Lindeté – lige fra træet
af | SMAG | 18. juli 2019

I vores retreatkøkken følger vi årets cyklus og lader os inspirere af naturens vilde vækster.
Lige nu blomstrer linden i Skandinavien.
Duften hænger i luften – mild, næsten citrusagtig – og de lyse, kugleformede blomster kan høstes og forvandles til en kop beroligende aftenurteté.
Lindeté har en fin og blid smag. Den virker afstressende, søvnfremmende og lindrende for et sind i uro.
Fire-fem blomsterstande overhældes med kogende vand, som på billedet, og trækker i fire-fem minutter. Blomsterne bliver ikke bitre, så de kan roligt blive i koppen, mens teen nydes.
Som en variation kan man tilføje et par dråber citron og en teskefuld honning.

Lindetræet er et yndefuldt og stort løvtræ – det kan vokse sig op til 30 meter højt. Det tilhører lindefamilien og har hjerteformede, fint takkede blade, som vokser asymmetrisk på stilken.
I Skandinavien plantes lindetræet ofte i alléer, hvor bladene fanger lyset og spreder en mild duft.
Blomsterne høstes, når de netop er sprunget ud – lysegule eller hvide – og fyldt med duft og kraft.
Det er i denne unge fase, at lindens virksomme stoffer er mest nærværende: En aromatisk olie rig på magnesium, samt små mængder tanniner og flavonoidglykosider.
Det er særligt den æteriske olie, der gør lindeté hjælpsom mod søvnbesvær, indre spændinger og uro i kroppen.
Lindeblomsterne kan også bruges i et varmt karbad – en sanselig og blød invitation til at synke lidt dybere ned kroppen.

