Bogomtale: Smagen af Studio Jeppe Hein

af | | 1. august 2025

 

You can’t have a rainbow without a little rain
The Taste of Studio Jeppe Hein

 

Vi har været i troldmandens værksted.

Nogle af os fra Kontemplations team har besøgt Jeppe Heins studie i Berlin.
Det kunne vi spinde en lang ende over: Fortælle om hvordan luften i den store bygning – stor som en hal – vibrerer af kreativitet. Om hvordan det er at gå blandt hel- og halvfærdige værker. At måtte røre ved dem. Og klatre på dem – når man passerer Jeppes spiralsnoede røde lygtepæl, er man nødt til at klatre op.

Vi kunne også berette om hvordan studiet både er et produktionsværksted med en stemning og en duft som fra en slags gammeldags fabrik, fra dengang produktion og håndværk endnu ikke var adskilt, og en kunstners atelier. Om hvordan her er en stemning af på én gang fordybet koncentration og noget helt afslappet.

Men vi har et andet fokus her. Her stiller vi ind på næring.
Studiet har to kokke, der laves mad hver dag til de ansatte, alle spiser sammen. Vi var nogle og tyve bænket om langbordet den dag vi var på besøg.
Der er i troldmandens værksted en intens opmærksomhed på næring: Det de mange farver og former giver til øjnene. Jeppes kunst – og breathe with me – er en form for hjertepraksis. Studiet hviler i en form for vandret empati. Alle taler venligt til hinanden – man kan i den ubesværede ligetilhed ikke gætte hvem der er kunster, hvem der er arkitekt, hvem sekretær, hvem økonomisk administrator, hvem designer, hvem der gør rent.
Og måske glider disse funktioner dette sted over i hinanden.

Men man kan kende kokkene. På deres forklæder. Og når de præsenterer maden.
For Jeppe og hans hustru, designeren Silke, er måltidet afgørende.
Som en måde at være sammen på, som et kreativt udtryk i sin egen ret. Føde er meget tæt på noget helt essentielt. Tæt på overlevelse, på lyst og nydelse, på sundhed – og på spiritualitet. Jesus underviste ved nadveren. De store spirituelle lærere har ofte arbejdet i køkkenet. Undervist dér. Jung kaldte det ’det alkymiske køkken’. Fordi tilberedningerne og måltiderne rummer et mysterium. I køkkenet finder – hvis det er ok at sige det – død og genopstandelse sted. 
At spise sammen er der på én gang noget helt almindeligt og højhelligt over.
Det er denne kombination af det høje og det dagligdags der finder sammen her.

Nu er vi nået frem til det vi her egentlig var på vej til.
Jeppe og Silke har samlet opskrifter fra studiets køkken i kogebogen ’You can’t have a Rainbow without a little Rain – The Taste of Studio Jeppe Hein’.

Det er ikke kun opskrifterne de har samlet. Det er hele studiets stemning – og dets kunst. Når man åbner bogen, træder man ind i værkstedet.
De fleste opskrifter er enkle – dog ikke alle.
Men de er alle poetiske. Glider lyrisk mellem beskrivelser af råvarerne og deres historie, af den måde studiets og kokkenes passionerede optagethed af bæredygtighed indgår i valg af materialer og i tilberedning på. På studiets tag er der bistader – man slynger sin egen honning.

Der er i bogen lige så mange billeder som der er opskrifter. Det er også en billedbog.
Det er en næringsbog.
For maven, sanserne, øjet og hjertet.
Og for musklerne – den er så tung at den er velegnet som håndvægt. Silkes og Jeppes glæde ved gode råvarer går igen i valg af papir, farver og indbinding. Det hele vejer tungt – på den svævende måde.

 

❤️ Kontemplations team

Efterlad en kommentar





FØLG OS PÅ INSTAGRAM

Følg på Instagram
Følg på Instagram