MED DRØMMENE SOM KOMPAS
af PRAXIS | 10. maj 2022
|
Filosoffen og forfatteren Ken Wilber peger på tre vigtige aspekter af menneskelig udvikling. Han taler om; clean up, wake up, grow up.
Clean up er det arbejde, der foregår i terapeutiske processer.
Hvis vi anskuer vores personlighed som et hus – det er et ganske almindeligt billede i vestlig psykologi – så ved vi, at huse nogle gange har brug for en ordentlig hovedrengøring, og andre gange kan mindre gøre det. Vi ved også, at der igen og igen vil falde støv, og affaldet skal bæres ud. Det bliver ved. Sådan er det også med personlighedens hus. Det kræver, at vi gør rent og tager os af vores eget affald.
Når vi mediterer, arbejder vi, siger Wilber, med muligheden for wake up.
Vi er dog mange, der oplever, at når vi sætter os for at meditere, kan tilsyneladende forstyrrende elementer ofte optræde i bevidstheden.
Disse elementer kan blive til muligheder. Man kunne sige – for at blive i husanalogien – at den meditative opmærksomhed er en pandelampe vi tager på, og hvormed vi, vi siddende stille, bevæger os rundt i personlighedens hus. Vi får da mulighed for at se, hvor der er rodet, hvor der er mørke pletter på gulvet, se spindelvæv der hænger fra loftet, og vi får lejlighed til at se, hvor affaldet befinder sig.
At få øje på disse indre arbejdsopgaver er et vigtigt første trin. Det næste trin er at gøre noget ved det. Hvilket meditativt vil sige at opdage de muligheder og kvaliteter den energi, der kan frisættes ved indre rengøring.
Til denne proces kan vi få hjælp ved at interessere os for vores drømme – de drømme vores medfødte kreativitet producerer om natten, mens vi sover. Drømme har, når vi ser nærmere efter, en særlig visdom, de kommer til os som tilbud, som anvisninger til veje mod dybere aspekter af os selv. Som understregninger og antydninger af, hvilke kvaliteter der ligger både i vores lyse og mørke sider.
Drømmene kan være ganske svære at huske. Selv har jeg altid en blok papir liggende ved siden af sengen, så jeg kan skrive nattens drømme ned, så snart jeg vågner – da de ellers har det med at forsvinde ned i det ubevidste.
Men husker vi dem, vil de ofte vise sig at være en skattekiste fyldt med muligheder. De har fascinationskraft, og de kan, når vi giver dem opmærksomhed blive vejvisere, der husker os på, hvem vi egentlig er, og hvad der er vigtigt for os i den eksistentielle situation og helhed vi befinder os i.
Når vi kobler drømme, terapi og meditation sammen, forsøger vi at skabe et felt, hvor vi kan afspænde vores system, se ting i et klarere lys og ikke mindst bearbejde det, der kommer frem. Hvad der før har været henlagt i skyggen, kan nu få lys, blive set og integreres i vores personlighed, således at vi kan leve et mere bevidst liv.
Det er en almen erfaring at drømme er ressourcefyldte – også i forbavsende grad. De peger på, at redskaberne til at løse livets små og store udfordringer, allerede er til stede i os. Drømmene kan, hvis man giver dem plads og omhu, pege på, hvor disse redskaber er. Terapi kan derfra hjælpe os til at få øje på dem – se dem – og undersøge, hvordan de kan anvendes.
Disse to aspekter – terapeutisk clean up støttet af arbejdet med drømme og meditativ wake up – er nødvendige aspekter for, at vi kan grow up, vokse, menneskeligt og spirituelt, uanset hvor vi befinder os på vores udviklingsvej.
Foto: Johannes Plenio /Unsplash/ Adam Grønne
Britta Karlshøj
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF.
Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.
Britta er med i teamet bag Kontemplation og er køkkenchef ved vores retreats.
ONLINE DRØMMEFORLØB:
Denne sensommer tilbyder vi et online forløb med Britta omkring DRØMME, TERAPI OG MEDITATION. Du kan læse mere om kurset via linket herunder: