom på nuet – følelserne i min krop, aktiviteten i mine ben, blæsten mod min kind, trafikkens lyde og mit eget åndedrag. Det er udfordrende og en smule kedeligt i starten, men snart opdager jeg en umiddelbar fryd og glæde blot ved at være opmærksom på nuet, sanserne, kroppen og åndedraget. Tænk at noget så simpelt kan give så meget fryd?