INDISK RISSALAT MED MADRASKARRY OG KIKÆRTER

af Britta Karlshøj | | 10. marts 2023

Britta med rissalat

Da jeg voksede op i 80’erne stod der en bøtte med karry på vores krydderihylde. I vores hjem og i de hjem, hvor jeg ofte kom, var karry… ja bare karry. Som tiden gik og jeg gik med, opdagede jeg, at dette krydderi var langt mere alsidigt end, jeg troede. Jeg opdagede, at karry er et blandingskrydderi, som består af flere forskellige delelementer. Ofte forbinder vi karry med et gult pulver, hvilket også er en del af sandheden, men ikke kun. Karry kan være gul, grøn og rød – måske også andre farver, jeg endnu har til gode at opdage.

Den karry, jeg benytter i denne ret, er en madras karry. Det er, så vidt jeg ved, uvist om denne karry i virkeligheden stammer fra byen Madras i det sydlige Indien. Under alle omstændigheder giver netop denne variant en nuanceret og intens smag til kikærterne i denne salat. Madras karry bidrager desuden med en smuk gylden farve fra gurkemejen i karryen.

Jeg bruger rigeligt bredbladet persille i retten. Du kan variere med dild, mynte, kørvel eller en anden ynglingskryddeurt til netop din variation af denne velsmagende og mættende rissalat.

 

Til 4 personer skal du bruge:

250 g udblødte, kogte kikærter

500 g kogte brune ris

Koldpresset olivenolie

2 løg, skåret i tynde både

2 fed presset hvidløg

1 tsk. hel spidskommen, der stødes i en morter

1 spsk. madras karry

100 g dadler, skåret i små tern

Fintreven skal af en økologisk citron

1/2 dl friskpresset citronsaft

1 tsk. ahornsirup

2 håndfulde friske hakkede krydderurter – f.eks. bredbladet persille

Fint salt og friskkværnet sort peber

 

Sådan gør du:

Vend de kogte kikærter med lidt olivenolie, hvidløg, spidskommen og karry og sæt dem i en 200 grader varm ovn og lad dem stå til de begynder at ‘poppe’. Vær forsigtig, når du kigger til dem – de kan godt finde på at ‘poppe’ eller hoppe ud af ovnen! Kikærterne skal stå ca. 10-15 minutter i ovnen.

Løgbådene steges på en pande i lidt olivenolie til, de er godt stegte og gyldne. Drys løgene med lidt fint salt, når de er færdige og lad dem køle af.

Imens kan du marinere de kogte brune ris med lidt olivenolie, citronskal, citronsaft, ahornsirup, persille og sort peber.

Til sidst blandes de marinerede ris, med daddeltern, de ristede løgbåde og kikærter.

Salaten kan serveres med en sprød grød salat og skive god surdejsbrød.

Eller måske som tilbehør til falafler… Se min bedste falafelopskrift her.

 

Brittas rissalat

 

 


er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF fra Vedfelt Instituttet.Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en særlig interesse for drømmearbejde i den terapeutiske proces.

Britta har desuden en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.

Britta er med i teamet bag Kontemplation og er underviser på Kontemplations platform. Desuden er Britta køkkenchef ved vores retreats.

Hun sidder årligt i retreat og modtager praksisvejledning af Peter Høeg.

Læs mere om Britta HER.

Efterlad en kommentar