HIMMELSKE ÆBLEBOLLER

af Vibeke Schellerup | | 9. juli 2023

Vibeke med æbleboller

Forrige gang jeg var på Øster Løkke, var jeg Brittas assistent i retreatkøkkenet. Til morgenmaden bagte jeg æbleboller, en opskrift jeg har afprøvet mange gange og derfor kender godt. Da flere af deltagerne efterspurgte opskriften, deler jeg den med jer her på bloggen. Bollerne er nemme at lave, og smager himmelsk både som morgenboller, mellemmåltid eller til skovturen.

Dejen koldhæves i køleskabet natten over, og man kan variere smagen efter behov ved at tilsætte krydderier som for eksempel ingefær eller kardemomme.

 

Her er de ingredienser du behøver for at bage omkring 15 boller:

5 dl lunken vand
20 g gær
2 tsk salt
1 spsk. honning
200 g revet æble
200 g groft mel f.eks. speltmel – eller du kan vælge et mix af 100 g havregryn og 100 g groft mel
Ca.600 g hvedemel

Smag: Du kan tilsætte smag til bollerne efter behov f.eks. lidt revet ingefær, en teske kardemomme, kanel eller lakridspulver.

 

Fremgangsmåde:

1.dag

• Gæren røres ud i det lune vand. Tilsæt derefter salt og sukker
• Riv 200 g æble på den grove side af rivejernet og rør det godt sammen med gærblandingen
• Rør groft mel/gryn i skålen
• Hvedemelet røres i dejen, lidt ad gangen, og dejen røres godt sammen i 5 min. enten på røremaskinen eller i hånden. Dejen er klar til hævning når den er en klistret masse og en ske kan stå i den uden af vælte
• Dæk dejen til med husholdningsfim og stil den koldt natten over i køleskabet

 

2.dag

• Tag dejen ud af køleskabet, og tag husholdningsfilmen af skålen
• Bollerne formes med en stor spiseske (som med fordel kan sættes i en kop med varmt vand), det gør at dejen nemmere at arbejde med
• Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir
• Pensl bollerne, med enten æg eller vand, og drys med gryn, korn og kerner – alt efter hvad du har i bageskuffen.
• Tænd ovnen på 220 grader, og bag boller i ca. 20 min.
• Afkøl bollerne på en bagerist

 

Æblebollerne smager skønt – eller himmelsk – med koldt smør, Britta´s solbærsyltetøj eller honning. 


er udannet kok og professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Hun underviser børn og unge i madkundskab i folkeskolen og afholder kurser i madlavning.
Vibeke har gennem flere år deltaget på Kontemplations kurser og retreats og har en nysgerrighed, interesse og passion for arbejdet med kreativitet og relationskompetence. Hun har siden 2022 været gæsteblogger på Kontemplations blog.

Efterlad en kommentar