SØDT: FLAMMENDE ILD
af Britta Karlshøj | SMAG | 9. marts 2024
Jeg har for nyligt erfaret, at det jeg kender som gojibær almindeligvis kendes på dansk som bukketorn, en bærbusk, der allerede vokser på vores breddegrader. Og jeg som havde forestillet mig, at gojibærret var et nyt eksotisk bær. For en selvforsyningstype som mig må det næsten munde ud i, at jeg bliver nødt til at anskaffe mig sådan en busk. Det har tilsyneladende været en almindelig forestilling, at bukketorn er giftig, men i virkeligheden ikke er det. Dog har jeg ladet mig fortælle, at bladene på bukketorn er giftige. Måske det bliver den nye bølge i det ’nye’ nordiske køkken?
De små søde og samtidigt syrlige røde gojibær malet sammen med hvidt kokosmel giver det smukkeste drys, der nærmest giver en fornemmelse af en flammende ild.
Drysset kan pryde enhver kage og i dag får det lov at smykke denne daddelkage. Kagen får en særlig lækker smag af frugtens friskhed og fra smagfulde mandler og saltede jordnødder.
Kagen består stort set kun af frugt og nødder. Den smager syndigt og samtidigt føler jeg mig struttende sund, når jeg spiser den. Maven smiler ligeså ganen.
Du skal bruge:
100 g saltede ristede jordnødder
100 g mandler
500 g stenfri dadler
4 spsk. raw kakao
¼ tsk. vanillekorn
3-4 spsk. kokosolie
Til drys:
1 dl gojibær
1 dl kokosmel
Sådan gør du:
Mal peanuts og mandler hver for sig i en foodprocessor og stil nøddemelet til side.
Kør dadlerne i foodprocessoren.
Tilsæt nu nøddemelet, kakao, vanillekorn og kokosolie.
Kør længe så det er blandet godt sammen.
Fordel kagen i for eksempel en springform eller lignende.
Mal gojibær og kokosmel sammen i en foodprocessor.
Fordel gojidrysset ovenpå kagen.
Stil kagen køligt eventuelt i fryseren til den er helt kold.
Nydes afkølet.
Foto: Charlotte Toft
er cand.pæd.pæd.psyk. med speciale i mindfulness fra Århus Universitet og psykoterapeut MPF fra Vedfelt Instituttet.Hun arbejder til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og har en særlig interesse for drømmearbejde i den terapeutiske proces.
Britta har desuden en passion for selvforsyning og tilblivelsen af nærende måltider.
Britta er med i teamet bag Kontemplation og er underviser på Kontemplations platform. Desuden er Britta køkkenchef ved vores retreats.
Hun sidder årligt i retreat og modtager praksisvejledning af Peter Høeg.
Læs mere om Britta HER.