RABARBERMARMELADE MED VANILJE OG CITRON

af Retreatkøkkenet | | 4. juni 2021

Rabarbermarmelade

Lige nu er det sæson for rabarber her i Skandinavien. De syrlige røde stængler med de store grønne blade kommer oprindelig fra Kina, men findes som ingrediens i europæiske opskrifter helt tilbage til 1700-tallet. Rig på kostfibre, C-vitamin, kalium og calcium og anvendelig i tærter, trifli, chutney og kompotter med mere.
Her i retreatkøkkenet har vi denne gang lavet en rabarbermarmelade med vanilje og et hint af citron. Kombinationen af syrlighed og sødme gør den velegnet sammen med en ostebid eller på brødet.

Og så er denne marmelade bare meget nem at lave.

 

Dette er de ingredienser du behøver:

350 gram rabarber
100 gram økologisk sukker
En vaniljestang
Skal af en citron
2 spsk. vand

 

Fremgangsmåde:

Rens rabarberstænglen for blade og hak den i skiver eller bidder. Lad bidderne være lidt større hvis du ønsker et resultat med bid i.
Bland rabarberbidderne sammen med sukkeret, vaniljestangen og riv citronskallen oveni. Tilsæt 2 spiseskeer vand og lad massen stå og trække i ti minutter inden du koger op.

Kog så blandingen på middel varme – uden låg.

Smag til med sukker hvis du ønsker mere sødme.

Rabarber indeholder meget væske så fortvivl ikke hvis du synes det ligner mere suppe end marmelade. Giv bare væsken tid til at koge ind. Når du har opnået den ønskede konsistens, er marmeladen færdig.

 

Tip I: Frysevenlig både før og efter
Har du mere rabarber end du kan bruge, kan du sagtens fryse den ned og lave marmelade på et senere tidspunkt. Rens og skær rabarberen i små stykker og frys dem ned i den ønskede portion.
Den færdige marmelade kan også fryses.

Tip II: Rørsukker versus hvidt sukker
I retreatkøkkenet har vi brugt økologisk rørsukker som har beholdt en del af sukkerrørenes naturlige melasse. Ønsker du at fremhæve rabarberens klare rødlige farve, kan du vælge hvidt sukker.