MOUSSAKA

af | | 3. september 2023

Britta serverer mousaka

Moussaka er en ret, der siges at stamme fra mellemøsten og særligt måske Grækenland. Et menneske som står mig nær, er særlig glad for Grækenland. Græsk mad. Græsk kultur. Tilbereder jeg denne ret til ham, bliver han nærmest lykkelig.

Det er også en ret, som mange af vores kursister i den grad sætter pris på. Jeg tænker, at det måske er dens tyngde og fylde, der virker groundende i en praksissammenhæng.

Denne moussaka består af tre elementer; en fyldig tomatsovs, mornaysovs og grøntsagslagene.

 

Til 4 personer skal du bruge:

 

Tomatsovsen

2 løg, finthakkede

2 fed hvidløg, finthakkede

250 g markchampignon, finthakkede

2 dåser hakkede tomater

1 dl soltørrede tomater, finthakkede

1 spsk. rørsukker

1 tsk. tørret basilikum

Friskkværnet sort peber og groft havsalt efter smag

 

Mornaysovsen

1 stor spsk. smør

2 spsk. hvedemel

3 dl mælk

150 g revet hvid ost

Et stort nip revet muskatnød

Friskkværnet sort peber og havsalt efter smag

 

Grønsagerne

1 aubergine, skåret i tynde skiver

1 mellem squash, skåret i tynde skiver

4 store kartofler, letkogte og skåret i skiver

 

Sådan gør du:

Start med at tilberede de tre elementer.

Tomatsovsen tilberedes ved at stege champignonternene i lidt olivenolie. Når vandet er næsten fordampet, tilsættes løg og hvidløg. Efter et par minutters stegning tilsættes de hakkede tomater, soltørrede tomater, rørsukker, basilikum, peber og salt. Kog sovsen ind uden låg.

Mornaysovsen tilberedes ved at smelte smørret i en gryde og piske hvedemel i det smeltede smør. Tilsæt mælken lidt efter lidt og kog igennem til den tykner. Sluk for kogepladen, tilsæt revet ost, muskatnød, peber og salt.

Moussakaen kan nu samles.

Smør et ovnfast fad.

Læg lidt tomatsovs i bunden. Derefter halvdelen af aubergine, squash og kartoffelskiver.

Tilføj halvdelen af den tomatsovs, du. har tilbage.

Tilføj halvdelen af mornaysovsen.

Gentag grønsager, tomatsovs og mornaysovs.

Tilsidst kan du drysse 150 g revet hvid ost øverst – det er ikke nødvendigt, men gør retten ekstra lækker.

Bag moussakaen ved 180 grader varmluft i 40 minutter.

Jeg serverer ofte moussaka med en grøn salat, de græske kalamataoliven og en friskbagt skive surdejsbrød.

 


er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF fra Vedfelt Instituttet.Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en særlig interesse for drømmearbejde i den terapeutiske proces.

Britta har desuden en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.

Britta er med i teamet bag Kontemplation og er underviser på Kontemplations platform. Desuden er Britta køkkenchef ved vores retreats.

Hun sidder årligt i retreat og modtager praksisvejledning af Peter Høeg.

Læs mere om Britta HER.

Efterlad en kommentar