KONTEMPLATIVE PEBERNØDDER – i en vegansk og glutenfri variant

af Britta Karlshøj | | 22. december 2021

Brittas pebernoedder

Hvis der er noget, jeg virkelig nyder, når december er nærværende, er det duften af kanel, kardemomme og ingefær. Duften af bagværk. Fremstillet i fællesskab. Med omhu og med hjerterum.

I går, da jeg gik en sen aftentur med hunden, var himlen klar og kold. Jeg åndede ind og åndede ud. Jeg kiggede på hundens hvide pels og så, at der lå bittesmå, glinsende iskrystaller på hårene. Jeg kiggede op og blev opmærksom på, at der i aftenens stilhed dalede små fine snefnug fra himlen. Jeg standsede op. Lod stilheden synke ind og stod i et øjebliks taknemmelighed og mærkede de kolde fnug smelte på mine kinder.

Sådanne øjeblikke, hvor tiden et øjeblik står stille, og noget åbner sig for nuet, sådanne øjeblikke samler jeg på i mit indre.

Da jeg kom hjem fra gåturen, fandt jeg kanel, kardemomme og ingefær frem. Jeg véd lige, hvem jeg skal glæde med at bage pebernødder.

Måske har du familiemedlemmer eller venner som spiser vegansk eller måske foretrækker du selv en vegansk jul i år? I så fald er disse pebernødder et godt valg. Smagen er fuldgyldig – selvom de hverken indeholder æg eller mælkeprodukter.

Herunder er, hvad jeg brugte til 80 små pebernødder – du kan også vælge at gøre dem større, så bliver der omtrent 40.

125 g kokosolie, stuetemperatur

90 g mørk muscovadosukker

Muscovado er en engelsk korrumpering af det portugisisk-brasilianske acucar mascavado. Det består af mindre krystaller og har et højt indhold af melasse, som indeholder en lang række værdifulde mineraler. Jeg holder særligt af at bruge muscovadosukker, da det rummer, synes jeg, en intens smagsoplevelse, der kan være vanskeligt at finde i andre former for sukker.

Det er dog sådan, at det ikke er alle steder, man kan købe muscovadosukker. I det tilfælde må du bruge den mørkeste rørsukker, du kan finde.

25 g gyldent knasende rørsukker

1 spsk. stødt ceylonkanel

1 spsk. stødt kardemomme

1 tsk. stødt ingefær

½ tsk. stødt hvid peber

1 tsk. natron

1 tsk. bagepulver af vinsten – den har ingen bismag

100 g kastanjemel

80 g glutenfri havremel

70 g boghvedemel

4 spsk. plantemælk

 

Bland alle ingredienser med undtagelse af plantemælk, som tilføres lidt efter lidt, når du samler dejen til sidst.

Rul små pebernødder på størrelse med en hasselnød eller lidt større pebernødder på størrelse med en valnød

Bag ved 180° varmluft i 5-7 minutter for de små pebernødder eller 8-10 minutter for de lidt større pebernødder.

 

 

Foto: Annie Spratt/ Unsplash og Britta Karlshøj/ Kontemplation

 

 

 


➳ Find flere opskrifter fra vores kontemplative smagsunivers her.