MAROKKANSK INSPIRERET GULERODSSUPPE

af Britta Karlshøj | | 2. december 2021

jade-aucamp-gulrodsuppe

I sidste weekend trak jeg de sidste gulerødder op i min urtehave.

Nogle af gulerødderne havde vokset sig store og grove i deres struktur. Jeg stod og iagttog dem en stund, og mærkede en forbindelse mellem det lille frø, jeg i foråret lagde i jorden, og som siden, med stor tålmodighed og akkuratesse, havde groet sig til en stor og grov gulerod. Der nok ville blive sorteret fra i almindelig handel, men som jeg ikke kunne få mig selv til at kassere alene for dens grove struktur.

Så jeg børstede jorden af. Vred toppene af og kastede dem ind til hønsene, der livligt gik i gang med gourmetmåltidet, der lige var landet foran deres fødder. Jeg vaskede jorden af og skrællede hver en rod.

Men hvad skulle jeg bruge dem til?

De var ikke delikate nok til at kunne spises rå. Jeg kom til at tænke på, at jeg en gang smagte en gulerodssuppe, en marokkansk kvinde havde lavet til en fællesspisning. Den smagte himmelsk. Jeg gik til hende med ros og taknemmelighed og måske også for at liste hemmeligheden ud af hende. Hun smilede nærmest forlegent og sagde på sit sparsomme danske; ’kanel, chili og appelsinsaft’.

Jeg tog et løg, mine grove gulerødder, en stang kanel, en af de sidste røde chilier fra drivhuset og en god grøntsagsbouillon. Hele herligheden smagte jeg til med friskpresset appelsinsaft og servede med rigeligt nyhøstet hakket bredbladet persille og en glat græsk yoghurt.

Suppen varmede og nærmest smilede til mig med stråler af aftenens orangerøde sol.

 

Min opskrift får du her:

1 løg, skåret i både

600 g skrællede gulerødder, skåret i mindre stykker

1 stang kanel på ca. 5 cm

1 rød chili – måske mere, måske mindre – det afhænger af, hvordan du har det med chili

8 dl grøntsagsbouillon

 

Det koges sammen indtil alt er mørt.

Tag nu kanelstangen og blend suppen glat, luftig og fin.

Saften af 3 appelsiner tilsættes og suppen smages til med salt og peber.

 

Server gerne lidt græsk yoghurt og hakket bredbladet persille til.

 

Velbekomme!

 

Foto: Monika Grabkowska

 


➳ Find flere opskrifter fra vores kontemplative smagsunivers her.