REFSLUND OG LAURITSEN TALER OM DET
af Jeanette Lykkegård | RELATION | 5. august 2022
Af og til holder jeg af at lytte til en god podcast.
En af dem jeg virkelig nyder er ’Refslund og Lauritsen taler om det’.
Titlen er sigende for indholdet. Hvert afsnit er en samtale mellem Dorthe Refslund Christensen og Tina Lauritsen omkring et almenmenneskeligt emne som det kan være svært, eller sårbart, men vigtigt, at tale om. Emnerne er delt ind under, indtil videre, to hovedoverskrifter: ’Sorg’ og ’Sårbarhed’.
Noget af det som tiltaler mig ved denne podcast-serie, er de to kvinders umiddelbare åbenhed og hjertelighed i samtalerne. På det personlige plan har de, lærer man som lytter, begge oplevet store tab og dybe sorgprocesser. Og begge har, lærer man også, fundet måder at håndtere disse sorgprocesser og er i de seneste samtaler i gang med at udforske hvordan de hver især tør stille sig sårbart an til livet – og hvordan modet til at være med sårbarhed måske også er en styrke.
Samtalerne tager hver gang udgangspunkt i Dorthe og Tinas personlige erfaringer, og udfolder sig i samspil med deres fagligheder. Dorthe er er lektor ved Aarhus Universitet. Hun har siden 2008 forsket i sorgpraktikker, altså måder mennesker handler på når de møder sorg. Tina er rådgiver og terapeut med speciale i narrativ psykoterapi.
Den faglige tyngde der ligger under de fleksible, og af og til spontane, samtalespor, virker også tiltrækkende på mig. Jeg oplever at jeg, ved at lytte til de to kvinder, bliver inviteret ind i et på én gang uhøjtideligt, intimt og fagligt rum.
Bliver du nysgerrig? I så fald kan du se, og klikke dig ind på, alle afsnittene i ”Refslund og Lauritsen taler om det” herunder.
God fornøjelse.
REFSLUND OG LAURITSEN TALER OM SORG:
⋙ Sorg I. Krop og tab:
Vi taler om tab som kropslig oplevelse og erfaring.
⋙ Sorg II. Tid og venten:
Vi taler om, hvordan tiden opleves anderledes efter et tab.
⋙ Sorg III. Tab og kunstens sprog:
Vi taler om, hvordan billedkunst, musik og andre kunstgenrer kan være hjælpsomme at “tale med” efter et tab.
⋙ Sorg IV. Jeg drømmer om luftighed:
Vi taler om at indtage sin nye verden og langsomt komme til syne for sig selv.
⋙ Sorg V. Rydde op og smide ud:
Vi taler om praktiske valg efter et tab og beslutninger om at beholde og skille sig af med ting.
⋙ Sorg VI. Afskedsritualer. Tinas barn.
Vi taler om de ritualer, der knytter sig til afskeden med den døde. I denne samtale er det afskeden med Tinas nyfødte barn.
⋙ Sorg VII. Afskedsritualer. Dorthes kæreste.
Vi taler om de ritualer, der knytter sig til afskeden med den døde. I denne samtale om afskeden med Dorthes kæreste.
⋙ Sorg VIII. Graven som sted og praksis.
Vi taler om vores erfaringer med at have et gravsted, og hvordan vi bruger det.
⋙ Sorg IX. Ritualer – livet med den døde.
Vi taler om de forskellige ritualer og praksisser, vi har og har haft for at bevare nærværet med den døde.
REFSLUND OG LAURITSEN TALER OM SÅRBARHED:
⋙ Sårbar I. Sår-bar.
Vi åbner en ny serie samtaler, denne gang om sårbarhed og det at stille sig sårbart an overfor livet.
⋙ Sårbar II. At vende kontrollen ryggen.
Vi taler om at slippe grebet og give afkald på fuld kontrol, om glæden der kommer til, og om at det også har med livserfaring at gøre.
⋙ Sårbar III. Når sårbarhed rammer.
Vi taler om, hvordan sårbarhed alligevel kan ramme på en overvældende måde, selvom vi har besluttet os for at stille os åbent og sårbart an i livet.
⋙ Sårbar IV. Indefra og udefra.
Vi taler om, hvordan vi pludseligt kan se os selv udefra i stedet for indefra, og hvordan dette eksterne blik kan gøre os ekstremt sårbare.
⋙ Sårbar V. Om kærlighed.
Vi taler om kærlighed og den sårbarhed, der kan være forbundet med at stille sig på den plads, hvor man siger højt: Jeg leder efter en kærlighedspartner.
⋙ Sårbar VI. kærligheden som gensidighed.
Vi taler om kærlighed som det at blive valgt til og opleve gensidighed i nære relationer. Og om den særlige sårbarhed det giver, at ikke være nogens førstevalg.
⋙ Sårbar VII. Om arbejdslivet:
Vi taler om sårbarhed i arbejdslivet. Om hvordan vi investerer os selv i det og hvilke erfaringer vi har med at føle os sårbare, udsatte og/eller ‘safe’.
⋙ Sårbar VIII. om køn, normer, sårbarhed og styrke:
Vi taler om at være for sårbar, for stærk, forkert, og om den plads kønnet har i de forestillinger.
LIDT OM MENNESKERNE BAG PODCASTEN:
Dorthe Refslund Christensen er lektor ved Aarhus Universitet. Hun har siden 2008 forsket i sorgpraksisser sammen med sin kæreste gennem 30 år, som døde pludseligt i 2018, og siden på egen hånd. Hun er optaget af ritualiseringer og praksisser, som faciliterer forandring og udvikling i menneskers liv, særligt i forbindelse med kriser og tab, og om hvordan vi skaber kontakt til sårbarhed og styrke i livet. Hun laver podcasten Refslund & Lauritsen taler om det sammen med Tina Lauritsen. Hun har siden 2021 opbygget en meditativ praksis inspireret af Kontemplations arbejde.
Tina Lauritsen er selvstændig rådgiver, terapeut og forfatter. Cand.mag. i dramaturgi, Diplom i Ledelse, specialist i Narrativ psykoterapi og optaget af kultur, eksistens, filosofi og kunst i alle udtryksformer. I 2018 søsatte hun Tina Lauritsen Forlag, som beskæftiger sig med sociale, kulturelle og terapeutiske temaer; ofte med et tværfagligt snit og altid med undersøgende nysgerrighed. Seneste udgivelse er bogen POWER – om magt i praksis fra 2021. Ved siden af bøgerne er hun aktiv blog-skribent på blog.tinalauritsen.dk og med podcasten Refslund & Lauritsen taler om det sammen med Dorthe Refslund Christensen.
Jeanette Lykkegård
er antropolog og har skrevet ph.d.-afhandling om livs- og dødsprocesser blandt den shamanistiske befolkningsgruppe tjuktjerne som lever i det østlige Sibirien. Jeanette er en del af teamet bag Kontemplation, hvor hun har medvirket på en række kurser og retreats. Hun modtager undervisning og praksisvejledning af Hanneli Ågotsdatter og Peter Høeg.