One-pot Jambalaya

af Mikkel Strandbygaard | | 17. september 2023

Jambalaya

På et af vores teamretreat diskede Lasse Dümke op med gryderetten jambalaya – inspireret af madbloggen Vanløse Blues – til aftensmad. Siden er retten blevet en signaturret i Øster Løkkes retreatkøkken. Den smager bare godt, er nem at lave, næringsrig, varmende. Den bedste comfort food for sultne praktiserende.

For mig er mad og musik tæt forbundne, og jeg har så godt som altid musik i køkkenet. Lavmælt, dansant og med jazzet beat, som jeg synes at mad skal krydres. Og serveres.

Når det er jambalaya som er aftenens hovedaktør, sætter jeg på Fats Dominos kraftfuldt svingende version af dette nummer. Den handler netop om denne ret – og generelt om det kreolske køkken. Jeg lægger et link til sangen nederst på siden hvis du vil spille den til madlavningen.

 

Her er hvad du behøver for en gryde jambalaya til 4 personer:

 

2,5 dl quinoa – skyllet grundigt

1l grønsagsboullion

500g sorte bønner

1 dåse hakkede tomater eller passata

2 peberfrugter, skåret i strimler

1 rødløg, fint hakket

2 fed hvidløg, fint hakket

4 stilke bladselleri, i skiver

1 tsk oregano

1 tsk basilikum

1 tsk timian

1 tsk sød paprika

1/2 tsk røget paprika

1 knivspids cayennepeber

2 laurbærblade

1-2 spsk tabasco

2 spsk tamari

Salt og peber

En god stegeolie eller kokosolie til stegning

 

Til servering

Koriander, finhakket

Forårsløg, hakket

Limesaft

Creme fraiche

 

Fremgangsmåde i fem trin:

 

1) Første trin…
Varm en sauterpande op til medium varme, smelt kokosolien og steg løg, hvidløg, peberfrugt og bladselleri heri i 2-3 minutter.

 

2) Smagen, dybden og styrken
Smag til med tabasco, tamari og alle krydderierne og vend det rundt.

 

3) Tilsæt og lad simre
Tilsæt de hakkede tomater, bønner, bouillon og quinoa.
Bring det i kog og lad det simre under låg i 10-15 min.
Tag låget af og lad det koge i yderligere 5 min.

 

4) Tilsmagning
Smag til med salt og peber og husk at fjerne laurbærbladene.

 

5) Til servering
Server retten toppet med hakket koriander, forårsløg og limesaft.
Selv foretrækker jeg det mere spicy end jeg ville lave den til jer kursister, så lad endelig tabascosaucen komme med ud på bordet.
Og en skål creme fraiche for dem der ønsker en mildere, rundere smag.

 

Velbekomme!

 


 

Og så var det musikken.

Her får I Jambalaya i en stemningsfuld live version med Fats Domino, Jerry Lee lewis og Ray Charles. What’s not to love!

 


er køkkenchef og kok på mange af Kontemplations arrangementer og retreats. Han er også vores aktiv i kulisserne bag hjemmesiden. I sin hverdag uden for Kontemplation er han arkitekt og møbeldesigner.

Mikkel er optaget af bæredygtig grøn madlavning med inspiration fra det italienske køkken og dyrker sine egne grønsager, svampe og mikrogrønt på Grønjordgård på Djursland.