Lindetid
af Retreatkøkkenet | SMAG | 18. juli 2019
I vores retreatkøkken er vi optaget af at integrere naturens vilde vækster i vores madlavning.
Og lige nu blomstrer linden, lige nu kan man høste de friske, kugleformede lindeblomster og brygge en kop aftenurteté.
Lindeté har en mild og forfinet smag og virker afstressende, beroligende og søvnfremmende.
Man overhælder fire-fem blomsterstande med kogende vand, som på billedet, og lader téen trække fire-fem minutter. Blomsterne kan man fint lade ligge i koppen.
Som en variation kan man tilføje nogle dråber presset citron og en teskefuld honning.
Lindetræet er et stort løvtræ, det kan blive op til 30 meter højt. Det tilhører Tillaceafamilien (også kaldet lindefamilien). Bladene er hjerteformede og savtandede og de vokser asymmetrisk på stilken.
Træet kan ofte findes i alléer her i Skandinavien.
Blomsterne kan plukkes fra de er i knop. Når de springer ud bliver de lysegule eller hvide, og har en forfinet duft. Det er primært de unge blomster som anvendes i lindeté. Det er i denne fase at de værdifulde stoffer i blomsterne er mest virksomme. Det drejer sig om en aromatisk olie der er rig på magnesium, og også indeholder små mængder tanniner og flavonoidglykosider. Det er især denne æteriske olie der gør lindeté og lindeudtræk effektivt mod søvnløshed, nervøse spændinger, kramper og angst og uro.
Vi kan også anbefale et varmt bad tilsat lindeblomster.