Snesøsteren

af Hanneli Ågotsdatter | | 27. december 2018

Snesosteren_1a

Julen er fortællingernes tid.
Det er årets korteste dage, og vi rykker sammen indendørs.
I vintermørket fejrer vi, i den måde hvorpå vi beretter og synger om Jesu fødsel, den kristne grundmyte om hvordan det oplyste bevidsthedsniveau, som kærlighedsbudskabet, kommer til stede blandt mennesker.
Bag denne myte ligger vintersolhverv og bevægelsen mod lysere og længere dage.

Det er noget helt særlig ved at samles om en god fortælling i denne tid, specielt hvis den berører hjertet. Og hvis den er læst op, med den særlige fortættede stemning af at følge med i handlingen og samtidig at være i kontakt, en kvalitet som kun oplæsning kan give.
Sådanne situationer gløder: Oplæserens stemme, varmen fra pejsen, samværet. Nuet og historien der smelter sammen til én, vibrerende, levende helhed som opløser tid og rum.
Når det sker er det ikke kun fortællingen der får liv, den vækker noget yderligere til live i deltagernes indre, en genkendelig følelse af dybde og samhørighed.

  

Hos os blev juledagene i år vævet sammen af højtlæsningen af Snesøsteren af den norske forfatter, Maja Lunde. Voksne og børn lyttede med store ører til den bevægende fortælling om Julian på elleve som har mistet sin storesøster og som få dage inden jul møder Hedvig på ti. Et møde som bringer lys og glæde ind i Julians liv i en mørk tid, og som viser sig at rumme et mysterium. Med smil og tårer følger man fortælleren ind i bogens univers hvor han, Julian, sætter ord på sorgprocessen fra et barns perspektiv. Følger ham i opdagelsen af nødvendigheden af at sorgen får plads i familien. Ind i forståelsen af værdien af kærligheden mellem mennesker. Af at huske livet i døden og døden i livet.

Bogen er illustreret af Lisa Aisatos tegninger der er en verden i sig selv.

Hermed en varm anbefaling Snesøsteren som højtlæsningsbog, og ikke kun ved juletid.

 

 


Hanneli Ågotsdatter er cand.arch., meditationslærer og psykoterapeut. Hun etablerede i 2010 Kontemplation og leder vores retreats, underviser på vores otte ugers forløb i mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) og vejleder mennesker i individuelle forløb.

Hun er tilknyttet Vækstcenteret i Nørre Snede og modtager praksisvejledning af Jes Bertelsen.