Kontemplations sommer og efterår 2015

af Hanneli Ågotsdatter | | 3. august 2015

Sten i vand

Kære alle

Dette nyhedsbrev bliver skrevet i et sommerhus, med udsigt til på den ene side Limfjorden, på den anden side en skråning med enebærkrat, på hvad man kunne kalde en arbejdsferie.

Der er – for os der underviser indenfor Kontemplations rammer – noget paradoksalt i på den ene side igen og igen at understrege pausens betydning, og på den anden side måtte indrømme for os selv hvor omhyggelig man skal være for at få selv korte pauser i livstrømmen.

Samtidig opleves både arbejdet med undervisningen, i grupper og med enkeltpersoner, og Kontemplations hjemmeside og facebook-side dybt meningsfuldt og tilfredsstillende.

Det føles glædeligt at se tilbage på det forår der nu, på den sædvanlige nordiske, uberegnelige, snart grå og iskolde, snart solrige måde, glider over i højsommeren, og tænke på at endnu et forløb i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) er afsluttet i København. Det er foregået i Sattva-Yogas fine lokaler på Vermlandsgade.

Her oplever vi at vi igen har fået bekræftet hvor konstruktiv en ramme MBSR-forløbet er. At det for langt de fleste deltagere er mulig at skabe en reel eksistentiel forandring på disse otte uger. Hvad der er særlig interessant fordi menneskers motiver til at melde sig til forløbet er meget forskellige. Vi skønner at det kun er cirka halvdelen af deltagerne der kommer på grund af stress som man normalt forstår ordet. Den anden halvdel kommer af andre grunde, for at finde øget ro og fordybelse i tilværelsen, for at opnå større indre og ydre frihed, for at finde redskaber til at intensivere forskellige kreative eller arbejdsmæssige processer.

For os ser det ud som om MBSR-rammen kan imødekomme mange af disse mennesker.

 

Foto: Mikkel Strandbygaard

Foto: Mikkel Strandbygaard

 

Fordybelsesdagen, som jo – udover at være en del af MBSR-forløbet – er åben for deltagere fra tidligere kurser, foregik i forlaget Rosinantes vidunderlige lokaler ud til Købmagergade i juni.

Udover den særlige atmosfære at være budt velkommen af en institution der er en vigtig faktor i dansk kulturliv, er det glædeligt, over en hel dag,  at kunne etablere en atmosfære af fordybelse i midten af en storby. Flere af deltagerne udfordret konventionerne ved at lave sin gående meditation midt på strøget. Og når man kigget ud over Kultorvet fra Rosinantes vindu på 3. sal, var det både usedvanligt og eksotisk at se sanseligt og opmærksomt tilstedevær midt i byens menneskehav som jo beveget sig i et naturlig, men betragtelig højere tempo.

Sidst i juli afholdt Peter Høeg og jeg et retreat om flows i kreativitet og meditation på Østerløkke ved Vesterhavet. De seks dage gjorde det igen tydeligt hvilke muligheder for intensitet og fordybelse der ligger i retreatformen. Og hvor atmosfærefyldt en ramme dette smukke kursussted ved Vesterhavet er.

Og hvis vi nu kigger fremad:

Om få dage, fra den 6. til den 9., afholder jeg, også på Østerløkke, et  yoga- og meditationsretreat  under overskriften ‘Invitation ind mod stilheden’.

Tirsdag den 8. september begynder et nyt MBSR-forløb i Århus.

25.-27. september har Peter, på Vækstcentret i Nørre Snede, et kursus i meditation, kreativitet og empati under overskriften ‘Mod til at udtrykke sig – og til at blive stille’.

Søndag den 4. oktober har vi Fordybelsesdag i stilhed Århus. Denne dagen er åben for alle tidligere kursister.

Vi har ikke i efteråret kunnet finde tid til et nyt MBSR-forløb i København. Men da vi gerne vil beholde kontakten både til byen og til jer vi har undervist der, afholder vi, i Sattva-yogas lokaler, søndag den 25. oktober, en én-dages intens workshop om nærvær, mindfulness og venlighed, hvor vi også – nænsomt – vil udnytte nogle af de muligheder der ligger i øvelser fra vores kreativitetstræning.

Hjemmesiden er for os en vigtig del af Kontemplation. Vi er ved at få den opgraderet, for at gøre den mere overskuelig og lettere at navigere på. Vi er også ved at få lavet et betalingssystem til kreditkort.

Vi har et ønske om at siden ikke alene annoncerer vores kurser, men i det hele taget kan være en platform for projekter og impulser der forener nærværstræning, yoga, empati og etik, og som har en dybere kvalitet. Det er derfor en tilbagevendende glæde at Jeanette Lykkegård, Celinah Malue Jakobsen, Katrine Madsen og andre fortsætter med at skrive deres fascinerende og meget personlige blogindlæg, og i det hele taget, også med deres intense og vedholdende opbakning omkring Kontemplations kurser, er med til at give os alle oplevelsen af at vi er en del af et team.

Martin Guldberg, der også er en central del af dette team, afholder sammen med mig et nyt retreat i Kristi Himmelfartsferien 4.-8. maj 2016.

Vi der underviser i mindfulness og det omkringliggende landskab skylder stressforskeren Jon Kabat-Zinn stor tak. Han er ophavsmand til MBSR-programmet. Han har løftet centrale meditationsteknikker – og den holdning af nærvær og hjertelighed der karakteriserer dyb mindfulness – ud af alle religiøse rammer, stillet dem frit, og klargjort dem så der kan forskes også kvantitativt i deres virkninger.

I begyndelsen af juli deltog Peter og jeg i Jons og hans nærmeste medarbejder Saki Santorellis sidste fælles syv-dages retreat med fokus på mindfulness, empati og social ansvarlighed, ved Sempachersee i Schweitz. Det var en stor oplevelse at se disse to virtuose lærere, hvis arbejde har global betydning, på scenen sammen for sidste gang. Billeder herfra har vi lagt ud på Kontemplations facebookside.

Og nu vi er ved bevidsthedstræningens store skikkelser: Dalai Lama fyldte 80 forrige måned. Få eller ingen af nutidens store hjerte-helte har som han understreget betydningen af træning af nærvær og hjertelighed frisat fra dogmer.

Rigtig god sensommer,

Hanneli Ågotsdatter