MARIAS PASTA AL LIMONE

af Retreatkøkkenet | | 8. maj 2021

Maria Bjørnstad Meling

Denne overraskende og intense ret med rødder i Siciliens citronlunde har Maria serveret for os flere gange. Udover at være Hannelis niece vil flere af jer have mødt Maria som én af vores yngre medhjælpere eller som deltager på vores kurser.

For tiden bor Maria i Frankrig hvor hun læser fransk sprog og kultur på universitetet i Caen. Med hjertet og smagsløgene studerer hun Europas kulinariske landskab. Noget af det første hun foretager sig når hun ankommer til et nyt sted, er at orientere sig hos den lokale grønthandler og i det lokale supermarked. Mad og madkultur er hendes passion, og at gå med lysten til at udforske dette, fortæller hun, støtter nærværet i at lande fysisk i en ny geografi og hjælper hende til at åbne øjne og hjerte for den lokale kultur.

De seneste år har hun udforsket det italienske landkøkken, med særlig fokus på hvordan traditionelle opskrifter kan videreudvikles og forædles som vegetariske og veganske retter. Denne opskrift på Pasta al Limone er Marias variation over en traditionel siciliansk familieopskrift – en dyb og opløftende overraskelse for den skandinaviske gane. Prøv selv:

 

Her er de ingredienser du skal bruge:

• Til fire personer: 250 gram pasta i ønsket form. Traditionelt anvendes der spaghetti eller tagliatelle i denne ret.

• Revet citronskal fra 2 citroner
• Saften fra 1/2 citron
• 50 gram revet Pecorino eller Parmesan
• 2-3 fed hvidløg
• 1 dl pastavand
• 50 gram økologisk smør
• 1 1/2 dl fløde (eller havrefløde)
• 1 håndfuld frisk timian eller basilikum
• Salt og peber

 

Sådan gør du:

Kom pastaen i det spilkogende vand.

Riv citronskal og ost, pres citronsaften og hak hvidløget fint.

Når pastaen er al dente, er den klar. Hæld 1 dl av pastavandet i et glas, det skal om lidt bruges til citroncremen.

Citroncremen: smelt smørret i en pande og tilsæt derefter hvidløg, krydderurterne og citronskallen. Lad dette snurre lidt inden du tilsætter fløde og ost.

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Cremen kan med fordel stå at samle sig et par minutter. Bliver den for tyk, tilsætter man pastavandet lidt af gangen.

Til sidst samles retten. Pasta og creme blandes sammen i panden eller en serveringsskål og toppes med revet ost og friske krydderurter.

Retten smager fremragende sammen med friske tomater og en grøn salat.

Buon appetito!