PERSILLEPESTO
af Britta Karlshøj | SMAG | 26. september 2021
Petroselinum crispum var. neapolitanum er den latinske betegnelse for bredbladet persille.
På den ene side en ualmindelig almindelig krydderurt og på den anden side fuldstændig unik og vidunderlig. Fra det lille persillefrø puttes i jorden går der otte uger, før det spirer. Usædvanligt.
Den første gang, jeg såede persille, såede jeg noget andet oven i persillerækken, da der ikke var kommet nogle spirer efter en måned. Men så skete miraklet og den sommer spirede persille og rødbeder side om side i min urtehave.
Nogle år – som i år – er vores persille meget generøs, så vi laver masser af denne vidunderlige persillepesto. Du kan lave den både i en vegansk variant og i en udgave med parmesanost. Begge slags smager vidunderligt.
Du skal bruge:
1 fed hvidløg
30 g mandler
1/2 liter skyllet og tørret persilleblade
1 dl olivenolie – jeg holder meget af den biodynamiske spanske Finca la Torre koldpressede jomfruolivenolie, men du kan bruge lige præcis den olivenolie, du ønsker.
Citronsaft fra ca. en citron
Salt
Evt. 1 spsk. friskrevet parmesan-ost
Så enkelt er det:
I en foodprocesser findeler du hvidløg og mandler.
Derefter tilsætter du de øvrige ingredienser og kører til pestoen er glat og lækker.
Smag til – måske mere citron? Eller salt? Måske mere olie?
Persillepestoen spiser vi som topping i suppe, på kartoffelmadder og som tilbehør til salat og ost.
Velbekomme.
Foto: Ezra Jeffrey-Comeau/Unsplash
Britta Karlshøj
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF. Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider. Britta er med i teamet bag Kontemplation og er køkkenchef ved vores retreats. Læs mere om Britta her.