MØRKE OVER VIDÅ

af | | 19. april 2019

MØRKE OVER VIDÅ

GENNEM BILDET III

Vi har de to sidste uger foreslået en meditativ leg med Henrik Saxgrens billeder fra Tøndermarsken.

Legen er alvorlig ment. Det drejer sig om at gå gennem billedet, med den meditative teknik der på sanskrit kaldes ’shamatha’, meditation på et objekt.

Objektet er denne gang ’Mørke over Vidå’.

Dette billede er for mig en farvemeditation. Der er, gennem og under spillet mellem røde, violette, gule og sorte farver et regnbueagtigt væld af nuancer. Dette billede drikker jeg mig ind i ved at drikke farverne. Ved at lade dem trænge ind i min krop. For derefter, når jeg er drukken af farverne, når jeg kan føle sortheden i kroppen, føle de fjerne regnbyger, føle billedets lavmælte farvevoldsomhed, at tillade mig selv at opløses ind i himlen og derefter at opløses igennem og ud over billedet. I et ganske kort øjeblik følger jeg med billedfladens egen bevægelse der selv peger i retning af at tone bort i komplet åbenhed.

Shamatha drejer sig altid om først at komme så nær til objektet som overhovedet muligt. Det er her at Saxgrens billeder fra Tøndermarsken tilbyder enestående muligheder. De er så åbne, så indbydende, så dybe, de er lige til at træde ind i. De kalder på os som om vi kender dem. Og lokker os samtidigt med en tilgang til virkeligheden vi aldrig har set før.

Legen er at smelte sammen med billedet samtidigt med at vi husker og mærker hele os selv, vores krop, vores bevidsthed, vores følelsessystem. Det er ikke nok at hengive sig til kunst med hjernen, det bliver for snævert, for mentalt, prøv at mærke hele dig selv, og træd så med hele dig selv ind i rummet over Vidå.

Fra dette tilstedevær. Lad dig opløse ud i åbenheden.

Denne opløsning er, som vi også har nævnt de to tidligere uger, usædvanlig. Det er ikke den normale måde at opleve kunst på.

Men prøv at give den en chance. Tænk på hvor lidt vi i vores opvækst og uddannelse har lært om mulige tilgange til kunst. Vi har måske lært at tolke den, at analysere den, at underkaste kunsten sammenligninger. Hvilket alt sammen er mentale måder at forarbejde kunstoplevelser på. Vi har normalt ikke lært noget som helst om selve kunstoplevelsen. Om hvordan man åbner sig til kunst, hvordan man fordyber og forfiner oplevelsen. Og slet ikke noget om hvordan denne oplevelse kan danne udgangspunkt for en bevidsthedsmæssig åbenhed.

Henrik Saxgrens billeder fortjener og indbyder til meget mere end mentale oplevelser. De åbner altid til nye virkeligheder. I billederne fra Tøndermarsken er der i disse nye virkeligheder en balance mellem det harmoniske og det let rystende der gør dem så oplagte som udgangspunkt for den opvågning man kan opleve hvis man vover, beriget af billedet, at gå igennem dets flade og ud i den åbenhed der ligger bag.

 


‘Mørke over Vidå’ indgår i den udstilling af Henrik Saxgrens billeder fra Tøndermarsken som kan ses på Kunstmuseet i Tønder fra sjette april.


 

shop discount beach wedding dresses UK at instyledress.co.ukHenrik Saxgren (f. 1953), fotograf og billedkunstner med en stor bog- og udstillingsproduktion bag sig. Han har udgivet ti bøger blandt andre Point of View (1996), Solomons House/Landet uden fædre (2000), Krig og Kærlighed (2006), Unintended Sculptures (2009) og antologierne Verschwindende Landschafen (2008) og Herfra hvor vi står (2010). Saxgren har senest været aktuel i DK med udstillingen HYBRiD på Glyptoteket i København og har en stor udstillingsaktivitet uden for landets grænser. Han har blandt andet udstillet på Photographers Gallery i London, CCA Kunsthalle på Mallorca, Stenersenmuseet i Oslo, Walter Reed Gallery i New York, Art Forum Berlin, Paris Photo, World Museum i Rotterdam og Fotofest i Houston. Han har modtaget Døssingprisen, Carsten Nielsen Prisen, Marin Andersen Nexø-Prisen, Fotogratula Prisen og BG Banks bogpris. Saxgren er repræsenteret i adskillige samlinger, bl.a. ARoS, Skagen Museum, Frederiksborg Museum, Det Nationale Fotomuseum, Norderlight Gallery, Museet for Fotokunst og Ny Carlsbergfondet.

Se mere om Henrik Saxgren her.


 

Peter Høeg er mag.art i litteraturvidenskab, forfatter og underviser i meditation, empati og kreativitet. Han er medstifter af foreningen Børns Livskundskab, og medforfatter til bogen‚ ‘Empati – det der holder verden sammen’.