PUMPEHUS AFTEN
af Henrik Saxgren og Peter Høeg | PRAXIS | 12. april 2019
GENNEM BILLEDET II
I alle de store visdomstraditioner har man anvendt, og anvender man, billeder som døre. Ikoner, thangkaer, kalkmalerier og zenkaligrafier har først og fremmest været tænkt som døre ind til andre virkeligheder. Jeg har tilladt mig at opfatte Henrik Saxgrens fotografier fra Tøndermarsken, der på én gang er klart danske og samtidig formidler en intens landskabsmystik, som sådanne døre. Sidste uge gik vi igennem billedet ’Heste med stære’, i dag er det ’Pumpehus aften’ det drejer sig om.
Det er et billede af grænser og af det ubegrænsede. Den lille bygning står som på kanten af at gå til bunds. På grænsen mellem hav og land. Mellem fast land og å. Mellem himmel og jord. Og på grænsen til nat, lyset er lige ved at forsvinde. Alt er tonet i blåt, luften, stoffet, jorden, vandet. Alt er ved at gå fra hinanden i de fire elementer, stoffet, vandet, luften og den ild der er i det svindende lys.
Jeg minder igen, som sidste uge, om at dette jo bare er min oplevelse, du vil have din, det vigtige er at vi har en oplevelse, at vi tillader den, at vi hengiver os helhjertet til billedet.
Et hus der står alene kan, sammen med aftenen, give en association til ensomhed. Men samtidigt er der en skønhed i billedet, som vil det sige at ’du er aldrig alene, der er en samhørigheds-skønhed der gennemtrænger alt omkring dig’.
Det drejer sig om at mærke sin krop mens man ser på billedet, at være totalt fordybet i billedet og samtidigt huske sig selv. At bruge billedets intense stoflighed og atmosfære som en anledning til at huske sig selv tydeligere end man måske er vant til. Og at mærke sine hjertefølelser, den gådefulde samhørighed jeg nævnte ovenfor.
Nu er vi kommet til stede i billedet, som står vi tæt ved huset. Prøv herfra, hvor du og jeg både mærker vores egen helhed tydelig og samtidig har bragt denne helhedsfølelse med ind i billedet, prøv herfra at slippe ud i den vidde billedets himmel har. Og videre ud af billedet, i den vidde der altid findes over og omkring os. Slip ud i space, i rummet.
Bare et sekund, i bare ét sekund slipper vi alt, støttet af billedets fredfyldthed, af den måde det med sit motiv har ført os ud til grænsen, med den støtte giver vi et øjeblik slip på alting.
Vi skal, siger de store visdomstraditioner, prøve at slippe forventningen om at finde noget bestemt i den formløse åbenhed vi et øjeblik ser ud i. Det drejer sig i første omgang om at give sig selv lov til at erfare den ikke-sædvanlige oplevelse af frihed der ligger som en mulighed når vi undlader at fastholde kunstværket og lader det fade ud i åbenhed.
‘Pumpehus aften’ indgår i den udstilling af Henrik Saxgrens billeder fra Tøndermarsken som kan ses på Kunstmuseet i Tønder fra sjette april.
Henrik Saxgren (f. 1953), fotograf og billedkunstner med en stor bog- og udstillingsproduktion bag sig. Han har udgivet ti bøger blandt andre Point of View (1996), Solomons House/Landet uden fædre (2000), Krig og Kærlighed (2006), Unintended Sculptures (2009) og antologierne Verschwindende Landschafen (2008) og Herfra hvor vi står (2010). Saxgren har senest været aktuel i DK med udstillingen HYBRiD på Glyptoteket i København og har en stor udstillingsaktivitet uden for landets grænser. Han har blandt andet udstillet på Photographers Gallery i London, CCA Kunsthalle på Mallorca, Stenersenmuseet i Oslo, Walter Reed Gallery i New York, Art Forum Berlin, Paris Photo, World Museum i Rotterdam og Fotofest i Houston. Han har modtaget Døssingprisen, Carsten Nielsen Prisen, Marin Andersen Nexø-Prisen, Fotogratula Prisen og BG Banks bogpris. Saxgren er repræsenteret i adskillige samlinger, bl.a. ARoS, Skagen Museum, Frederiksborg Museum, Det Nationale Fotomuseum, Norderlight Gallery, Museet for Fotokunst og Ny Carlsbergfondet.
Se mere om Henrik Saxgren her.
Peter Høeg er mag.art i litteraturvidenskab, forfatter og underviser i meditation, empati og kreativitet. Han er medstifter af foreningen Børns Livskundskab, og medforfatter til bogen‚ ‘Empati – det der holder verden sammen’.