RABARBER CHUTNEY
af | SMAG | 2. juli 2023
Rabarberchutney er et tilbehør der kan løfte en varm ret ind i en perfekt balance mellem det sure, det søde og den smagfulde dybde.
Ordet chutney kommer fra hindi, chaṭnī, der betyder ‘at spise med appetit’.
Oprindeligt var chutney en måde at konservere frugt og grøntsager på, en slags Asiens marmelade eller syltetøj.
I dag er det meget mere end det. Det en en mulighed for at tilføje en overtoner og akkompagnement til en ret.
I denne opskrift får vi fra rabarberstilkene og æblecidereddiken den intense naturlige syrlighed, løgene og sukkeret giver sødmen, ingefæren og karryen fremhæver dybden. Og så er det bare lækkert med et sådan nemt og hjemmelavet tilbehør på bordet. Perfekt til veggieburgers, bønneretter og til alt du ellers ville bruge ketchup eller salsa til.
Prøv en dag denne chutney i stedet. Børn og voksne elsker den.
Her får du opskriften:
1 løg
500 g rabarber (renset vægt)
200 g sukker
3/4 dl æblecidereddike
2 spsk karry
3 cm frisk ingefær
Jeg tilsætter også et par tsk gurkemeje og bruger en del mere ingefær.
Pil og snit løget fint. Skær rabarberstilkene i små stykker. Kom løg, rabarber, sukker, eddike og karry i en gryde, og kog det til en grov kompot. Krydr med salt og peber.
Skræl ingefæren, og riv den ned i en skål. Pres ingefærsaften ned i kompotten i 2-3 minutter, før den er færdigkogt. Jeg gør det gerne ved at klemme den revne ingefær sammen mellem to ens skeer.
Jeg serverer gerne denne rabarberchutney til mine sortbønnetortillas eller veggieburgers, men eksperimenter gerne med det. Og jeg hører gerne om dine erfaringer med opskrifterne i kommentarfeltet nedenfor.
God fornøjelse!
er en del af Kontemplations team, hvor han både er retreatkok, grafisk designer og har en medvirkende rolle i platformens udvikling og formgivning.
Han står for madlavningen på retreats og på supervisionsforløbet Indre praksis og arbejdsliv, hvor han tilbereder nærende og velsmagende vegetarmad med fokus på økologi, æstetik og sanselighed. Mikkels køkken er udogmatisk og har blik for både smag og mæthed – og han bestræber sig altid på at tage hensyn til deltagernes særlige behov ved allergier og intolerancer. Mange af hans opskrifter findes på Kontemplations blog.
Han har været med til at forme Kontemplations visuelle udtryk gennem en årrække og bidrager med grafisk design, fotografi og formgivning på tværs af platformens formidling.
Mikkel er uddannet arkitekt og møbeldesigner og bor på Grønjordgård på Djursland, hvor han kombinerer sin hverdag med madlavning, snedkerarbejde, formgivning og klatring.
Han har været engageret i Kontemplation siden 2010.

Umh, lækkert med rabarberchutney i denne tid, jeg elsker rabarbernes sødme og på samme tid syrlige friskhed der træder frem. Et tegn på forår og spæd sommer..
Tak for alle disse lækre opskrifter og for super inspiration til at smage, lave mad og sanse på retreat på Øster Løkke her i foråret!!
Kære Katrine – så dejligt at læse din respons på Mikkels opskrift. Vi sender dine ord videre til ham. Dejligt at have dig med ud til Øster Løkke. Mange varme hilsner fra os i teamet.♥️