RABARBER CHUTNEY

af Mikkel Strandbygaard | | 2. juli 2023

RABARBER CHUTNEY

Rabarberchutney er et tilbehør der kan løfte en varm ret ind i en perfekt balance mellem det sure, det søde og den smagfulde dybde.

Ordet chutney kommer fra hindi, chaṭnī, der betyder ‘at spise med appetit’.

Oprindeligt var chutney en måde at konservere frugt og grøntsager på, en slags Asiens marmelade eller syltetøj.
I dag er det meget mere end det. Det en en mulighed for at tilføje en overtoner og akkompagnement til en ret.

I denne opskrift får vi fra rabarberstilkene og æblecidereddiken den intense naturlige syrlighed, løgene og sukkeret giver sødmen, ingefæren og karryen fremhæver dybden. Og så er det bare lækkert med et sådan nemt og hjemmelavet tilbehør på bordet. Perfekt til veggieburgers, bønneretter og  til alt du ellers ville bruge ketchup eller salsa til.
Prøv en dag denne chutney i stedet. Børn og voksne elsker den.

Her får du opskriften:

1 løg
500 g rabarber (renset vægt)
200 g sukker
3/4 dl æblecidereddike
2 spsk karry
3 cm frisk ingefær

Jeg tilsætter også et par tsk gurkemeje og bruger en del mere ingefær.

Pil og snit løget fint. Skær rabarberstilkene i små stykker. Kom løg, rabarber, sukker, eddike og karry i en gryde, og kog det til en grov kompot. Krydr med salt og peber.

Skræl ingefæren, og riv den ned i en skål. Pres ingefærsaften ned i kompotten i 2-3 minutter, før den er færdigkogt. Jeg gør det gerne ved at klemme den revne ingefær sammen mellem to ens skeer.

Jeg serverer gerne denne rabarberchutney til mine sortbønnetortillas eller veggieburgers, men eksperimenter gerne med det. Og jeg hører gerne om dine erfaringer med opskrifterne i kommentarfeltet nedenfor.

God fornøjelse!

 

 


er køkkenchef og kok på mange af Kontemplations arrangementer og retreats. Han er også vores aktiv i kulisserne bag hjemmesiden. I sin hverdag uden for Kontemplation er han arkitekt og møbeldesigner.

Mikkel er optaget af bæredygtig grøn madlavning med inspiration fra det italienske køkken og dyrker sine egne grønsager, svampe og mikrogrønt på Grønjordgård på Djursland.

2 Comments

  1. Katrine Nørgaard den 13. maj 2024 kl. 18:42

    Umh, lækkert med rabarberchutney i denne tid, jeg elsker rabarbernes sødme og på samme tid syrlige friskhed der træder frem. Et tegn på forår og spæd sommer..
    Tak for alle disse lækre opskrifter og for super inspiration til at smage, lave mad og sanse på retreat på Øster Løkke her i foråret!!

    • Redaktionen den 13. maj 2024 kl. 20:17

      Kære Katrine – så dejligt at læse din respons på Mikkels opskrift. Vi sender dine ord videre til ham. Dejligt at have dig med ud til Øster Løkke. Mange varme hilsner fra os i teamet.♥️

Efterlad en kommentar