JORDSKOKKE-KARTOFFEL SUPPE med vadouvan stegte svampe

af | | 27. oktober 2024

Annes jordskoksuppe serveret i dyb tallerken

Jeg har samlet svampe i skoven i dag, fortæller Anne Kristine, før vi sætter os på puden til vesper (aftenmeditation). Nuancer af jord og fugtigt efterår omgiver hende. Den særlige duft af svampe, som er så svær at beskrive. Fordi den skal opleves. Umami.

Limfjordens bakkede landskab med endeløse marker af gult dukker op for mit indre blik. Jordskokker i blomst. Efterårets guld. Jordens guld. Jeg længes pludselig efter at den duft, hun bringer med fra dagens svampetur, skal brede sig i mit køkken. Kan omsættes til smag og varme og nærende blødhed i efteråret.

Du får her opskriften som kombinerer alle disse indtryk. Våde gummistøvler, efterår, kastanjer, svampe, fugtig jord og nedfalden løv – en suppe af jordskokke/kartoffel med svampe stegt i aromatisk vadouvan krydderi.

 

Ingredienser til 4 personer:

500 g spisekartofler – hvis du ønsker suppen lidt tykkere kan du bruge flere kartofler – og jeg har også med held sneget et par søde kartofler i.

500 g jordskokker

2 store spiseske vadouvan (krydderi) – hvis du ikke kan finde det i butikkerne, kan du lave det selv. Du finder anvisninger til dette nedenfor*

200 ml fløde 38% (piskefløde) eller vegansk fløde

2 stk skalotteløg

200 g brun mark-champignon

4 fed hvidløg

1 citron

1 bundt purløg

Bouillon

 

Sådan gør du:

Jordskokkesuppe:

1.Skræl kartofler og jordskokker, skær dem i mindre stykker og skyl dem grundigt.

2. Hak skalotteløg og hvidløg fint, og sauter begge dele i lidt olivenolie uden at det tager farve.

3. Tilsæt jordskokker og kartofler og krydr med vadouvan (brug det halve her), salt og peber.

4. Dæk med vand, og tilsæt evt. en bouillonterning (urte- eller hønsebouillon). Lad suppen simre i 15-20 minutter.

5. Kom fløde på og kog op.

6. Purér suppen med en stavblender, og kør den evt. igennem en sigte.

7. Kog suppen op igen, og juster evt. konsistensen med lidt vand.

8. Smag suppen til med lidt citronsaft, salt og sort peber.

Ristede svampe:

1. Rens og skyl svampene.

2. Del dem i mindre stykker og rist dem på en varm pande i lidt smør og olie. Krydr svampene med det sidste vadouvan, og med salt og peber.

3. Rist svampene til al væden er indkogt.

 

Anretning: Fordel suppen i  tallerkener med svampene ovenpå, drys med fintskåret purløg og lidt god olivenolie.

 

Teamet paa Landronyder-jordskok-karoffelsuppe til frokost

 

*Lav din egen vadouvan-blanding:

Ingredienser:

½ spsk tørrede chiliflager

½ tsk bukkehornsfrø eller stødt

½ tsk karry

2 tsk spidskommen

1 tsk sennepsfrø

½ tsk gurkemeje

¼ tsk muskatnød

1 knsp stødt nellike

½ tsk salt

½ tsk friskkværnet peber

 

Tilberedning: Stød alle ingredienser i en morter og bland sammen.

 


 

Herunder har Anne Kristine tilladt mig at dele sine fotografier og tegninger af svampehøsten:

 

Anne Kristines tegninger af svampe og fotografier af svampehøst

 

Alle andre fotografier: Charlotte Toft (fra årets teamretreat hvor suppen blev afprøvet første gang).


er sociolog og psykoterapeut. Optaget af mødet mellem mennesker, naturen, bevægelse og kreativitet.
Hun har haft nærværs- og bevægelsespraksis gennem mange år og modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg. Deltager årlig i retreats.

Efterlad en kommentar