Kålslaw

af | | 25. august 2024

Fad med kålslaw og champagneglas i baggrunden

Her i retreatkøkkenet elsker vi kål. I alle dens varianter. 

Spidskål, hvidkål, grønkål, rødkål, rosenkål, blomkål, savojkål, broccoli.

Det gjorde også de gamle Grækere. Kålen var så højt agtet at selv Pythagoras omtalte den som en særlig helsebringende spise.  Også i de europæiske klosterhaver har kålen i over tusind år været en central vækst. 

Nu er vi så her, i vores retreatkøkken i 2020’erne, og vi elsker at improvisere over kålens mange varianter. Som I her får et eksempel på i vores kålslaw; 

Det engelske cole slaw er en angliseret udgave af det hollandske koolsla, som helt enkelt betyder ’salat med kål.’

Udfordringen ved tilberedningen af kål er især to ting: smagsfylden og kåls ofte grove tekstur som har med det høje fiberindhold at gøre, og derfor også med den måde retter med kål er så kærlige mod vores mave.

Disse to udfordringer løses på én gang i kålslaw.

Dressingens kombination af mayonnaise, creme fraiche, en smule æblecidereddike, sennep og honning giver fylde, forfinelse og en anelse skarphed – som netop er hvad kålen har brug for for at blive løftet til en saftig delikatesse.

Og så har både mayonnaisens olie og æblecidereddiken en konserverende effekt der gør at denne coleslaw kan holde sig flere dage i køleskabet – og fint kan laves et døgn inden den skal spises.

Det er derfor en salat hvis smagfuldhed kan komme bagpå selv de mest ihærdige anti-salat-mennesker. 

 

Her er hvad du behøver til et selskab på 8 personer:

1 spidskål, fintrevet

5 gulerødder, revet

3 blade rød grønkål, groft hakket

 

Dressing: 

3 dl creme fraiche 

1 dl mayonnaise

0,5 dl æblecidereddike

2 spsk dijonsennep

1 tsk akaciehonning

3 tsk agavesirup (eller sukker)

Salt 

Pepper, friskkværnet

1 rødløg, fint hakket

 

Bland dressingen sammen med et piskeris og smag den til.

Tilsæt finhakket rødløg.

Bland dressing, kål og gulerødder – og vips voila; kålslawen er klar.

Bon appetit!

Efterlad en kommentar