Er du en der bebrejder andre? De fleste af os gør. Hvorfor skulle vi ændre på det?

Det er sociologen Brené Brown der stiller spørgsmålene. Brown blev kendt af millioner af mennesker verden over, da hendes foredrag om sårbarhed som forudsætning for dybere kontakt mellem mennesker blev en af de fem mest sete TED-talks til alle tider. Brené Brown er professor ved Universitetet i Houston, hvor hun gennem mange år har forsket i sårbarhed, mod, skam og selvværd.

De fleste af os kender til det at bebrejde andre – og måske også til det at bebrejde os selv. Nedenunder kan du se en lille animation hvor Brown fortæller om hvordan bebrejdelser kan sabotere vores relationer. Temaer som bebrejdelse, skam og mindreværd kan opleves som tunge at gå ind i, men Brené Browns formidling er både pedagogisk, omhyggelig og underholdende.

Brené Browns forskning er publiceret internationalt, og hendes måske mest populære bog, Daring Greatly, er oversat til dansk med tittelen Glem hvad andre tænker – Mod til at være sårbar. Bogen indledes med dette beskrivende citat af Franklin D. Roosevelt:

”Det er ikke kritikeren, der gør en forskel; ikke manden, der påpeger, hvor den stærke mand snubler, eller hvor den, der gør gode gerninger, kunne have gjort dem bedre. Anerkendelsen tilhører manden, som faktisk er i arenaen, hvis ansigt skæmmes af støv, sved og blod; han, som kæmper tappert, som fejler, som kommer til kort igen og igen, for der findes ikke bestræbelser uden fejl og mangler; men han er den, som faktisk kæmper for at udføre gerningen, den, der kender til stor entusiasme, stor hengivelse, som bruger sig selv på en værdig sag, som i bedste tilfælde oplever den store bedrifts triumf og som i værste tilfælde, hvis han fejler, i det mindste fejler, mens han vover meget…”

One-thousand-Gifts-Brene-Brown-Quote-Collage

Sårbarhed er ikke synonymt med svaghed
I den omtalte TED-talk – som du også kan se nedenunder – spørger Brené Brown ud i publikum: -Hvor mange af jer tænker på sårbarhed og svaghed som synonymer? Flertallet af jer. Sårbarhed er ikke svaghed. Det er en myte, som ikke passer.

Så lad mig stille jer dette spørgsmål: I denne sidste uge på TED, hvor mange af jer, når I så sårbarhed heroppe, tænkte på det som rent mod?

Gennem sin forskning har Brené Brown og hendes team interviewet tusinder af mennesker. Resultaterne viser at skam og mindreværd er et almindeligt udbredt fænomen. Vi skammer os over ikke at være gode nok, ikke pæne nok, ikke slanke nok, ikke dygtige nok, ikke velhavende nok. Usikkerhed på om vi er gode nok, holder os tilbage fra at tage den følelsesmæssige risiko at vise verden den vi er. Holder os tilbage fra at vise den sårbarhed det at træde frem nødvendigvis også rummer. Selv om vi ved at det er en forudsætning for at kunne indgå i dybere relationer. For at kunne hvile ind i et empatisk, kreativt og åbent nærvær med andre.

-Sårbarhed giver benzin til vores hverdag. Og, siger Brené Brown, jeg er kommet frem til den tro – vel at mærke efter 12 års forskning – at sårbarhed er vores mest præcise målestok for mod.

At være sårbar, kræver mod. Mod til at lade sig selv blive set – ærligt og åbent. Mod til at give slip på nogle af de forbehold som sidder så dybt i os. Og opdage at man overlever.

>> For dybere kendskab til Brené Brown og hendes arbejde, anbefales denne podcast hvor hun er i samtale med Krista Tippet:
Brené Brown om Sårbarhed/ Brené Brown on Vulnerability.

>> Mere information og viden fra Brené Brown, kan du få på hendes hjemmeside: http://brenebrown.com

Share Button

Comments

comments

The Latest

  • Pumpehus aften
    GENNEM BILLEDET 2 I alle de store visdomstraditioner har man anvendt, og anvender […]

More

www.kontemplation.dk